galéria megtekintése

Nem akartak megtérni, élve eltemették őket

11 komment

NOL

Az Egyesült Államok négy új légicsapást hajtott végre az iraki szunnita szélsőségesek ellen, de kétséges, hogy ez gátat tud-e vetni több tízezer ember lassú kínhalálának. Barack Obama amerikai elnök kimondta a népirtás szót.

„Ez a halál völgye. A hetven százalékuk már nem él" – az amerikai, a brit és az iraki humanitárius erőfeszítések ellenére ötvezer embert, a világ egyik régi vallási kisebbségének, a jazidinek a képviselőit fenyeget lassú kínhalál az iraki Szindzsár-hegyen. A jazidiek a szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam (IS) egységei elől menekültek ide. Napok óta ötvenfokos hőségben, élelem és víz nélkül bolyonganak a kopár sziklák között.

Amerikai segély előkészítése az útra. Sok vész kárba
Amerikai segély előkészítése az útra. Sok vész kárba
JERRY LAMPEN / Reuters

Bár az Egyesült Államok vasárnap négy új légicsapást mért az IS állásaira, és a jazidieknek folyamatosan érkezik a segély – az amerikaiak eddig majdnem negyvenezer adag ételt és 25 ezer liter vizet dobtak le két katonai teherszállító repülőgépről –, helyszíni jelentések szerint a jazidiek többsége két napra van az éh- és a szomjhaláltól. Az amerikai segély nagy része állítólag kárba veszett. Ejtőernyő nélkül dobták le őket 4500 méter magasból. Egyszerűen széttörtek.

 

OLVASÓLISTA

Külföld
Európa 2020-ban
Belföld
Posványos
Belföld
Két út

„A kutyák már a halottak húsát eszik" – meséli a Telegraph riporterének valaki, akinek sikerült átjutnia az IS hegy köré vont ostromgyűrűjén. (A brit lap riportere, Jonathan Krohn az első nyugati újságíró volt, aki vasárnap este eljutott a hegyre.) Kétségbeesésről beszélnek azok is, akiket az iraki hadsereg helikopterekkel evakuált. Egyikük, egy Emad Edo nevű 27 éves férfi az unokahúgát hagyta hátra, akiben nemhogy talpra állni, a szemét kinyitni nem maradt erő a meneküléshez. Azokat a segélycsomagokat, amelyeke a helikopterek hoznak, egyszerre több száz ember rohanja meg. Evakuálni eddig mindössze kétszáz embert tudtak. A hegyen ahhoz sincs elég sík terület, hogy egy helikopter leszálljon.

A helikoptereken egyébként kurd katonák is érkeznek védeni és segíteni. Ők, a pesmergák az autonóm Kurdisztán tartományban most Erbilért harcolnak az IS egységeivel. Az amerikaiak nekik is segítenek a légicsapásokkal. Pénteken, az amerikai légicsapások első hulláma alatt két F/A-18-as egy sorozatnyi lézerbombával támadta az IS tüzérségi állásait a város mellett, később drónokról is csapást mérve a szunnita szélsőségesekre. Megsemmisítették az IS-nek egy olyan egységét is, amely a jazideket támadta a hegyen.

Ez a forgatókönyv ismétlődött meg vasárnap i, amikor helyi idő szerint reggel negyed tíztől öt órán át bombázták az IS egységeit az amerikaiak. A négy légicsapást a szunnita szélsőségesek három páncélozott harci járművére és egy tüzérségi egységére mérték. Az amerikai légicsapások érdeme, hogy a pesmergáknak két kis településről, Makmurból és Gveirből sikerült kiűzniük a szélsőségeseket.

Maszúd Barzani az autonóm kurd tartomány elnöke vasárnap nemzetközi katonai segélyt kért. Ezzel – állítja Barzani – a pesmergák le tudnák győzni a szunnita szélsőségeseket.

A jazidiek Szindzsár elfoglalásakor menekültek a hegyre. A városba egy hete vonultak be az IS egységei, halállal fenyegetve mindenkit, aki nem tér muzulmán hitre. Vasárnap az iraki emberi jogi miniszter bejelentette, bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy a szunnita szélsőségesek ötszáz jazidit – köztük nőket és gyerekeket – öltek meg, egy részüket pedig élve tömegsírokba temették csak azért, mert nem hagyták el a vallásukat. Rajtuk kívül még 300 nőt elhurcoltak rabszolgának – tette hozzá Mohamed Sia al-Szudáni tárcavezető.

JERRY LAMPEN / Reuters

A jazidi egy szinkretista-monoteista vallás a világ egyik legrégebbije. Fő zarándokhelye az a Moszul, amelynek az elfoglalásával június 8-án kezdetét vette az akkor még Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) néven ismert szunnita szélsőségesek offenzívája. Azóta az IS kalifátust is kikiáltott Iraknak és Szíriának azon a területén, amely az irányítása alatt áll. A szunnita szélsőségesek mindössze néhány ezer emberrel futamították a 350 ezres iraki hadsereget. Most az ország területének az egyharmada gyakorlatilag az övék. Bagdadtól száz kilométerre fekvő Szamarrában sikerült megállítani őket.

Az IS nevét az al-Kaidát is riasztó kegyetlenségéről félik a Közel-Keletnek ezen a vidékén. A három éve polgárháború szaggatta Szíriában az egységei rutinszerűen feszítik keresztre azokat a szunnitákat, akik nem tartanak velük, a túlnyomóan síita Irakban viszont így is van támogatottságuk azokon a területeken – például Anbár tartományban –, ahol a szunnitáké a többség.

A múlt üldözött tanúi

Ahol most az amerikai légierő megpróbálja kiiktatni az IS fanatikusait, a vallások és etnikumok sokasága él évezredek óta. A régiót általában a kurd területekhez sorolják, ám ez leegyszerűsíti az ottani változatosságot. A szíriai ortodox és katolikus keresztények többféle egyháza is hívőket tud itt, őket sokszor káldeusoknak nevezik. Az iszlámisták elől sokan már elmenekültek. Olyanok is, akik Dél-Irakból húzódtak északra. Velük jöttek, életüket féltve, a mandeus vallás, egy kétezer éves mezopotámiai felekezet követői is. A jazidiek a hegyekben élnek több százezren, Vallásukat zoroasztrizmussal hozzák összefüggésbe. Több faluban élnek „shabakok” és „kakaik” – őket néha külön etnikumnak mondják, mások szerint az iszlámtól elszakadt szektákról van szó. A kurdok és arabok között élő turkománok szunniták és síiták is, bár katolikusok szintén vannak közöttük. A kisebbségeket üldözte, arabizálni akarta Szaddám Huszein rezsimje, irtották őket a különböző muzulmán szélsőségesek. Most új gyilkosok érkeztek az észak-iraki Ninive tartomány hegyei közé. (M. G.)

Barack Obama amerikai elnök szombaton telefonon beszélt David Cameron brit miniszterelnökkel az iraki helyzetről, és megígérte, nem fogja hagyni, hogy az IS kalifátust hasítson ki magának Irakban és Szíriában. Figyelemre méltó – pendíti meg a Washington Post –, hogy az egyik nyilatkozatában kétszer is használta a „népirtás" szót. Obama szintjén a politikusok nem hadonásznak csak úgy egy ilyen szóval, és az, hogy az elnök kétszer is emlegette a lap szerint akár új amerikai katonai beavatkozást is előrevetítíhet, mindössze három évvel a 2011-es kivonulás után.

Az Egyesült Államoknak kétezermilliárd dollárba és 4486 amerikai katona életébe került a tizenegy éve kezdett háború a néhai diktátor, Szaddám Huszein ellen. Egy új katonai beavatkozást a Washington Post által idézett felmérés szerint az amerikaiak hetven százaléka ellenez.

Vasárnap Bagdadban tárgyalt Laurent Fabius francia külügyminiszter, országa nevében szintén segélyt ígérve azoknak az irakiaknak, akik földönfutóvá váltak az IS offenzívája miatt. Fabius egységre szólította fel a közel-keleti országot a szunnita szélsőségesekkel szemben. Szakértők szerint az IS sikerének a fő oka a széthúzás, a síita miniszterelnök, Núri al-Maliki konfliktuskereső politikája, amellyel a bagdadi kormánynak sikerült magára haragítania a szunnitákat és az olajbevételek visszatartása miatt a kurdokat is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.