galéria megtekintése

Újra bedobták a kvótaötletet

11 komment

Halmai Katalin

Több lehetőség mérlegelésére is javaslatot tett szerdán az Európai Bizottság, amikor bemutatta a menedékkérők tagállamok közötti elosztásának állandó rendszerére vonatkozó indítványait. Ezek mindegyike kötelező kvótákat helyez kilátásba. Orbán Viktornak és a „kényszerbetelepítések" többi ellenzőjének a jó hír az, hogy az uniós „kormány" egyelőre csak puhatolózik, nem kezdeményez jogszabályt.

Szokásától eltérően alternatív megoldásokat tett le az asztalra az ­Európai Bizottság a közösségi menekültügyi rendszer egyik tartópillérének, a dublini rendeletnek a módosítására, illetve ­kiváltására. Az óvatosságot az magyarázza, hogy a közvélemény és egyes kormányok egyre elutasítóbbak a menekülthullámmal és különösen a menedékkérők kvóták szerinti elosztásával szemben.

Az uniós végrehajtó testület ugyanakkor nem akar meghátrálni, mert friss közleményében a nemzetközi védelemre szoruló, harmadik országból érkező személyek állandó és kötelező elosztási mechanizmusát indítványozza. Ráadásul ha a javaslataiból valamikor a nyáron jogszabályi előterjesztés lesz, azt a tagállamok minősített többséggel szavazhatják meg. Vagyis előállhat az a helyzet, ami a Görögországban és Olaszországban rekedt menedékkérők szükséghelyzeti áttelepítéséről ­szóló rendelet tavaly szeptemberi elfogadásakor, amikor is a Miniszteri Tanács Magyarország és másik három tagállam ellenére döntött. De egyelőre még nem tartunk itt, az uniós végrehajtó testület szerdán még csak alternatívákat vázolt fel, várva a döntéshozók véleményét.

Az Európai Bizottság szerint a tavaly óta tartó migránsválság rámutatott az EU menekültügyi rendszerének számtalan hiányossá­gára, köztük elsősorban a dublini rendeletére, amely az első belépési országot kötelezi a menedékjog iránti kérelem megvizsgálására. Ebben a rendszerben elviselhetetlen teher hárul az uniós frontországokra, ezért a testület szerint a jogszabályt vagy módosítani kell, vagy felváltani egy a közös teherviselést jobban figyelembe vevő rendelettel.

 
Menekültek állnak sorba ételért egy rögtönzött táborban a görög–macedón határon
Marko Djurica / Reuters

Az egyik brüsszeli javaslat szerint a dublini rendelet hatályban maradna ugyan, de kiegészülne egy „méltányossági mechanizmussal", amelyet akkor aktiválnának, amikor az EU-ba érkező menedékkérők száma egy adott időszakon belül hirtelen és váratlanul megemelkedik. Ezeket a menedékre jogosult embereket – a jelenlegi áttelepítésekhez ­hasonlóan – kvóták szerint osztanák szét a tagországok között.

Ennek a megoldásnak az alternatívája egy új, becsvágyóbb jogszabály lenne, amely az EU területére érkezett menedékkérőket egy elosztási kulcs alapján eleve automatikusan letelepítené a tagállamokban. Ezzel megszűnne az a lehetőség, hogy az egyes országok a bevándorlókat visszaküldjék abba a tagállamba, ahol beléptek az EU területére. Mindkét rendszer kötelező betelepítési kontingenseket határozna meg, amelyekről Magyarország és néhány más kelet- és közép-európai tagállam hallani sem akar.

A dublini rendszer ­reformjával együtt kíván javaslatot tenni az ­Európai Bizottság a menekültügyi eljárások további összehangolására, hogy humánusabb és egyenlő bánásmódot biztosítson a menedéket kereső emberek számára, egyúttal korlátozza a visszaélések lehetőségét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.