galéria megtekintése

Tíz sokkoló szám, amiért lehet félni az IS-től

0 komment


Kővári Panka

Két hónap alatt a szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam (IS) átgázolt Iraknak majdnem a felén, kalifátust kiáltott ki, és öt éven belül létrehozná a valaha volt legnagyobb világbirodalmat is. A kezdő tőke és a kegyetlenség már megvan hozzá.

33 ezer négyzetkilométer

Az IS jelenleg ekkora terület teljhatalmú ura, amelyet a három éve polgárháború sújtotta Szíriából és Irakból sikerült kihasítania. Ez Magyarország területének több mint egyharmada, körülbelül akkora, mint Belgium. Öt év múlva a szunnita szélsőségesek létrehoznák a valaha volt legnagyobb birodalmat is a világon.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az iraki Kurdisztánban lévő Ervilben jazidi menekültek között
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az iraki Kurdisztánban lévő Erbilben jazidi menekültek között
Michael Kappeler / MTI/EPA
 

30 000 – 50 000

Ennyien harcolnak az IS-ben. A szunnita szélsőségesek állítólag több iraki katonát is kényszerítettek a csatlakozásra, emellett pedig környező országokban toboroztak. Amikor június 8-án az iraki Moszulban elindították az offenzívát, még csak összesen 8-10 ezer emberük lehetett, de így is játszi könnyedséggel megfutamodásra tudták kényszeríteni az összesen 350 ezres iraki hadsereget, amelyre a bagdadi kormány dollármilliárdokat költött az amerikaiak 2011 kivonulása óta.

A kalifátus a muzulmán hit szerint Mohamed próféta világi és szellemi örökösének számít, a kikiáltásakor kalifává emelkedett IS-vezér, Abu Bakr al-Bagdadi a világ minden muzulmánját a támogatására szólította fel. A szervezet az eredeti nevét – az Iraki és Levantei Iszlám Államot (ISIS) – ezután rövidítette le IS-re.

5

A száma azoknak az országoknak, amelyekkel az Iszlám Állam harcban áll. A szunnita szélsőségesek csak ezen a nyáron Irak, Irán, Libanon, Szíria és Törökország katonáit támadták meg.

2 milliárd dollár

Ez a becsült értéke az ISIS tulajdonában lévő vagyonnak, amelyben a pénzen kívül olaj- és gázmezők is vannak. Moszul elfoglalásakor a szunnita szélsőségesek kifosztották az iraki nemzeti bank épületét. Több százmillió dollárnak megfelelő dinárra és aranyra tették rá a kezüket.

Az iraki katonák többnyire fegyvert és felszerelést hátrahagyva menekültek az IS egységei elől, ami után a szunnita szélsőségesek rengeteg amerikai fegyverhez jutottak hozzá. Az amerikai külügyminisztérium is mondja, hogy remekül kiképzett hadseregük van. A kétmilliárd dollár egyébként a magyar honvédség költségvetésének majdnem kétszerese.

3 millió dollár

Ennyi lehet a napi bevétele az Iszlám Államnak csak az Irakban és Szíriában elfoglalt olaj- és gázmezőkről eladott nyersanyagból.

0

A száma azoknak a vallásukat nyíltan gyakorló keresztényeknek, akik Moszulban maradtak az IS offenzívája után. A kegyetlenségükről hírhedt szunnita szélsőségesek a keresztényeket halállal fenyegetik. A halálra ítélt síita foglyokat többnyire lefejezik, az akaratuknak nem engedelmeskedő szunniták pedig kereszten végzik.

A kalifátus de facto fővárosában, a szíriai Rakkában nőkből álló alakulatok zaklatják és félemlítik meg azokat a nőket, akik nikáb nélkül lépnek ki az utcákra.

500 000

Ennyi ember halhat meg, ha a moszuli gát – Irak legnagyobb gátja – leáll. A Tigris folyón lévő gátat az IS két hete foglalta el. Ez biztosítja Moszul és a környék energia- és vízellátását, működtetése állandó mérnöki munkát igényel. Az még nem világos, hogy az Iszlám Állam mit akar a gáttal, de már csak az, hogy elhanyagolják a karbantartását, hatalmas károkat okozhat a szerkezetében. Ha a gát beszakad, 20 centiméteres víz öntheti el Moszult.

40 ezer

Ennyi az észak-iraki Szindzsár-hegyen rekedt jazidi menekültek száma. A jazidiek a világ egyik nagyon régi vallási kisebbségének a képviselői, akik a hasonnevű város elfoglalásakor fogták menekülőre. Húszezer embert már sikerült evakuálni a szunnita szélsőségesekkel kemény harcokat vívó kurdoknak, húszezer jazidi azonban két hete is étlen-szomjan bolyong a hegy kopár sziklái között. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia repülőgépekről ledobott élelemmel és vízzel próbálja meg életben tartani őket.

500

Ennyi jazidivel végeztek a szunnita szélsőségesek. Volt, akit élve temettek el, mert nem volt hajlandó elhagyni a hitét az iszlám kedvéért. Az IS egységei 300 jazidi nőt hurcoltak el rabszolgának.

3

A nagy szökések száma, amelyeket az IS jóvoltából hajtottak végre az elmúlt hónapokban. Ezerötszáz szélsőséges szabadult ki így – köztük ismert terrorista vezérek és bombaszakértők.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.