galéria megtekintése

Drága Édesanyám!

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 30. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Tudatom, hogy a karácsonyra küldött téliszalámiból még mindig van, takarékosan bánok vele, itt a tengerentúlon nagy kincs az efféle hungarikum. Sokszor hallottam már otthonról, hogy errefelé kolbászból van a kerítés, de megnyugtathatlak: nincs.

Kicsit hosszabban írok, mert kérni szeretnék valamit. Nem pénzt, azt a havi kétszáz dollárt igyekszem beosztani, ebédre is csinálok magamnak szendvicset, meg aztán kapok zsebpénzt a fűnyírásért és a takarításért is. Nincs ingyenebéd, ki is mondta? Most nem jut eszembe. Látod, milyen jó, hogy nekünk nem kell évente tizenötmillió forintot fizetni tandíjra, igaz, annyiért már egy szép nagy házat is vehetnénk Egerszalókon.

Szóval lassan eltelik itt a tanévem, és minden cserediák hazamegy júniusban. Néhány gyerekkel jó barátságot kötöttem, el is határoztuk, hogy idén együtt elmegyünk a Sziget Fesztiválra (azt nem vallottam be nekik, hogy még sosem voltam, mert eddig nem engedtél el…). Tegnap azonban azzal jött oda hozzám Patrick, a francia, Bernard, a svájci és Luigi, az olasz fiú, hogy ha már elutaznak hozzám, Magyarországra, egy kicsivel több időt szeretnének nálunk tölteni. És nemcsak a Hajógyári-szigetre akarnak eljutni, hanem a Parlamentbe is. Külön kérték, hogy találkozhassanak a miniszterelnökkel. Olvasták, hogy ez megoldható, mert ha Orbán Viktor épp ott dolgozik, szívesen szakít időt arra, hogy diákcsoportokkal találkozzon.

 

Luigi szeretne beleülni a székébe is. Látott fotót egy site-on, ott egy fiú arról írt, hogy a miniszterelnök „trónját” használja. Nem is tudtam, hogy van trónja! Erről jut eszembe: látni akarják a koronát is. Bernard nagyon alapos, tudod, svájci, mindennek utánaolvas. Azt mesélte, van nálunk egy férfi, aki Gucci táskával szokott járkálni a tüntetők között, s azt híresztelték róla, hogy ki van tiltva Amerikából, de Bernard szerint nem igaz, mert Washingtonban fényképezkedett egy Wall Street Journallal a kezében. Luigi rátromfolt, hogy az fotóshop is lehet, látott ő már ilyet, de ezt nem kell komolyan venni, neki elég színes a fantáziája.

Szóval Bernard szerint ez a férfi ismeri a legjobban a magyar koronát, mert igaz, hogy most kormánytanácsadó, de korábban koronaőr volt, és milyen jó – vagyis cool! – lenne, ha rá tudnánk venni, hogy közelről megmutassa nekünk, és meséljen róla. Talán éppen akkor ő is ott lesz a Parlamentben – Bernard azt is olvasta valahol, hogy van neki állandó belépője –, és a miniszterelnökhöz hasonlóan szintén ráér majd egypár percre, hogy egy diákcsoportot elkalauzoljon.

Egyik este elmennénk az Operába is. A fiúk azt mondták, jó lenne, ha a királyi páholyban kapnánk helyet, és az igazgató személyesen asszisztálna a pezsgő szervírozásánál. Látták fotón, hogy ez így megy mostanában nálunk. Mondtam nekik, ez kizárt, mert az én papám nem miniszterelnök, nem államfő, de még csak nem is király, így nem lehetnek az én vendégeim, bármennyire szeretném.

Erre Patrick röhögve hátba vert, hogy nem gond, hisz velünk lesz Natasa is, aki Katalin cárnő leszármazottja, majd ő bevisz minket.

Szeretettel ölellek,

Fiad

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.