galéria megtekintése

A vas és a cél, avagy ipari kíntorna

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 01. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

A XII. Kecskeméti Acélszobrászati Kiállításon járunk, amely egy eléggé viseltes ipari csarnokban tekinthető meg. És ez jól is van így, mert ezzel ez az évente rendezett tárlat eleve kizárja, hogy valami elbizonytalanító fennköltséget társítsunk hozzá, maradnak az emberi dimenziók.

A kiállítás az ezúttal szobrokká formált acélt saját ipari közegében mutatja meg, és így sokkal hamarabb észrevesszük, hogy a szobrászat területén a kőből, bronzból és fából készített alkotásokon túl is van élet, valamint az acélszobor is lehet játékos, könnyed, elegáns.

Demcsák Dóra Vanda lova
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A kiállítás támogatója, létrehozója, a KÉSZ Csoport építőipari kivitelezéssel, tervezéssel, ingatlanfejlesztéssel és üzemeltetéssel foglalkozik, valamint a művészet támogatásával is. Történt ugyanis, hogy 2004-ben Majoros Gyula zenész, képzőművész, amikor valamilyen ügyben a KÉSZ kecskeméti telephelyén járt, rácsodálkozott az éppen ott pihenő négy-öt ezer tonna acélra, és hirtelen felindulásból valami olyasmit talált mondani, milyen gyönyörű acélszobrok készülhetnének ezekből! Árvai István, a cég akkori kommunikációs vezetője úgy vélte: igaza van. Főként, mert nem csupán művészi távlatokat látott, de reklámlehetőséget is megérzett ebben a mondatban.

 

Azóta a KÉSZ Csoport minden évben rendez egy alkotótábort, ahol tíz-egynehány szobrász- vagy képzőművész dolgozik, hogy profi gépek és helyi, profi szakmunkások segítségével valóra váltsa elképzeléseit. Amelyeket a tábort követően ott, a telephelyen be is mutat. 2004 óta az alkotótáborokban a 11 országból érkezett 100 művész összesen 697 zsűrizett alkotást készített.

Nézzük a mostani tárlatot, amely a „tucatáru és a kinetikus képzőművészet” témakörében mozgatta meg az alkotók fantáziáját. Az utóbbi téma felvetésével az alkotótáborral párhuzamosan zajló nemzetközi hírű Kecskeméti Animációs Filmfesztivál előtt kívántak tisztelegni.

Előbb Balázs József Tamás fémcsőből készített „agytekervényét” pillantjuk meg, amelyről kiderül, hogy valóban működő fűtőtest. Utána Gerber Pál acélból készített kinetikus művét, verklijét csodáljuk, amely pedig, ha tekerni kezdjük, zakatoló kalapácsokkal adja a „metálzenét”.

Odébb lendületes lovakra figyelünk föl, amelyek csigaforma fémforgácsból készültek (Demcsák Dóra Vanda alkotása), aztán egy legalább százéves mérleg serpenyőin billegő házikókra, amelyek mintha bábdíszlet darabjai lennének. Utóbbi az alapító tag Majoros Gyula világzenész, bábtervező, animációs filmes, festő és persze szobrász műve.

Nem ő az egyetlen különös figura az idei művészek között. Ott van Ulrich Gábor, aki Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, grafikusművész. Az idén eljött a táborba, és két nap alatt megtanulta a kézi plazmavágó használatát, amellyel kivágta fura csontvázait, bordaroncsait, amit aztán a szakemberek segítségével végül hengerített, formázott, háromdimenziós alkotóvá előlépve ezzel. Vagy Duronelly Balázs, aki nemcsak magasan jegyzett szobrászművész, de magasan jegyzett kertépítő is egyben, utóbbi minőségében függőleges falakra tervez kerteket. Ezúttal egy női szobor szoknyája lesz majd az alatta lévő tartályból felkúszó növényzetből.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Látjuk a szabadság fémből készült lobogóit is, amelynek aljára vasgolyókban végződő lábbilincseket erősített Gerber Pál. Művének a címe: Csomag – a demokrácia zászlaja alatt. Mesélik, hogy az alkotásán látható lábbilincshez vasgolyókat keresett a kecskeméti ócska piacon, ahol még egy 1872-es komplett rabláncra is rátalált.

Nehéz anyag, könnyed, jókedvű, gondolatébresztő alkotások. Fémes ötletek.

I!

„TUCATÁRU” / „MOZGÁSBAN” TALÁLKOZÁSOK A DESIGN ÉS A KINETIKUS KÉPZŐMŰVÉSZET HATÁRÁN
XII. Kecskeméti Acélszobrászati Kiállítás

Helyszín: A KÉSZ Csoport kecskeméti Ipari Parkja

Ingyenesen megtekinthető augusztus végéig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.