galéria megtekintése

Cselovszkinál az akarással volt baj

1 komment


Csordás Lajos
NOL

L. Simon Lászlónak voltak fenntartásai a műemlékvédelem 2012-es átalakításakor, ezért sem érzi érzi felelősnek magát abban a kudarcban, amely a Forster Központ elmúlt két évi működését jellemezte, s amely végül Cselovszki Zoltán Forster-elnök felmentéséhez vezetett. Mindez a műemléki szervezet új elnökének, Sághi Attilának bemutatásakor hangzott el.

A Miniszterelnökség államtitkára, L. Simon László mutatta be a műemlékvédelmi feladatokat ellátó Forster Központ új elnökét, Sághi Attilát, akit a múlt héten neveztek ki Cselovszki Zoltán helyére, miután a korábbi elnököt menesztették. Két évvel ezelőtt szintén L. Simon mutatta be a mostanra kegyvesztett Cselovszkit is. Akkoriban zajlott épp a műemlékvédelem intézményrendszerének szétdarabolása, akkoriban jött létre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal maradványainak és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának összevonásával a Forster Központ. A műemlékvédelem átalakításának bonyolítója, arca akkoriban kultrális államtitkárként L. Simon László volt.

Sághi Attila és L. Simon László
Teknős Miklós / Népszabadság

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésére, miszerint nem az akkori műemlékpolitika hibájának beismerése-e, hogy az intézményt, amit két éve szétszedtek, azt most mintha újra összevonnák (utalván itt például a műemlékvédelem tudományos apparátusára, mely most visszakerült a Belügyminisztériumból a Forsterbe)?

 

L. Simon válaszában kifejtette: nem árul el titkot, ha elmondja, hogy akkor is voltak fenntartásai az átszervezéssel kapcsolatban. A politikusok nem tévedhetetlenek, hangoztatta, a baj az, ha tévedést felismerve, nem ismerik azt el. Lényegében tehát beismerte, hogy a műemlékvédelem 2012-es átalakítása tévedés volt. Arra azonban, hogy érez-e ebben, illetve ennek nyomán a Forsterben kialakult helyzetért személyes felelősséget, nemmel válaszolt.

Cselovszki bukását nem az a csúszás okozta, ami a műemléki átszervezések következménye volt a megkezdett uniós projektekben, például Ozorán vagy Somogyváron, hanem az, hogy – mint az államtitkár fogalmazott – „nem akarásnak nyögés a vége". Milliárdos műemlékfelújítási projektek csúszták le a 2014-es befejezési határidőt, s emiatt a Miniszterelnökségnek „némi hiányérzete volt", Lázár János pedig úgy döntött, hogy Cselovszki Zoltán ne folytassa a Forster Központ elnöki feladatait.

Arra a kérdésekre, hogy miként kívánják ezeket a veszélybe került projekteket megmenteni, az államtitkár úgy válaszolt: az első lépést Cselovszki Zoltán tette meg, a másodikat a miniszter úr. Ezzel arra utalt, hogy Cselovszki még júliusban projekthosszabbítást kért, Lázár pedig kirúgta.

Az új elnököt, Sághi Attilát az államtitkár ajánlotta, tudhattuk meg. Sághi 1969-ben született, négy gyerek apja, építőmérnök, építészmérnök, mérnök-közgazdász és műemlékvédelmi szakember is, aki munkájában nemcsak a műemlékes szempontokat tudja megjeleníteni, hanem eddigi műszaki ellenőri tevékenysége révén gyakorlati terepen is bizonyított. Vagyis azt a praktikus tudást is be tudja vetni, ami a megcsúszott uniós finanszírozású beruházások felgyorsításához szükséges.

Azt várják tőle, hogy ezeket gyorsan precízen, jogilag is kifogástalanul hozza tető alá: például Majkon, Ozorán, Somogyváron és egyetlen uniós forint se vesszen kárba. Továbbá elvárják tőle azt is, hogy a Forster nyújtson hathatós szakmai segítséget egyebek mellett a fertődi Esterházy-kastély vagy a budavári királyi palota rendbetételéhez.

Sághi Attila bemutatkozó beszédében elmondta, két dolgot szeretne elkerülni, az egyik, hogy a műemlékvédelem elefántcsonttorony legyen, a másik pedig, hogy vízfejjé alakuljon. Első intézkedései közé tartozott a Lechner Lajos Tudásközpont átvétele a Belügyminisztériumtól, a párhuzamosságok kiszűrése a Forster munkájából és az említett projektek átvilágítása. A sajtótájékoztató után éppen az egyik késedelmes projekt helyszínére, Somogyvárra sietett, hogy aláírja az 1,5 milliárdos támogatottságú beruházás kivitelezői szerződését a Laki Zrt-vel.

Szó esett a műemlékvédelem új szemléletéről is, amely az 1964-es velencei charta meghaladásaként fontosnak tartja a rekonstrukciót ott, ahol az eredeti állapotról régészei dokumentáció vagy más, pontos adat áll rendelkezésre. Ezt a Forster projektjeiben is alkalmazni fogják, hangzott el az államtitkártól.

Korábban ismertté vált, hogy a Forster a jelenleg kezelt 38 épülete mellé újabbakat is fog kapni. Konkrétumok most sem hangzottak el, de felmerült például a soponyai kastély neve, melyet az államkincstár eladó sorban tart. Ezt újra kellene gondolni az államtitkár szerint.

Szóba került az állami régészcég, a KÖSZ utódjaként jelenleg a Nemzeti Múzeum kötelékében működő NÖK átkerülése is a Forsterbe. L. Simon László úgy nyilatkozott, hogy erről szeptember 31-ig születik kormányzati koncepció, de annyit elmondott, hogy a NÖK-öt nem szeretnék jelenlegi formájában integrálni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.