galéria megtekintése

„Valami különleges dolog előtt áll Nagy-Britannia”

8 komment

R. Hahn Veronika

David Cameron váratlan és fölényes győzelmet aratott a brit parlamenti választásokon. A Konzervatív Párt vezetője péntek délután felkereste II. Erzsébet királynőt a londoni Buckingham-palotában, hogy formálisan átvegye a kormányalakítási megbízást az uralkodótól. A voksolás nagy nyertese lett a Skót Nemzeti Párt, a vesztes tömörülések vezetői pedig lemondtak tisztségeikről.

Pillanatokkal azok után, hogy a Big Ben harangja este tíz órát ütött és bezártak a szavazóhelyiségek, hatalmas megdöbbenés fogadta a BBC/ITV/Sky News tévécsatorna közös exit pollját.

Az Ipsos Mori és a GFK NOP 141 kiválasztott kerületben 22 ezer választót kérdezett meg közvetlenül szavazócédulájuk kitöltése után, és mindebből biztos tory győzelmet jelzett előre, éles ellentétben az egy hónapos hivatalos kampány állandó üzenetével: a két nagy párt közötti patthelyzetről.

David Cameron és felesége a Downing Street 10-ben
David Cameron és felesége a Downing Street 10.-ben
Stefan Wermuth / Reuters

 
Nem pánikolnak a magyarok

„Az itt élő magyarokat nem annyira foglalkoztatja a brit politika. Mintha csak sodródnának az árral” – véli Simon Enrico, egy skóciai magyar étterem tulajdonosa, az Aberdeeni Magyarok közösségi portál főszerkesztője. A lapunknak nyilatkozó férfi elismerte, hogy a bevándorlás szigorítását és az EU-s népszavazást kilátásba helyező konzervatívok győzelme nagy hatással lehet az Egyesült Királyságban élő magyarok életére, de úgy véli, ez csak az újonnan érkezőket érintheti negatívan. „És talán még azokat, akik a segélyek miatt próbáltak itt szerencsét, de dolgozni nem annyira szeretnek” – mondta telefonon Simon, aki családjával öt éve költözött el Csömörről. Hasonlóan nyilatkozott Cameron Zsuzsanna: a szintén Aberdeenben élő nő szerint főleg az egyedülállók, és a sokgyerekes családok járhatnak rosszul. „Aki rendesen dolgozik, azzal nem lesz probléma.” Más vélemények szerint azonban az EU-ból való esetleges kilépés már rizikósabb lehet a magyarok számára is. A hat éve Londonban élő Faragó Judit elővigyázatos, s már a választási eredmények kihirdetésének reggelén úgy döntött párjával, kérvényezik a letelepedési engedélyt. „Minél előbb be akarjuk adni, hogy bebiztosítsuk magunkat” – mondta, majd hozzátette: több angol munkatársa is úgy vélekedett a választás napján, hogy nem szabad hazaküldeni a bevándorlókat, hiszen sok pénzt, és értékes szaktudást jelentenek a szigetországnak. Körösi Ivett

A BBC választási éjszakai stúdiójában helyet foglaló Peter Kellner, a YouGov alapító elnöke a korábbi felmérések alapján nem akart hinni a fülének. A közszolgálati óriás műsorában közreműködő Lord (egykori Paddy) Ashdown, a Liberális Demokraták volt vezetője azt mondta, „megeszi a kalapját, ha az exit poll igaz”. És igaz lett, a konzervatívok a BBC péntek kora délutáni jelentése szerint 330 képviselői helyet szereztek a 650 fős brit alsóházban.

Nagyot nyertek a skótok

Az éjszaka fejleményei drámaian alakultak. Gyorsan körvonalazódott, hogy nem lesz szükség elhúzódó koalíciós alkudozásra. A hajnali órákra a Skót Nemzeti Párt sárgára festette Észak-Britanniát. Nicola Sturgeon jelöltjei a létező 59-ből 56 helyet szereztek meg Skóciában.

Nicola Sturgeon, a brit választások hőse

Anélkül, hogy indult volna, a 45 éves skóciai politikus asszony a brit parlamenti választások legbefolyásosabb személyévé vált. Tovább a teljes cikkre: >>>

A korábban több mint negyven skóciai képviselővel rendelkező Labour helyi vezetőjén, Jim Murphyn kívül kampányfőnökét, Douglas Alexandert, a külügyi tárca várományosát is elvesztette; utóbbit egy húszéves egyetemista lány, Mhairi Black ellenében. Ő a brit parlament legfiatalabb képviselője az elmúlt 350 évben.

Ahogy Alex Salmond, az SNP ősszel lemondott, karrierjét Westminsterben folytató vezetője fogalmazott, „a skót oroszlánok olyan erővel üvöltöttek, hogy hangjukat mindenkinek meg kell hallania”. A skótok győzelmének további áldozatai közé tartozott a liberális-demokrata Danny Alexander, a brit kormány sikertörténete, a pénzügyminisztérium második embere.

A Munkáspárt vereségét nem pusztán skóciai politikájának kudarca, az SNP-vel kötendő megállapodás következetes elutasítása okozta. Angliában sem tudott könnyen, csekély kilengéssel elérhető körzeteket megszerezni. Bár Ed Miliband megőrizte doncasteri helyét, a Munkáspárt nagyágyúja, a gazdaságpolitikáért felelős Ed Balls 422 vokssal elvesztette mandátumát.

David Cameron a Downing Street 10 előtt jelentette be az új kormány megalakítását
David Cameron a Downing Street 10. előtt jelentette be az új kormány megalakítását
Keleti Éva / Reuters

Támogatóik egyértelmű ítéletet mondtak Nick Clegg liberális demokrata politikája felett. Míg maga a párt irányítója az előzetes aggodalmak ellenére nyert Sheffield Hallamben, a nyolc főre olvadt frakció mások mellett a karizmatikus volt üzleti és kereskedelmi miniszter Vince Cable szolgálatairól is lemondhatott.

Brüsszel máris marasztal

Gratulált David Cameron brit kormányfőnek újraválasztásához Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, egyúttal azt világossá tette erről szóló pénteki közleményében: számít arra, hogy a brit kormány az uniós tagság mellett áll majd ki.

Távoznak a vereség után

Miután péntek délre a Konzervatív Párt megszerezte a kormányzáshoz szükséges 330 mandátumot, a Thanet South kerületben vesztes Nigel Farage, a UKIP arca, Nick Clegg, a brit liberálisok vezetője és végül a 2010 óta csak talajt vesztett Ed Miliband is bedobta a törülközőt.

Nem fogadta túl jól az eredményt Ed Miliband
Nem fogadta túl jól az eredményt Ed Miliband
Neil Hall / Reuters

A liberális-demokrata vezető könnyező aktivisták előtt ismerte be, hogy az „eredmények megsemmisítőbbek és kegyetlenebbek voltak, mint amire számított”. A koalíciós kormányzás árát megfizető Clegg megemlítette, hogy a liberalizmus egész Európában háttérbe szorult. Ed Miliband „abszolút és teljes felelősséget vállalt” a csalódást okozó szavazatvesztésért. A következő vezető megválasztásáig az eddigi helyettes, Harriet Harman irányítja az ellenzéki pártot.

David Cameron, aki 2001 óta az oxfordshire-i Witney honatyája, már a választókörzet megszerzését követően úgy értékelte, hogy a „Konzervatív Pártnak nagyon jó éjszakája volt”. A 1992 óta első kormányzásra képes tory többségét biztosító 48 éves politikusnak nemhogy a költöztetőket nem kellett megrendelnie, de már délután fél 1 órakor a Buckingham-palotában felkereste II. Erzsébetet, aki felkérte őt kormánya megalakítására. A Downing Streetbe visszatérve kijelentette, az „ország valami különleges dolog előtt áll”. Beszédében arról is beszélt, hogy Skóciában a világ legerősebb helyi kormányzati jogköreit kapja, és ígéretet tett rá, hogy népszavazás lesz az EU-tagságról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.