galéria megtekintése

Egy évet csúszott, másfél milliárdba került, de legalább elkészült

0 komment

Elkészül Ozorai Pipó XIV. századi várkastélyának többször kitolt határidejű felújítása. A projektnek 2014 októberére kellett volna befejeződnie, de mivel akkorra alig készült el valami az EU-támogatott fejlesztésből, leváltották a Forster Központ akkori vezetőjét, Cselovszki Zoltánt.

Az ozorai várkastély és környezetének, valamint az ozorai településközpontnak a megújítása 1.695.640.500 Ft uniós támogatást kapott. Ebből végezték el a vár közvetlen környezetének, az egykori várfalnak és a szárazároknak a helyreállítását a régészeti maradványok megtartásával. A várkastély földszinti helyiségeiben vártörténeti kiállítás várja jövő péntektől a látogatókat, amely az Ozorán folyt ásatások régészeti eredményeit dolgozza fel. A Csodálatos Castello című tárlat tematikai egységei bemutatják a vár történetét a késő gótikától az 1980-as évek felújításáig. Az élményt 3 D-s filmvetítés teszi teljessé.

Az Ozora közepén álló nagyvendéglő falán Petőfi Sándor 1841-es színi fellépésének emlékét tábla őrzi. A hely a közeli Felsőrácegrespusztán született Illyés Gyula alkotóéveinek is jelentős színhelye volt. A fejlesztés eredményeként most teljesen megújult a jellegzetes barokk kori épület, és Esterházy Fogadóközpont néven várja az ide látogatókat. A felújítás során az épületben elkészült a turisztikai információs és fogadóközpont, a kiállítóterem, valamint a kamara-előadások számára alkalmas színház- és rendezvényterem.

 

A most záruló fejlesztés részeként elkészült továbbá a Kula-kert, a Sió egykori átkelőhelyét védő torony (kula) nevét viselő pihenőkert. Simontornya felől érkezve a Sió-csatorna bal partján helyezkedik el a lakóautók és buszok fogadására, valamint kikapcsolódásra alkalmas, pihenőkertekkel, játszótérrel tagolt terület.

Filippo Scolari, közismert nevén Ozorai Pipo építtette a XIV. században Ozora nevezetességét: a várkastélyt.  Zsigmond király híres törökverő lovagját a szerelem láncolta a városhoz. Miután nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, nagyszabású építkezésbe kezdett a páratlan szépségű, friss vizű patakokkal átszelt településen. Vára később az Esterházyaké lett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.