galéria megtekintése

Trump megalázta, most Clintonék fegyvere a szépségkirálynő

14 komment


Kőműves Anita

Nőgyűlölő és rasszista képet mutat a republikánus jelöltről az, ahogyan Alicia Machadóval bánt. A Clinton-kampány tesz róla, hogy mindenki megismerje a történetét.

Machado az amerikai útlevelével. Nem kérdés, hogy kire voksol
Twitter

Alaposan előkészített csapdát állított Hillary Clinton kampánystábja Donald Trumpnak az elnökjelölti vita utolsó perceiben. A republikánus jelölt pedig belesétált, sőt azóta tévés nyilatkozataival csak tovább rontott helyzetén.

A demokrata elnökjelölt a vita utolsó perceiben kapaszkodott bele abba a témába, hogy ingatlanmágnás ellenfele gyakran tesz sértő megjegyzéseket nők külsejére. Clinton felidézte, hogy a Trump tulajdonában lévő Miss Universe verseny egyik győztesét, amikor felszedett néhány kilót, „disznócskának" nevezte. Sőt „Takarítónő Kisasszonynak" is hívta, mert Venezuelában született. Amerikában mindenki tudja, hogy ez arra a sztereotípiára utal: spanyol ajkú, azaz latina nő biztosan csak a takarításig viszi az életben. „Van neve, Donald, úgy hívják, Alicia Machado. Már amerikai állampolgár, és biztos lehet benne, hogy szavazni fog" – vitte be a jól begyakorolt végső ütést Clinton.

 

Az csak mostanra derült ki, hogy a volt külügyminiszter csapata milyen alapos munkát végzett. Mire vége volt a vitának, már publikálták az 1996-ban világszépévé ­választott Machado történetéről készített ­kampányfilmet. Másnap a The New York ­Times, a Guardian és a Cosmopolitan is interjút közölt a korábbi szépségkirálynővel. Machado is „ugrásra készen" állt a nagy pillanatban: a vita után a Twitter közösségi oldalon köszönte meg Clintonnak a támogatást, majd kiposztolt egy képet saját magáról és új amerikai útleveléről, megerősítve, hogy mindenképpen szavazni fog.

A volt venezuelai szépségkirálynő egykor nagyon sok támadást kapott Trumptól amiatt, hogy meghízott. A milliárdos egy alkalommal – anélkül, hogy szólt volna Machadónak – újságírókat hívott el az edzőterembe, hogy nézzék meg és fotózzák le, hogyan tornázik. A ma már Los Angelesben élő 39 éves nő évekig járt pszichológushoz, hogy feldolgozza Trump kegyetlenségeit, és sokáig bulimiával is küzdött. A kampányfilmben azt állítja, ki sem fizették neki a Miss Universe-ként vállalt szerepléseiért járó pénzt.

A The Washington Post elemzése szerint zseniális húzás volt Clintonék részéről, hogy beemelték Machadót a kampányba. Egyszerre mutatja ellenfelét nőgyűlölőnek és rasszistának, aki ráadásul lenézi a kétkezi munkából élőket. A sztori segíthet fellelkesíteni a kulcsfontosságú spanyol ajkú szavazókat, hogy szavazzanak Clintonra, s tovább „üti" Trumpot a női szavazók előtt, akik már eddig is tömegesen pártoltak el tőle.

A republikánus jelölt ráadásul nem kért bocsánatot Machadótól a vita és a cikkek nyomán sem. Sőt ráerősített: az elmúlt napokban több interjúban is elmondta, hogy egy szépségverseny győztesének az a dolga, hogy csúcsformában maradjon, nem szabad meghíznia. S mivel ezt Machado nem tartotta be, nagyon sok gondot okozott neki és a szervezőknek. „Ő volt a legrosszabb, akivel valaha dolgunk volt. A legrosszabb!" – mondta a Fox televíziónak.

A The New York Magazine kommentárja szerint Trump mindezzel ugyanakkora kárt okozhat magának, mint amikor július végén napokig támadta egy Irakban elesett muzulmán amerikai katona szüleit – népszerűsége akkor meredeken zuhant, és csak szeptemberre állt vissza a korábbi értékre.

Leszavazott elnöki vétó

Az amerikai törvényhozás két háza óriási többséggel leszavazta Barack Obama vétóját, és lehetővé tette a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatai hozzátartozóinak, hogy bepereljék Szaúd-­Arábiát arra hivatkozva, hogy a 19 gépeltérítőből tizenöt szaúdi volt. Obama szerint a dolog azért is sajnálatos, mert az Egyesült Államok ezzel precedenst teremt, amelyre hivatkozva világszerte sokan indíthatnak majd pert az USA ellen, például azok a pakisztáni, afganisztáni, jemeni, iraki vagy szíriai civilek, akiknek hozzátartozóit tévedésből ölték meg amerikai légitámadások vagy drónokról kilőtt rakéták. John Brennan CIA-igazgató egyetértett az elnökkel abban, hogy a lépés súlyosan veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot. (H. G.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.