galéria megtekintése

Történelmi látogatás a zuhogó esőben

2 komment

NOL/MTI

Esernyők védelmében egy Havanna óvárosában tett sétával kezdte történelmi jelentőségű kubai látogatását Barack Obama amerikai elnök és családja vasárnap.

Obama személyében az 1959-es kubai forradalom győzelme óta először tesz látogatást hivatalban lévő amerikai elnök a kommunista vezetésű szigetországban. Az amerikai elnök havannai programjában szerepel egy négyszemközti egyeztetés Raúl Castro elnökkel – aki vasárnap nem ment el a havannai José Marti Nemzetközi repülőtérre fogadni az illusztris vendéget –, valamint több találkozó is Kuba gazdasági szereplőivel és a politikai ellenzék képviselőivel, de Fidel Castrót, az 1959-es forradalom vezérét az amerikai elnök nem keresi fel. Kíséretének tagja több kormánytag, tucatnyi demokrata párti és republikánus kongresszusi képviselő, üzletemberek és vállalkozók küldöttsége, valamint jó néhány kubai-amerikai polgár is. Obama kedden beszédet tart az Alicia Alonso világhírű táncművész nevét viselő havannai nagyszínházban is.

Fotó: Carlos Barria / Reuters

A tavaly nyáron megnyitott amerikai nagykövetség diplomatáival és családjaikkal tartott rövid találkozó után Obama és családja a zuhogó eső ellenére gyalogsétát tett az 1982-ben a világörökség részévé nyilvánított Öreg Havannában.

 

Felkeresték a havannai székesegyházat, ahol fogadta őket Jaime Ortega bíboros, aki Ferenc pápával együtt segítette a titkos tárgyalásokat a kapcsolatok helyreállításában, amelynek a csúcspontja eddig a nagykövetségek újranyitása volt. Kuba tavaly júliusban nyitotta újra a washingtoni missziót, az Egyesült Államok pedig egy hónappal később a maga havannai kirendeltségét. Ferenc pápa személyesen közvetített a két fél között a Kanadában és a Vatikánban tartott titkos tárgyalásokon.

Bár Kuba ellen most is hatályban van amerikai gazdasági embargó – az eltörléséhez kongresszusi jóváhagyásra lenne szükség –, ezen már több ponton enyhítettek. Vasárnap a Starwood szállodalánc lehetett az első amerikai cég, amely üzleti szerződést írt alá a kubai hatósággal a forradalom óta. A gazdasági embargó feloldásáról főleg a kongresszusi republikánusokat kellene meggyőzni, akik közül most mindössze öten vállalták, hogy elmennek Obamával Kubába.

Fotó: Alexandre Meneghini / Reuters

Az amerikai elnök és felesége, Michelle - oldalán édesanyjával -, valamint két lányuk esernyők védelmében, óvatosan lépkedtek a székesegyház előtti tér vizes utcakövein. A téren összegyűlt néhány száz ember tapssal fogadta őket. Obama nevét kiabálták, ahogy az elnöki család továbbhaladt.

Eusebio Lealnak, Havanna fő történészének kíséretében megnézték a Fegyverek terét (Plaza de Armas), az Öreg teret (Plaza Vieja) és a San Francisco teret (Plaza de San Francisco), valamint a városi múzeumot is.

Fotó: Ueslei Marcelino / Reuters

Obama később egy nyüzsgő munkásnegyed magán éttermében vacsoráztak. Az őket ünneplő emberek megpróbáltak az elnök szigorúan őrzött autókonvoja közelébe férkőzni, amikor a konvoj lépésben a San Cristobal étteremhez gurult.

Az amerikai elnök keddig marad a kubai fővárosban, látogatásáról ötven ország mintegy másfél ezer újságírója tudósít.

Fotó: Carlos Barria / Reuters

Az utolsó hivatalban lévő amerikai elnök, aki Kubában járt, Calvin Cooolidge volt 1928-ban. Barack Obama és Raúl Castro másfél évi titkos tárgyalássorozat után 2014 decemberében tett bejelentést arról, hogy 55 év a két fél kísérletet tesz a diplomáciai kapcsolatok enyhítésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.