galéria megtekintése

Búcsú Kertész Imrétől

3 komment

„Mindig volt egy titkos életem, s mindig az volt az igazi.”

Kertész Imre temetése április 22-én, pénteken,
délután 3 órakor lesz a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.
Az írót szerető művészbarátai búcsúztatják.
A család arra kéri a résztvevőket, egyetlen szál virággal fejezzék ki gyászukat.

A szertartás körülményei

A Nobel-díjas író özvegyének fenti közleményét az ő kérésére a Népszabadság és a Magyar Nemzet jelenteti meg a mai napon. A temetés április 22-én lesz zenével és irodalommal. A feleség, Kertész Magda Spiró Györgyöt és Esterházy Pétert kérte fel a búcsúztatásra, mindketten vállalták.

 

A szertartás lebonyolításában az özvegy egyelőre nem kérte sem a nagy író kiadójának, a Magvetőnek a segítségét, sem az államét, jóllehet a legrangosabb díjak tulajdonosainak jár az állami temetés. Ez nemcsak anyagi segítséget jelent az érintett család számára, hanem főként logisztikait, hiszen hírességek eseté­ben nehézkes megoldani a külföldi vendégek, a közjogi méltóságok, az ismert személyek és a civilek érkeztetését, biztonságos ki- és bejutását, a közlekedés zökkenőmentességét és a sajtó munkájának elősegítését. Kertész Imre a Szent István-díj kitüntetettjeként kiemelt sírhelyre is jogosult lenne.

Kertész Magda és Kertész Imre 2003-ban a köztársasági nagykereszt átvétele után
Népszabadság/archív

A temetés időzítése meglepő lehet annak, aki nem tudja, hogy Kertész Imre a maga életében nem tartotta szem előtt a zsidó vallás előírásait, és családja sem tartja fontosnak figyelembe venni azokat a búcsúztatás megszervezése közben. A zsidó előírások szerint a halál után 24 órával el kellett volna temetni, ami Kertész ismertségére tekintettel kivitelezhetetlen is lett volna.

Április 22-én, pénteken lesz a legnagyobb zsidó ünnep, a pészah utolsó (széder előtti) napja, ez is mutatja a temetés világiságát (egy sima pénteken is naplementekor beköszönt a szombat, vagyis a vallásos zsidóknak addigra haza kell érniük).
Csütörtöktől vasárnapig zajlik a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelyen a hazai irodalmi és kiadói élet többségének elfoglaltsága van.

A Nemzeti Örökség Intézetének elnökétől, Radnainé dr. Fogarasi Katalintól kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy létezik-e hatályos rendelkezés arról, kinek rendezhetnek állami temetést, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valakitől állami temetésen vegyenek végső búcsút, köthető-e ez például kitüntetéshez (Kossuth-díj, Széchenyi-díj). A válasz szerint „Általános szabályozás minderre vonatkozóan nincsen. A kialakult gyakorlat a következő: egy közszereplő elhunytakor a munkásságához kapcsolódó intézmény(ek) az adott személyt saját halottá nyilváníthatjá(k). Ebben az esetben a szertartás/temetés költségviselője az adott intézmény. A legmagasabb szintű állami temetés a szokások szerint katonai tiszteletadással jár együtt.”

Telefonon érdeklődtünk a Nemzeti Sírkertnél, szerettük volna megtudni, hogy a temető mely részén temetik el Kertész Imrét, hányan férnek be, mi lesz a zene, illetve hogyan tervezik-szervezik meg a nagy temetéseket, mit szabad és mit nem. Azt a választ kaptuk, hogy a temetkezési intézet sajnos semmiféle információt nem adhat ki, csak a családnak és – ha van ilyen – a temetést megrendelő intézménynek.

Ha mégis megtudunk valamit, péntekig közöljük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.