galéria megtekintése

Golden Globe-jelölt a Saul fia

6 komment


Csákvári Géza

A legjobb idegennyelvű film kategóriában jelölték Nemes Jeles László alkotását.

Hivatalosan is Golden Globe-jelölt a Nemes Jeles László rendezte Saul fia a legjobb idegnyelvű film kategóriában – derült ki a magyar idő szerint ma délután tartott hollywoodi sajtótájékoztatón. Ezzel huszonhét éves „mellőzés" szűnt meg végre. Az elismerés hatvanöt éves története során ugyanis most harmadszor kerül díj közelbe magyar film: korábban csak Szabó István két művének sikerült a bravúr - 1985-ben a Redl ezredes, 1988-ben pedig a Hanussen került be a végső öt közé.

Dennis Quaid jelentette be a Golden Globe jelölteket  Beverly Hillsben
Dennis Quaid jelentette be a Golden Globe jelölteket Beverly Hillsben
Danny Moloshok / Reuters
Mindazonáltal a HFPA elismerését még sosem nyerte el magyar film, így az igazi bravúr az lenne, ha végül a jelölést díjra váltaná Nemes Jeles László és csapata.

A HFPA – melynek Návai Anikó személyében magyar tagja is van – igen céltudatosan alakítja a díjának, a Golden Globe-nak a sorsát. Elvégre igen nagy szó, hogy sikerült elérniük: az ő gálájuk a hivatalosan a tengerentúli díjszezon nyitó eseménye.

 

A stratégiai pluszok közé írandó, hogy az esemény tévés közvetítése kedvelt program (a dögunalmas Oscar díjátadónál sokkal élvezetesebb), lévén, hogy szinte az összes élő sztárt sikerül előállítaniuk a vörös szőnyegre, illetve az ültetéses vacsoraceremóniára.

Fotó: Festival de Cannes

A Saul fia fő finanszírozója, a Magyar Nemzeti Filmalap közleményben ünnepelt a Golden Globe jelölés kapcsán. A szervezet igazgatója szerint már megkezdődtek Nemes Jeles László következő filmjének, a Sunset-nek az előkészületei. Sőt, a forgatás a tervek szerint már jövőre elkezdődhet.

Nemes Jeles László drámáját Magyarországon már 94 ezren látták, ezzel a Vajna korszak ötödik legnézettebb alkotása. Az amerikai mozik december 18-án, ironikusan a Star Wars – Az ébedő erővel egy napon mutatják be.

Nemes Jeles László
Nemes Jeles László
Kallos Bea / MTI

A film diadalmenete a májusi cannes-i filmfesztiválon indult, ahol a nagydíjat kapott a Joel és Ethan Coen vezette zsűritől. De ne felejtsük el, a mezőny igen erős: a francia-török Mustang, a chilei The Club, a belga Az új testamentum, illetve az orosz The Fencer került még be a Globe-ért versenyző végső öt közé. A Saul legkomolyabb ellenfele a Lux-díjat nemrég elnyerő Mustang, mely minden bizonnyal a hétvégén is tarolni fog az Európai filmdíjakon.

Diadalút

Nemes Jeles filmjét számos fontos fesztiváldíjjal jutalmazták Európa-szerte.

A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában. Fesztiválszerepléseit és mozibemutatóit kiemelkedő siker övezi folyamatosan világszerte. Telluride-ban, Torontóban, New Yorkban és Vancouverben is a legjobb filmek közé sorolták a helyi kritikusok. Nemes Jeles filmje a franciaországi mozikban két hét alatt átlépte a százezres nézőszámot, az amerikai mozik december 18-án tűzik műsorra.

Világszenzáció és igazi kockázat a magyar lágerfilm

"Kialakult egy a holokauszttal kapcsolatos fikciós kódrendszer, és ez kizárólag a túlélésről és a hősiességről szól. A túlélők nem láthatnak bele abba, amit azok éltek át, akik meghaltak. Ezt a filmet viszont a saját generációmnak készítettem". A Nemes Jeles Lászlóval készült korábbi interjúnkat itt olvashatják: >>>

A film a közelmúltban elnyerte a 15. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál fődíját, a szarajevói filmfesztivál különdíját, emellett elsőként nyert fődíjat a zágrábi nemzetközi filmfesztiválon és az angliai zsidó filmfesztiválon (UK Jewish Film Festival) is. 

A stockholmi nemzetközi filmfesztiválon a legjobb rendező díjával méltatta a filmet, míg Bydgoszcz-ban a Camerimage filmfesztiválon Erdély Mátyást a Saul fiáért a rangos Bronz Béka díjjal méltatta a szakmai zsűri. Az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR) pedig az év legjobb idegen nyelvű filmjének választotta a Saul fiát.

Dennis Quaid, America Ferrera, Chloe Grace Moretz és Angela Bassett a jelölések bejelentésén
Dennis Quaid, America Ferrera, Chloe Grace Moretz és Angela Bassett a jelölések bejelentésén
Danny Moloshok / Reuters

A Saul fia a Laokoon Filmgroup gyártásában készült a Filmalap támogatásával, vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.