galéria megtekintése

Új pártokat szült a rosszkedv

0 komment


Miklós Gábor

Teljes a bizonytalanság a vasárnap esedékes horvátországi parla­menti választás előtt: az előrejelzések patthelyzetről szólnak. A migránsválság és a konfrontáció Magyarországgal segített a hatalmon lévő balközép szövetségnek.

Kurta és kevéssé drámai választási kampányt éltek át a horvátok az elmúlt hetekben. Korábban úgy tűnt, a játszma eldőlt, s az ország kormányzását visszaveheti a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ). Erre utalt, hogy a jobbközép párt jelöltje, Kolinda Grabar-Kitarovic lett az államfő. A HDZ kezére játszott a horvátok kiábrándultsága az Európai Unióból, az elhú­zódó gazdasági stagnálás és a ­turisták által is tapasztalható drágaság.

Horvátország bajait jól jelzi, hogy a munkanélküliség 14,5, az ifjúsági munkanélküliség 43,1 százalékos. Dalmáciában még októberben aláírásgyűjtés folyt: az aktivisták azt akarták megakadályozni, hogy Zoran Milanovic miniszterelnök és szocdem pártvezér balközép kormánya vállalkozóknak adja haszonbérbe az autópályákat, s e tervét, úgy látszik, végül befagyasztotta a kabinet. A horvátok az előző évtizedekben bámulatos gyorsasággal – hitelekből – építettek sztrádákat, ami a turizmus szempontjából igen hasznos volt, az idegenforgalmi bevételek azonban nem termelték ki a törlesztéseket.

A HDZ hívei egy választási nagygyűlésen Zágrábban
Antonio Bronic / Reuters

 

Egy másik új politikai erő, az Élő fal (Zivi zid) a banki adósok kilakoltatása elleni közfelháborodásból született. A száborba (a horvát nemzetgyűlésbe) bejuthat ugyan, de a hatalom közelébe aligha kerülhet. A rosszkedvvel és a hagyományos politikai erőkből való kiábrándulással magyarázható, hogy sok bal- és jobboldali kis párt indul a választáson. Léteznek regionális pártok is: esélyes a 153 tagú száborba jutásra az isztriai, a szlavó­niai és a baranyai párt is. A külföldön élő horvát állampolgárok külön szavazhatnak, s öt képviselőt küldhetnek a törvényhozásba. A szétaprózottságot növeli, hogy nyolc képviselőjük van a nemzeti kisebbségeknek – egy hely jut a húszezernél kevesebb horvátországi magyarnak is. A koalíciós kényszert maga a rendszer diktálja.

A megoldatlan kérdések, a csalódottság emelte a Tomislav Karamarko vezette Horvát Demokra­tikus Közösség esélyeit. Az utóbbi hetekben azonban a szociáldemokraták erősítettek, és a közvélemény-kutatók legutóbb már úgy számoltak, hogy csak egy mandátummal maradnak el a 35 képviselői helyre esélyes HDZ-től. Ezért is fontos kérdés, ki kivel köthet egyezséget a választás másnapján. A nagy pártok eleve koalícióban jelenítik meg magukat: a HDZ szövetségeseivel Hazafias Szövetségként indul, míg a balközép a Növekvő Horvátország nevet viseli.

Az emberek változást akarnak, de a kormány javított az esélyein

A legfontosabb számunkra az, hogy a magyarok szavazzanak valamelyik magyar listára – mondta lapunknak a választás előtt Micheli Tünde, az Új Magyar Képes Újság főszerkesz­tője. A horvát állampol­gároknak dönteniük kell: vagy országos, vagy nemzetiségi listát kérnek a választáskor. A szábor magyar képviselői helyéért a Horvátországi Magyar Demokratikus Közösség és a Magyar Egyesületek Szövetségének a jelöltje verseng.

Az újságírónő a saját tapasztalataira hivatkozva azt mondja, hogy a horvátok elégedetlenek a balközép kormány teljesítményével, változást akarnak. Igaz, teszi hozzá, az elmúlt hónapokban hoztak népszerű intézkedéseket, ami javította esélyeiket. Csökkentették például a béreket terhelő adókat, az átlagbér 5300-ról 5700 kunára nőtt (egy kuna kb. 42 forint).

Micheli elképzelhetőnek tartja, hogy a választás után nem tudnak kormányt alakítani a parlamenti patthelyzet miatt. Úgy véli, Zoran Milanovic epés megjegyzése – „Orbán Viktor Európa vakbele lenne" – csak taktikai húzás volt. A pártpolitikai viszonyoknak tulajdonítja a Mol–INA-huzavonát is: a magyar olajtársaság a jobboldali többség idején szerezte meg a horvát céget, a baloldal ezen keresztül keresett fogást ellenfelén.

(M. G.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.