galéria megtekintése

Trump annyira okos, hogy még adót sem fizet

5 komment


Kőműves Anita
NOL

A republikánus elnökjelölt olyan nagy összegű veszteséget írt le 1995-ös adóbevallásában, hogy azt az dokumentumot kitöltő program sem tudta kezelni. Ennek köszönhetően feltehetően 18 éven át nem kellett jövedelemadót fizetnie Trumpnak, akinek adóügyi trükközése nem illegális, ám elnökjelöltként ronthatja esélyeit.

Susanne Craig minden nap elsétál a postájáért a The New York Times szerkesztőségének harmadik emeletére. A riportert kollégái ezért néha kinevetik, ám ő úgy gondolja, bármikor érkezhet egy mindent megváltoztató névtelen tipp egy olvasótól.

Ez azonban nem túl gyakran történik meg, így szeptember 23-án maga is meglepődött, amikor egy borítékot talált postafiókjában. Benne három oldal volt, amelyek Donald Trump 1995-ös adóbevallásából származtak. Ráadásul nem is akármilyenek: közel egymilliárd dolláros veszteségről számolt be az egyik dokumentum, ami a NYT szerint azt jelenti, hogy ezt a veszteséget az adójogszabályoknak megfelelően a későbbiekben leírva lehetséges, hogy Trump az azt követő 18 évben egyáltalán nem fizetett szövetségi jövedelemadót (másfajta adókat, amelyekre a vállalkozása kötelezett, feltehetően igen).

fotó: Carlos Barria / Reuters

 

A három oldalnyi dokumentum azért jelentős, mert Trump - az elnökjelöltek négy évtizedes hagyományával szakítva - még mindig nem hozta nyilvánosságra adóbevallásait. Szakértők már többször felhívták rá a figyelmet, hogy igazából nem lehet tudni, mekkora Trump vagyona, aki ingatlanmilliárdosnak mondja magát. Sokan felvetik, hogy vajon azért titkolja-e adóbevallását, mert kiderülne belőle, hogy évek óta kiskapukat kihasználva nem fizet jövedelemadót? A kérdés központi témája volt a múlt hét elején rendezett első elnökjelölti vitának is, ahol Hillary Clinton hosszan támadta ezért Trumpot.

A három dokumentum ráadásul Trump számára nagyon rossz időpontban került nyilvánosságra. Amerikai idő szerint hétfő éjjel 84 millió néző előtt szenvedett vereséget a tévévitában Hillary Clintontól. Majd belesétált a demokrata elnökjelölt stábja által állított csapdába, és napokig csatározott verbálisan Alicia Machado egykori venezuelai világszépével, akit "disznócskának" nevezett, mert meghízott. A mélypont az volt, amikor egy éjjel alvás helyett Trump megkérdőjelezhető igazságtartalmú, Machadóra nézve dehonesztáló üzenetekkel árasztotta el a Twittert. Az egyikben arra szólította fel híveit, hogy nézzék meg Machado "szexvideóját" - ami, mint kiderült, nem létezik.

Trump nem tagadja, hogy nem fizet adót

A Trump-kampány nem kommentálta a NYT értesülését. Ehelyett kiadtak egy közleményt, amelyben azt írják, Trump egy "magasan képzett üzletember" akinek cégei, családja és alkalmazottai felé kötelessége hogy "ne fizessen több adót, mint ami jogilag kötelező." A közlemény hangsúlyozza, hogy Trump több százmillió dollárt fizetett be ingatlanadó, városi, állami és szövetségi adók formájában. "Mr. Trump jobban ismeri az adójogszabályokat, mint bárki, aki valaha pályázott az elnöki posztra, ezért ő az egyetlen, aki tudja, hogyan kell azt megjavítani" - írja a szöveg.

Emlékezetes, hogy amikor hétfő éjjel Hillary Clinton azzal támadta Trumpot, hogy addig ügyeskedik a számokkal, hogy feltehetően egyáltalán nem fizet adót, az ingatlanmilliárdos jelölt egyszer csak közbevágott: "Ez csak azt mutatja, hogy okos vagyok." Azaz a jelölt tulajdonképpen élő adásban erősítette meg, amit később a NYT cikke is felvetett: nem fizet adót.

fotó: Mike Segar / Reuters

Amikor a Politico megírta, hogy 1991-ben és 1993-ban Trump feltehetően egyáltalán nem fizetett jövedelemadót, a kampánystábtól az a válasz érkezett: "üdvözöljük az ingatlanbefektetések világában." Mindez egyébként, mint arra az amerikai sajtó rámutat, egyáltalán nem törvényellenes, és nagyon sokan használják ki a felső tízezer tagjai közül. Csak éppen súlyosan ellentmondásos egy elnökjelölt esetében.

Ez pedig árthat a népszerűségének, főleg a kétkezi munkások körében. Természetesen az amerikaiak sem szeretnek adót fizetni, ám a világon az egyik leginkább "adótudatos" nép az amerikai. Pontosan tudják, hogy az adójukból kapják a közszolgáltatásokat - utakat, hidakat, rendőrséget - és meg is követelik, hogy jó minőségű szolgáltatást kapjanak a pénzükért.

Valódiak-e a dokumentumok?

A Trump adóügyeit leleplező dokumentum fordulatokban gazdag módon jutott el a sajtótól az olvasókig. A NYT riportereiben először az merült fel: nem lehetnek valódiak az iratok. Hogyan tudnának meggyőződni arról, hogy hihetnek-e nekik?

Ráadásul a legfontosabb rubrikával gondok voltak. A papír azt mutatja, hogy Trump 1995-ben egészen pontosan 915 729 293, azaz közel egymilliárd dollár veszteséget szenvedett el. Ám az összeg első két számjegyét, a kilencest és az egyest egyértelműen utólag írták oda a számsor elejére. Valaki meghamisította volna?

Az igazságra akkor derült fény, amikor az egyik riporter Floridában megtalálta azt a 80 éves, ma már nyugdíjas könyvelőt, aki egykor a kérdéses adóbevallást készítette. Jack Mitnock pedig közölte: minden teljesen rendben van, a dokumentum valódi. Csak éppen az történt, hogy az adóbevallás-kitöltő szoftver akkoriban nem tudott ennyi számjegyet kezelni, ezért utólag, írógéppel ütötte bele a két kérdéses számjegyet.

Mitnick egyébként hosszú ideig a vagyonos, New York-hoz közeli Long Islanden dolgozott egy olyan cégnek, amely a gazdagok adóelkerülési taktikáinak szakértője volt. Donald Trump 18 éves volt, amikor Mitnick az adóügyeivel kezdett foglalkozni. Nem árult el részleteket Trump pénzügyeiről, de azt igen: nem helytálló, hogy a jelölt jól ért az adójogszabályokhoz.

Az adóhoz nem ért, de tudja, hogy fontos

Stílusát "pimasznak és neveletlennek" írta le, és felidézte azt is, hogy amikor első feleségével, Ivanával minden évben elmentek hozzá aláírni az adóbevallásukat, akkor nem Donald Trump, hanem felesége tett fel több kérdést. Ám ha nem is értett mindent, Mitnick szerint Trump azt pontosan tudta, hogy az adójogszabályok különösen fontos szerepet játszanak abban, hogy megvédjék.

Mitnick azt is elmondta, hogy minden ügyfele kihasználta azt a lehetőséget, hogy a veszteségeit leírja az adójából. Ám azt is elmondta a New York Timesnak: gyakran ő maga is érezte, hogy nincs teljesen rendben, amit Trump adóbevallásával művel. Tudta, hogy többek közt az ő szaktudásának és adóügyi zsonglőrködéseinek köszönheti Donald Trump, hogy luxuskörülmények között él, miközben nem fizetett adót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.