galéria megtekintése

Nagy dobásra készül az orosz hadsereg

12 komment

NOL

Csillagháborús rémálmokat idéz az új orosz katonai doktrína, amire hivatkozva komoly fegyverkezési terveket jelentett be pénteken Szergej Sojgu védelmi miniszter.

Jelentős fegyverkezésbe kezd Oroszország a külső veszélyekre hivatkozva. Szergej Sojgu védelmi miniszter egy pénteki állománygyűlésen ismertette a hadsereg 2015–2020 közötti időszakra vonatkozó fontosabb feladatait, a tavaly decemberben módosított katonai doktrínához igazítva a prioritásokat. Bejelentette többek között - részletek említése nélkül -, hogy az Oroszország körül kialakult katonapolitikai helyzetre tekintettel növelik a fegyveres erők harci képességeit, és megerősítik csapataikat és haderejüket a „stratégiai irányokban” – jelentette a ITAR-TASZSZ hírügynökség.

Szu-27-es vadászgépek bemutatója
Szu-27-es vadászgépek bemutatója
Sergei Karpukhin / Reuters

„Oroszország nem fog belépni egy fegyverkezési versenybe, de azt sem hagyhatja, hogy bárki hadászatilag uralja"  - fogalmazott Sojgu, aki ennek érdekében bejelentette a hadsereg modernizációjának menetrendjét, ami a fegyverek, a haditechnika és a hadászai infrastruktúra korszerűsítését is magában foglalja.  A miniszter beszámolója szerint 5 év múlva az orosz hadsereg 70-100 százalékban modern technikával és fegyverzettel lesz felszerelve. „Ennek érdekében szükséges a legnagyobb erőfeszítéseket tenni a nukleáris csapásmérő erők minőségének javítására; a szárazföldi erők és a hadiflotta létszámának, kapacitásának növelésére, illetve egy új típusú fegyveres erő: a légi-kozmikus haderő létrehozására".

 

Szergej Sojgu azt is meglebegtette az állománygyűlésen, hogy egy sor kísérleti fegyveren is „aktívan dolgoznak", de ezekről sem árult el részleteket azon túl, hogy mindezt import-kiváltás keretében képzelik el. Annyit azért sejtetni engedett, hogy a kiberhadviselés terén szeretnének felzárkózni a többi nagyhatalomhoz. Mint mondta, az elmúlt években jelentős változások következtek be a fegyveres harc karakterében, mind gyakrabban tapasztalható külföldi beavatkozás szuverén államok dogaiba, mindez pedig „megnöveli az információs ellenlépések fontosságát".

Orosz deszantosok egy toborzó bemutatón
Orosz deszantosok egy toborzó bemutatón
Eduard Korniyenko / Reuters

Vlagyimir Putyin államfő tavaly év végén hagyta jóvá az új orosz katonapolitikai doktrínát, amely szerint Oroszországra alapvető veszélyt jelent az európai rakétavédelmi rendszer fejlesztése, valamint a NATO tagállamok katonai erejének közeledése az orosz határokhoz. Az utóbbi hetekben ennek megfelelően kellőképp NATO- és EU-ellenes volt az orosz retorika, valamint egy kisebb riadalmat kiváltó incidensre is sor került a napokban.

Moszkva: Milyen fenyegetés?

Éppen a bejelentés előtt pár órával nyilatkozott Oroszország nagy-britanniai nagykövete arról, hogy ők ugyan nem sértették meg egyetlen ország légterét sem, illetve veszélyt sem jelentettek a La Manche csatorna felett szerdán elrepülő orosz hadászati vadászbombázók. Ahogy arról beszámoltunk, az orosz erődemonstráció felborzolta a kedélyeket Londonban.

Tu-95-ös bombázó a japán partok közelében
Tu-95-ös bombázó a japán partok közelében
Reuters

Az orosz légierőnek nem ez volt az első hasonló jellegű akciója, tavaly a NATO több mint 100 esetet rögzített, amikor a tagállamokkal határos tengerek fölött repültek orosz katonai repülőgépek, ebből 40-et minősítettek veszélyes incidensnek. Egy alkalommal például egy orosz katonai gép kis híján elkaszált egy svéd utasszállítót.

Az orosz erőfitogtató akciók megsokasodása egyértelműen a NATO-nak szóló üzenet, és elsősorban az atlanti szövetség keleti aktivitására, elhárító/támadó rendszereire adott válasz. Ahogy az a tavaly decemberben elfogadott új katonai doktrína is, amely megalapozta a Szergej Sojgu által pénteken bejelentett fegyverkezési programot is.

Oroszország kifejezetten a nyugattal kiéleződött feszültség miatt írta át katonai doktrínáját, az új változat az ukrajnai konfliktust és a NATO keleti bővítését a saját biztonságát fenyegető veszélyként határozza meg. Azt róják fel a világ „vezető államainak" - ezen feltehetően mindenekelőtt az Egyesült Államokat értik -, hogy különféle módszerekkel fenyegetik a független államokat saját érdekeik érvényesítése céljából. Az eszközök között szerepel, hogy magánkatonai szolgálatokat vetnek be, szítják a lakosság elégedetlenségét, radikális és szélsőséges szervezeteket támogatnak, hogy más államokban elérjék kitűzött céljaikat.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács konkrét veszélyként kezeli, hogy a NATO támadófegyvereket helyezett át az orosz határ közelébe, valamint ide sorolják a tervezett amerikai rakétaelhárító rendszert is.

NATO: Sötét egy év volt

A doktrína új változata bevezeti a „nem nukleáris elrettentés" koncepcióját, miközben fenntartja a nukleáris fegyverek bevetésének a jogát egy ellene vagy szövetségesei ellen irányuló agresszió, vagy pedig magának az államnak a fennmaradását veszélyeztető fenyegetés esetére.

RIA Novosti / Reuters

Mindezek alapján, illetve a krími/ukrajnai konfliktus fényében nem meglepő, hogy a NATO főtitkára pénteki évértékelőjén az európai biztonság szempontjából „fekete esztendőnek" minősítette 2014-et, külön hangsúlyozva, hogy Oroszország katonai erő alkalmazása révén bekebelezte a Krím félszigetet, destabilizálja Kelet-Ukrajnát és „megfélemlíti szomszédait".

A NATO-nak alkalmazkodnia kell ehhez az új helyzethez, és meg kell őriznie erejét – szögezte le Jens Stoltenberg. Elmondta, hogy tavaly összesen kétszáz hadgyakorlatot tartottak a NATO, illetve a tagországok szintjén. A szövetségnek egyre több orosz repülőgép manővereit kell figyelemmel kísérnie, különösen a balti légtér közelében. NATO-gépek tavaly négyszáz alkalommal voltak kénytelenek úgynevezett befogó manővert végrehajtani orosz gépekkel szemben, és ebből 150 alkalommal a NATO baltikumi légi járőrözést végző gépeire hárult ez a feladat. Ezek a számok a korábbi helyzethez képest az orosz légi tevékenység intenzitásának megnégyszereződését jelentik.

A főtitkár elmondta, hogy jövő héten a NATO-tagországok Brüsszelben tanácskozó védelmi miniszterei dönteni fognak egy nagyjából dandár nagyságrendű, vagyis több ezer fős, néhány nap alatt mozgósítható, újonnan létrehozandó kötelék szükséges pontos létszámáról és összetételéről. Hat kelet-európai tagországában – a három balti államban, továbbá Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában – irányító és ellenőrző parancsnoki pontokat hoz létre a NATO.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.