galéria megtekintése

Tűzpárbaj a Copacabana közelében

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 24. számában
jelent meg.

Ortutay L. Gyula
Népszabadság

Nem csillapodnak az erőszakba torkolló társadalmi feszültségek Brazíliában, miközben már két hónap sincs hátra a futball-világbajnokság nyitányáig.

Kedd este a külföldi turisták által is kedvelt riói Copacabana egyik szegénynegyedében, a Pavao-Pavaozinho favelában egy helybéli fiatal profi táncos halála miatti tüntetésből alakult ki többórás összecsapás a kivezényelt biztonsági erőkkel.

Nincs sok remény arra, hogy a vb időszaka mentes lesz a rendzavarástól

A lakosok szerint a rendőrség kínozhatta halálra a tévesen kábítószerüzérnek vélt fiatalt. Több százan vonultak az utcákra, gyújtottak meg máglyaként gumiabroncsokat, dobáltak Molotov-koktélokat a rendőrökre.

 

A vandalizmus átterjedt a szomszédos negyedekre is, éttermek, üzletek kényszerültek gyorsan bezárni a világhírű strand közvetlen közelében.

Dulakodás a Copacabanán
Dulakodás a Copacabanán
Lucas Landau / Reuters

A káoszt kihasználva, feltételezhetően a drogmaffia fegyveresei megtámadták a negyed egyik úgynevezett pacifikációs rendőrségi központját. (A riói nyomornegyedek pacifikálásának programja keretében Pavao-Pavaozinhót még 2009-ben szállták meg a biztonsági erők.)

A katonai rendőrség helikoptereket is kénytelen volt bevetni. A lövöldözésben egy 30 éves férfi életét vesztette, a helybéliek szerint viszont a rendőrség lövedéke végzett egy másik, 12 éves áldozattal is.

Két-három utcára a világhírű Copacabana strandtól elviselhetetlen a feszültség
Két-három utcára a világhírű Copacabana strandtól elviselhetetlen a feszültség
Pilar Olivares / Reuters

Vasárnap a Rio de Janeiróval határos Caramujo bádogvárosban gyújtottak fel autókat, égettek gumikat a feldühödött helyiek. A kiváltó ok ott is az volt, hogy a rendőrség a korábbinál is keményebben lép fel a bűnözők, a kábítószerbandák tagjai után indított razziák során, ám az erőszaknak rendre vétlen áldozatai is vannak.

Bár a brazilok a foci szerelmesei, nincs sok remény arra, hogy a vb időszaka mentes lesz a rendzavarástól. Miként a tavaly júniusban tartott Konföderációs Kupa idején is monstre tüntetések voltak, nem utolsósorban a stadionépítkezésekre költött hatalmas összegek miatt.

A rendőrség túlzott brutalitása szítja az indulatokat
A rendőrség túlzott brutalitása szítja az indulatokat
Lucas Landau / Reuters

A világbajnokság nyitómérkőzését a házigazda Brazília és Horvátország válogatottja játssza június 12-én a Sao Pauló-i Arenában, más nevén az Itaquerao stadionban, már ha addigra minden kész lesz a nézők fogadására.

Az Arenában novemberben ledőlt egy daru, megölve két munkást, ami késleltette a munkálatokat. Jerome Valcke, a FIFA főtitkára éppen ezekben a napokban tesz ellenőrző látogatást, s tegnap azt nyomatékosította, hogy a házigazdák „egy másodperc időt sem vesztegethetnek”, mert sok még a teendő.

Valke szerint különösen két további stadion – egy curitibai és egy Porto Alegre-i – készültségi foka ad okot aggodalomra. A riói összecsapások után hozzátehetjük: aggodalomra sokkal több ok van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.