galéria megtekintése

Nem lesz könnyű dolga a görög választások nyertesének

0 komment

F.G.

Hat éven belül már az ötödik parlamenti választás kezdődött meg vasárnap Görögországban. A voksolás eredménye kiszámíthatatlan, mivel a jobboldali Új Demokrácia alig egy hónap alatt beérte a baloldali Szirizát. Az új görög kormányra nehéz feladatok várnak majd: végre kell hajtani a harmadik mentőcsomagban elvárt reformokat és megszorításokat, valamint megoldást kell találni a menekültválságra.

Újra választásokat tartanak ma Görögországban. A közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett áll az augusztusig hatalmon lévő Sziriza és a konzervatív-liberális Új Demokrácia. Richard Galpin, a BBC athéni elemzője szerint a januári voksolással ellentétben most vasárnap nem várható nagy izgalom. A választási kampány viszonylag unalmas volt, és a szavazók egy része is elpártolt a politikától. Az elemző szerint bárki nyer, koalíciós kormányt kell alakítania ahhoz, hogy végre tudja hajtani a reformokat és a megszorításokat.

Alacsony részvételre számítanak a választáson
Alacsony részvételre számítanak a választáson
Alkis Konstantinidis / Reuters

George Pagulatosz, az Athéni Egyetem professzora is korábban azt nyilatkozta lapunknak, nem várható izgalom a választásokon, és nagy változásokra sem lehet számítani azután. A következő kormány népszerűtlen lépések előtt áll, mivel a görög parlament augusztusban elfogadta a harmadik mentőcsomagot és az ahhoz kapcsolódó feltételeket. „Csak a megszorítások mértékét lehet enyhíteni bizonyos mértékben” – vélte a politikai elemző.

 

Visszafelé sülhet el Ciprasz terve 

Alekszisz Ciprasz népszerűsége jelentősen csökkent, mióta hosszas habozás és időhúzás után rábólintott a nemzetközi hitelezők által felkínált 86 milliárd eurós mentőcsomagra, amely miatt a kormánykoalíció is kettészakadt. A Szirizából kilépett 25 képviselő, akik megalapították a Népi Egység pártot.

Ciprasz nem titkolt szándéka az volt lemondásakor, hogy a mai voksoláson pártja abszolút többséget szerez, és nagyobb felhatalmazást kapnak a görögöktől a mentőcsomagban foglalt feltételek megvalósítására. Terve azonban nem jött be, hiszen egy hónap is elég volt, hogy a Vangelisz Meimarakisz vezette Új Demokrácia utolérje a Szirizát.

A jobboldali, hagyományos értékek mentén politizáló párt népszerűsége annak köszönhető, hogy a választók többsége csalódott Cipraszban. Ugyanakkor az ideiglenes pártelnök, és miniszterelnök-jelölt Meimarakisz is nagy népszerűségnek örvend, a farmerek, az üzleti szektor is mellette áll. Meimarakisz két éven keresztül volt házelnök. Emellett dolgozott védelmi miniszterként 2006 és 2009 között, és helyettes kulturális miniszterként is korábban. Pártelnök azután lett, hogy a 86 milliárd eurós mentőcsomagról tartott népszavazáson a görögök zöme nemmel szavazott, ami miatt Antonisz Szamarasz lemondott az Új Demokrácia vezetéséről.

Cipraszt lehet ma eléri a veszte
Cipraszt lehet ma eléri a veszte
Alkis Konstantinidis / Reuters

Meimarakisz a választásokat megelőző tévévitában a görög gazdaság tönkretételével és a külföldi befektetők elriasztásával vádolta Cipraszt, aki az országot válságba vezető korrupt rendszer részének állította be az Új Demokráciát. A két párt közötti ellentét miatt kizárt, hogy nagykoalíció jöjjön létre Görögországban, ezért bármelyik tömörülés is nyeri meg a választásokat, két kisebb középpárttal kell majd kormányoznia. Az elemzők és a közvélemény-kutatások szerint erre a baloldali Paszok és a balközép Potami a legesélyesebb.

A menekültekkel is kezdeni kell valamit

A reformok és megszorítások mellett az országot sújtó menekülthelyzetre is válaszokat kell adnia az új görög kormánynak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több százezer menekült ér partot Görögországban. A helyzetet eddig nem nagyon sikerült kezelni, még Ciprasz is elismerte korábban, hogy nem tudnak megbirkózni az óriási menekülthullámmal.

Meimarakisz emiatt is többször támadta Cipraszt. Az Új Demokrácia ígéretet tett arra, hogy megszigorítja a határok védelmét úgy, hogy közben segíteni fogja a háború és üldöztetés elől menekülő embereket is.

A Sziriza és az Új Demokrácia a vasárnapi választásokon várhatóan harminc százalék közeli eredményt érhet el. A harmadik helyen a neonáci Arany Hajnal végezhet a szavazatok 6-7 százalékával. A parlamentbe esélye van bejutnia a baloldali Paszoknak, a balközép Potaminak, a Görög Kommunista Pártnak és a liberális Centristák Uniójának. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.