A Saul fia újabb díjat nyert

Kettős magyar sikerrel zárult a szarajevói filmfesztivál: Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el, míg a dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás Tititá című alkotása a nemzetközi zsűri különdíját kapta – közölte a Magyar Filmunió vasárnap az MTI-vel.

A balkáni térség legfontosabb nemzetközi filmes eseménye szombat este zárult. Nemes Jeles László a rangos elismerést Clara Royer társ-forgatókönyvíróval együtt személyesen vette át a szarajevói nemzeti színházban.

A Röhrig Géza főszereplésével, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Saul fia című film a májusi cannes-i filmfesztiválon megkapta a nagydíjat három további rangos díjjal együtt, köztük a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját is. Nemes Jeles László filmje júniustól látható a magyar mozikban, már több mint 80 ezren váltottak rá jegyet, és továbbra is a mozik műsorán van országszerte a Mozinet forgalmazásában.

A Saul fia a Laokoon Filmgroup gyártásában készült, vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor. Nemes Jeles László filmje Magyarország hivatalos nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjakért folyó versenyben.

A dokumentumfilmek között Almási Tamás legújabb alkotása, a Tititá nyerte a nemzetközi zsűri különdíját. A film Anti, a 18 éves, fanatikus gitáros történetén keresztül vizsgál olyan kérdéseket, mint hogy mi kell ahhoz, hogy megvalósíthassuk álmainkat, élni tudjunk a lehetőségeinkkel és hogy mi is tesz valakit jó zenésszé. Anti egy borsodi romatelepen él, nem ismeri a kottát, nem szokott hozzá a rendszeres gyakorláshoz, így amikor felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, hamar rájön, hogy csoda helyett élete egyik legnagyobb kihívása vár rá. Nagyszerű zenei betétek és emlékezetes "tábori pillanatok" színezik az egész estés dokumentumfilmet, amely szintén a filmalap támogatásával készült. A Tititá producere Almási Tamás és Ugrin Julianna. Almási Tamás filmjét Szarajevóban láthatta először a külföldi közönség – olvasható az összegzésben.

Délkelet-Európa legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, a legjobb filmnek járó, 16 ezer euróval jutalmazott Szarajevó szíve díjat Deniz Gamze Ergüven török rendezőnő Mustang című alkotása nyerte el, amelyben nők küzdenek elemi emberi jogaikért egy férfiak uralta társadalomban. A produkció öt fiatal női főszereplője együtt elnyerte a legjobb színésznői teljesítménynek járó díjat is. A legjobb férfiszereplőnek járó elismeréssel ugyancsak egy egész kollektívát, Atina Cangari (nemzetközileg használt nevén: Athina Rachel Tsangari) görög rendezőnő Chevalier című filmjének férfi szereplőit jutalmazták. Tiszteletbeli Szarajevó szíve-díjat kapott Benicio del Toro Oscar-díjas hollywoodi filmsztár és Atom Egoyan kanadai rendező.

A Reuters jelentése szerint a fesztivál szervezői a zárógálán követelték Oroszországtól, hogy engedje szabadon Oleg Szencov ukrán filmrendezőt, akit tavaly tartóztattak le a terrorizmus támogatása címén azért, mert tiltakozott a Krím félsziget elcsatolása ellen, és akit 23 év börtön fenyeget. "Szabadságot Oleg Szencovnak!" – kiáltotta szombat este a pódiumról a játékfilmes versenyprogram nemzetközi zsűrijének tagja, Mike Downey brit producer.

A szarajevói filmfesztiválon idén 57 ország 259 filmes alkotását mutatták be mintegy 100 ezer néző előtt, a játékfilmek versenyében 10 produkció indult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.