galéria megtekintése

Szilícium-völgy épül Saigonban

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 30. számában
jelent meg.

Győri Sándor
Népszabadság

Amerre csak a szem ellát, negyven-ötven méterenként lobog az utcákon a nemzeti zászló, piros alapon ötágú sárga csillaggal.

Az országegyesítés negyvenedik évfordulóját köszöntő Ho Si Minh-városban – másik nevén Saigonban –, Vietnam déli metropolisában fellobogózva rohannak a taxik; a forgalmasabb utcasarkokon óriástranszparens hirdetik a kommunista pártot, a szocializmust és az egyesülés történelmi jelentőségét.

1975. április 30-án szakította át a vietnami néphadsereg harckocsija az elnöki palota kerítését, gyakorlatilag és jelképesen is ezzel fejeződött be a második világháború utáni korszak leghosszabb és legvéresebb nemzetközi katonai konfliktusa. Hoa Binh, Doc Lap, Tu Do, Hanh Phuc (béke, függetlenség, szabadság és boldogság): ezek az idilli nyugalmat árasztó jelszavak köszönnek vissza a magyar múltból is jól ismert szocreál plakátok tömegéről. Sajátos időutazás ez az idevetődő, a letűnt korszakot is megélt kelet-európai látogatónak.

 

Ami a derűlátást illeti, az óriási városnak erre minden oka megvan. Belső kerületeinek átalakulását nem lehet más szóval jellemezni, mint hogy szédületes. Minden kiaknázható négyzetméteren lélegzetelállító luxushotel épül. Formabontó, XXI. századi épületek sora, valamennyi a külföldi és a hazai magántőke jövőbe vetett bizalmát jelzi.

A városi barangolás más természetű meglepetést is tartogat. Míg a negyven évvel ezelőtti Saigon hangulatos kereskedőnegyede volt a pagodákkal teletűzdelt kínai városrész, Cholon, mára megfakult, szürke, olykor lerongyolódott benyomást kelt a gyorsan változó többi kerülethez képest.

Idegenvezető mutatja be Ho Si Minh-városban a titkos alagútrendszert
Idegenvezető mutatja be Ho Si Minh-városban a titkos alagútrendszert
Le Quang Nhat / MTI/EPA

A város nemcsak a méreteiben a legnagyobb, hanem infrastruktúráját, gazdasági vonzerejét tekintve is a legfontosabb déli település, az egész ország számára kívánatos előrelépés tükre. Erről győződhetett meg az a széles, döntően amerikaiakból álló nemzetközi újságírócsapat is, amely az ünnep előestéjén ellátogatott a híres Ho Si Minh-ösvény legközelebbi leágazásához, Cu Chi-ba.

A titokzatos, stratégiai jelentőségű alagútrendszernél mai szemmel még érdekesebb volt az élmény, hogy a nagyváros peremén élő falvak is mennyire őrzik még a fejlődő világbeli, a modern korhoz csak lassan közelítő állapotokat.

Ho Si Minh-város komoly erőfeszítéseket tesz, hogy – a hagyományos idegenforgalmi-örömszerző vonzerőn túllépve – a gazdasági, tudományos és műszaki élet is vibráljon. Az ünnep előestéjén tüntették ki Nguyen Minh Hieu vietnami-amerikai üzletembert, aki 52 hektáron a kaliforniai Szilícium-völgy kicsinyített saigoni mását kívánja megteremteni.

Ugyanezt a benyomást erősíti az 1995-ben alapított Vietnami Nemzeti Egyetem, amelynek meglátogatása azzal a sajátos élménnyel zárult – igaz, a hivatalos találkozó befejeződése után –, hogy néhány diákkal még a szocialista társadalom politikai perspektíváiról is eszmét lehetett cserélni.

Szökőkutak avatása, kitüntetések átadása, veteránok találkozója után díszszemlével érte el csúcspontját az ünnepségsorozat. A belvárosban kijárási tilalmat rendeltek el, ami még a szállodák vendégeire is vonatkozik. Ez tehát az év néhány órája, amikor sem a kiskereskedők, sem a vendéglők, sem a bárok nem nyitnak ki, amikor nem az édesbús amerikai-vietnami táncdalok ritmusa és a motorkerékpárok zúgása tölti meg a levegőt.

Ahogy a néphadsereg különböző fegyvernemei elvonultak a párt- és állami vezetők tribünje előtt, Ho Si Minh-város és Vietnam népe reménykedve gondolhatott arra, hogy a negyven évvel ezelőtti véráldozat nem volt hiábavaló. Az ország, mint annak idején a hadsereg, helytáll a délkelet- ázsiai népek kemény versengésében.

Ho Si Minh-város, 2015. április

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.