galéria megtekintése

A Népszabadság beépített ügynöke...

4 komment


Kelen Károly

A Tudjukkik ügynökének következő jelentését lapunk munkatársa, Kácsor Zsolt jegyezte le. Az ötlet kidolgozásában is részt vett, és úgy fogalmazza meg a lényeget, hogy Jonathan Swift a XVIII. században kitalált államok bemutatásával kritizálta kora társadalmát, könyvünk szerzőinek pedig kitalált hőst kell mozgatniuk a valóságos világban.

„Kácsor Mátyás fia, Kácsor Zsolt, firkászéletű, léha, literátus ember, aki Egerben született 1972-ben, amikor az állami ünnepeken vörös zászlók lengtek szerte az országban, és 1990-ben lett újságíró, miután piros-fehér-zöld trikolórra esküdött föl az új köztársaság – majd 2000-ben kezdte írni saját magyar histó­riáját, abban az esztendőben, amikor közönséges kampányküzdelmekben magyarosan felpaprikázott honfitársai árpádsávos zászlóval verték fejbe egy szélsőjobboldali tüntetésen, le is zsidózták, s kikiáltották hazaárulónak. – Takarodj vissza Izraelbe, te buzi – harsogták. Éppen jókor."

Így ír magáról 2006-ban megjelent Barbarus című regényének 52. (utolsó) fejezetében lapunk a múlt héten a fővárosba költözött volt debreceni tudósítója, akinek még két regényét – István király blog­ja, avagy hogyan alapítottam meg Magyarországot valójában? (2009) és Rettenetes Vlagyimir – A Pál utcai vörös­ingesek regénye (2012) – adták ki. Az ő fontos napja a csütörtök, akkor jelenik meg a 9. oldalon Kétfejű veréb című tárcasorozata.

Érdeklődésünkre elmondta, hogy először kétkedve fogadta Az Év Könyve ötletét, mert kétségei voltak felőle, hogy Gulliver – aki a lényegét tekintve megfigyelő – vajon életképes lehet-e a mai magyar közegben. Elvégre a társadalom a benne élők számára nem írható le olyan egzotikusan, ahogyan Swift az ő fiktív országairól mesélt. Az ír szatirikus remekíró trükkje az volt, hogy a saját kora társadalomkritikáját kitalált társadalmakra vetítette, lapunk ötlete meg az, hogy a szerzőknek egy kitalált alakot kell mozgatniuk a nagyon is magyar rögvalóságban. De amikor az ötletgazdákkal és az induló stábbal két óra alatt átbeszélték a történetet, elmúltak a kétségei, mert a kereteket úgy szabták meg, hogy a szerzők fantáziája szabadon szárnyalhasson.

 

Mint mondja, kíváncsi rá, hogy a csoportos munkából egységesen értékelhető és befogadható könyv kerekedik-e ki. A lényeg, hogy ­sikerül-e végrehajtani a mélyfúrást ebben a speciális esetben, amikor nem egyetlen szerző dolgozik a munkálatokon, hanem többtucatnyi. Ez komoly önfegyelmet, odafigyelést és alázatot igényel, méghozzá nemcsak a szerzők, hanem az olvasók részéről is.

Ha egy literátust jelentésírásra kérnek fel, irodalmi művet ad ki a kezéből, ennélfogva Kácsor Zsolt biztos benne, hogy vannak irodalmi értékű beszámolók az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában is. Az irodalmi érték megítélése amúgy is roppant képlékeny dolog, minden kornak megvan a maga irodalomfelfogása, és ami egyes korok szerint nem irodalom, az később, egy másik generáció számára azzá válhat. Az egyik legnagyobb jelentésíró Tar Sándor volt, aki időtálló és maradandó ügynöki jelentéseket hagyott hátra novellás köteteiben.

„Firkászéletű, léha, literátus ember”
„Firkászéletű, léha, literátus ember”
Teknős Miklós / Népszabadság

– Minden beépül az írásokba, még az is, ami végül nem kerül bele – mondja kollégánk. – Azokat az írókat szeretem, akik ízig-vérig tudósítók, a szó nemes értelmében. S ebből a szempontból, vagyis a tudósítás mibenléte felől nézve mindegy is, hogy a saját tudatuk mélységeiből tudósítanak-e vagy egy országról, csak az átadás és a láttatás képessége a fontos. Az, hogy egy író, egy a szakma szabályait követő tudósító milyen erővel képes az olvasó elé tárni a belső vagy a külső világ valóságait.

Kácsor Zsolt tavaly fejezte be negyedik könyvét, amelyen 2009 óta dolgozott. A Kalligram Kiadónak adott le egy családregényt, amely az 1940-es évektől napjainkig meséli el egy a történelem által szétszóratott, tipikus magyar család három generációjának történetét. Ha minden jól megy, és a kiadó rábólint a kéziratra, a könyv az idén talán megjelenik. De arra is föl van készülve, hogy nem megy minden jól: a gulliveri vidéken ez nem túl meglepő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.