galéria megtekintése

Három a magyar polip

7 komment


Czene Gábor

Tengeri kígyóvá vált a Magyar polip. A fideszes „posztkommunista maffiaállam" bemutatására vállalkozó sorozat a harmadik részénél tart. Ha minden igaz, ezzel vége is: nem lesz ráadás. Súlyos könyv. A tanulmánykötet debütáló darabja 2013-ban nem egészen 430 oldalon jelent meg, a mostani már kis híján eléri a 600-at. A szerzők száma is nőtt, közelít a harminchoz.

A szerkesztő Magyar Bálint volt SZDSZ-es oktatási miniszter és pártelnök, a társszerkesztő Vásárhelyi Júlia újságíró. Az első részből tizenötezret adtak el, a másodikból nyolcezret. Együtt örülhetünk a kiadóval: végre van valami haszna annak, hogy Orbán Viktor a miniszterelnök.

A Magyar polip 3.-ban a nemzetközi kitekintésen túl a „maffiaállam" közjogi leépítéséről, alkotmányos kérdésekről, bank- és brókerügyekről, családi hálókról vagy például a hatalom társadalmi, ideo­lógiai berendezkedéséről olvashatunk. A már említett szerkesztőkön kívül szerzőként jelentkezik Bozóki András politológus, Fleck Zoltán jogász, szocio­lógus, Király Júlia közgazdász (a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke), Lakner Zoltán politológus, Petőcz György közgazdász, újságíró és – többek között – Zolnay János szociológus.

A magunk részéről teljesen megértjük, ha valaki úgy érzi, hogy fölösleges terhelnie az agyát, éppen eleget tud az Orbán-rendszerről. Mégis: a tanulmányok jelentős része a rendszeres hírfogyasztók számára is megéri a fáradságot. Nem kizárólag az információk újdonsága, hanem a tények feldolgozása és értelmezése – vagy akár az élvezetes stílus miatt.

 

„Magyarországnak nincs parlamentje. 2010 óta az épületben sürgő-forgó, fontoskodó, gombokat nyomogató úgynevezett képviselők látványa nem szabad, hogy megtévesszen bennünket" – kezdi Kerekes Zsuzsa alkotmányjogász. Statáriális törvényalkotásnak nevezi, hogy a Fidesz lehetővé tette: Magyarországon békeidőben a kormánytöbbség kevesebb mint 48 óra alatt áthajszolhasson tervezeteket a parlamenten.

Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója (akinek életrajza – nyilván feledékenységből – kimaradt a kötetből) a „nagy kaszinóbiznisz" leírásával illusztrálja az „állami erőszakkal végrehajtott tulajdonoscsere mechanizmusát". És így tovább.

A Der Spiegel által Orbán-betegségnek nevezett jelenség diagnózisával tehát kifejezetten jól állunk, a tünetek aprólékos elemzése igazán megfelel minden várakozásnak.

A téma kimeríthetetlen, és attól sem kell tartani, hogy belátható időn belül okafogyottá válik. A kór kialakulásának előzményeire és körülményeire azonban eddig valahogy a kelleténél kisebb figyelem jutott. Ezért a helyes gyógymód megtalálásától is messze vagyunk. Bár a politikai-szakértői laboratóriumokban javában folynak a kísérletek, sikerrel kecsegtető eredmények még nincsenek.

A romokban heverő jogállam rekonstrukciójára kidolgozott, papíron tetszetős elképzelések megvalósításához ugyanis nem az elméleti tudás hiányzik. Hanem a gyakorlati képesség.

Persze a vélemények ebben a tekintetben is megoszlanak. Gadó Gábor jogász azt állítja, hogy jelenleg nem létezik olyan forgatókönyv, amelyet követve az ország visszavezethető lenne a demokratikus jogállam működési feltételei közé. Mi több, az elkövetkező években nem is várható, hogy önámítás nélkül kijelenthessük: tudjuk, miféle szabályozással takaríthatjuk el az elmúlt fél évtized csődjét.

Tanulmányának hangsúlyos megállapítása szerint az alkotmányos jogállam iránti igény elsősorban a „választók erre vonatkozó civil elkötelezettségén" múlik. Kétséges, hogy a mai ellenzék – pillanatnyilag kevéssé valószínű győzelme esetén – képes lesz-e kormányzati pozícióban népszerűtlen döntéseket hozni, illetve megszerezni a választók többségi támogatását a népszerűtlennek számító döntésekhez. Amíg például nincs valós „kereslet" a diszkrimináció elutasítására és visszaszorítására, amíg a többség elzárkózik a társadalom elesettjeinek megsegítésétől, addig a pártok eltérő módon, de tartózkodni fognak a rászorultak jogvédelmének vállalásától – konstatálja Gadó.

Már csak az a kérdés, hogyan lehet végre olyan elcsépelt fogalmakat, mint az empátia, a szolidaritás és a tolerancia, életteli tartalommal megölteni, az emberi jogi kurzusoknál szélesebb körben elterjeszteni, mintává tenni, netán kipusztíthatatlanul meghonosítani Magyarországon. Egyelőre sejtelmünk sincs. Lehet, hogy szükség lesz negyedik részre.

Magyar Bálint–Vásárhelyi Júlia szerk.:
Magyar polip 3.
Kossuth Kiadó, 2015
590 oldal, 4500 forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.