galéria megtekintése

Félig komoly futkosás

0 komment


Szemere Katalin

Egy ideje arról ábrándozom, milyen jó lenne részt venni Sáry László krea­tív zenei gyakorlatán. (A gyakorlatokhoz nincs szükség különösebb zenei előképzettségre.)

Játékosság és improvizáció vibrál az ütemhez kötött zene körül

A kisvárdai határon túli színházak fesztiválján évekig vágyakozva hallgattam, milyen gyakorlatokat ad, hogyan zenél együtt fiatal színészekkel. Ennek ellentmondani látszik, hogy mikor megnéztem a Remek hang a futkosásban című maladypes előadást, kicsit örültem, hogy csak felvételről látom. Nem bírom az interaktív színházat, ha a nézőt vegzálják – azaz ha én vagyok a kipécézett néző.

Mindeközben élőben mégis teljesen más ez a „Félig komoly opera", amelynek 2015-ös bemutatójával Balázs Zoltán és a Maladype Színház a zeneszerző 75. születésnapját ünnepelte. Weöres Sándor Téma és variációk című költeményére írt művét először a Katona József Színház fiataljai játszották 2004-ben. De nem véletlen, hogy a Maladype is bemutatta.

Sáry és Balázs a társulat első időszakában rengeteget dolgozott együtt a Bolondok iskolája-, a Négerek- és az Empedoklész-előadáson. Volt közös Weöres-bemutatójuk is 2003-ban, a Theomachia színpadi adaptációja a Bárkán, Béres Ilonával a főszerepben.

 

Játékosság és improvizáció vibrál az ütemhez kötött zene körül. Hangszerré válik a tűsarkú cipő és kellékké a zongoraszékek sora. Színes pihetollal játszanak, fújják egymásnak, pörgetik a saját és a nézők pulzusát. Az előadásban csak két színész játszik, Huszárik Kata és Szilágyi Ágota. A többiek – Borbély László (zongora), Duffek Ildikó (ének), Kéringer László (ének), Petrovics Anna (fuvola), Rákóczy Anna (fuvola) és Rozmán Lajos (klarinét) – nem csak a zenében remek előadó-művészek.

Kezdés: 09. 07.

Helyszín: Átrium Film-Színház (Budapest II., Margit krt. 55.

Kezdés: 09. 08., 09. 09.

Helyszín: Musik Theater Tage Festival (Bécs, Ausztria)

Cím: Remek hang a futkosásban

Jegyár: 2500–3200 Ft (Átrium)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.