galéria megtekintése

„Őrült ötlet” osztja meg Európát

Erős parlamenti felhatalmazást akar menekültügyben Orbán Viktor. Az Európai Bizottság szerdán áll elő javaslatával, hogy az unió 28 tagállama között hogyan, milyen kvóták szerint osszák el a menekülteket.

Egyértelmű parlamenti felhatalmazással szeretné képviselni a magyar kormány álláspontját a bevándorlás és a migráció ügyében a következő EU-csúcson – erről Orbán Viktor kormányfő beszélt a Népszabadság kérdésére válaszolva a Maszúd Barzanival közös sajtótájékoztatón, miután az Országházban fogadta az iraki kurdisztáni régió elnökét.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Kormányzati források szerint minden bizonnyal parlamenti vitanapot kezdeményeznek a bevándorlási és migrációs politikáról. A kabinetben úgy számolnak, hogy a nemzeti konzultációra és a parlamenti vitára lesz elég idő, mert az uniós tagállamok közti ellentétek miatt lehet, hogy az őszre csúsznak az EU-döntések.

 

Az Európai Bizottság elnökének illetékes szóvivője lapunk megkeresésére azt mondta: fokozott óvatossággal kell kezelni minden kiszivárgott tervezetet. Natasha Bertaud szerint nincsenek még konkrét számok, értsd kvóták sem, minden vonatkozó kérdésről a testület május 13-i szerdai ülésén fognak dönteni.

– Az egész Európai Unióra kiterjedő (menekült-) elhelyezési programot fogunk javasolni, a szolidaritásból mindenkinek részt kell vállalnia

– idézte Jean-Claude Juncker április végi nyilatkozatát.

A Welt am Sonntag írt arról a hétvégén, hogy az egyes uniós tagállamok által ellátandó menedékkérők számát (tagállami kvótát) egyebek között a hazai össztermék (GDP), az ország népessége, a munkanélküliség és a menedékjogi kérelmek aktuális száma alapján határoznák meg. A jelenlegi szabályok szerint a menedékjog iránti kérelmek elbírálásért és a menedékkérők ellátásáért az a tagállam felelős, ahol a menedékkérő belépett az EU területére. A Bizottság készülő javaslata szerint a jövőben az a tagország lesz a felelős, ahol a menedékkérőt a kvóta alapján majd elhelyezik.

Az EUObserver portál szerint évente húszezer menedékkérő elosztását javasolná a Bizottság, de ez a szám változhat. A menedékkérőket az unión kívülről, így ENSZ felügyelet alatt álló törökországi vagy libanoni menekülttáborokból utaztatnák be – e táborokban jelenleg 2,8 millió szíriai menekült él.

Magyarország mellett Nagy-Britannia és Szlovákia is ellenzi a kötelező szolidaritási kvótarendszert. Aminek bevezetését viszont támogatja a nem uniós tag, de a schengeni övezetbe belépett Svájc. A frontországok – Olaszország, Görögország, Bulgária – szintén a kvóták mellett vannak, hasonlóképpen a svédek. A németek az Európába érkező menekültek kétharmadát fogadják be. Ott sok vállalatnál szakmunkástanulóként nem kevés menekültet képeznek ki, a Német Kézműipari Szövetség elnöke, Hans Peter Wollseifer például a menekültek munkavállalását lehetővé tevő jogi szabályozást sürgetett.

A bevándorlási vitában ugyanakkor a kelet-európai államok figyelmeztették a briteket, hogy ne nyúljanak a szigetországban százezres nagyságrendben dolgozó „migráns munkásokhoz”. Az utóbbi kifejezést kifogásolta Takács Szabolcs uniós ügyekért felelős államtitkár, aki szerint a magyarok uniós polgárok, akik szabadon élnek az EU egyik legnagyobb vívmányával, a szabad munkavállalással – írta a Financial Times.

Ha a kormány nem hazudta végig az elmúlt hónapokat, s a menekültügy Magyarország egyik legnagyobb gondja, ráadásul a bevándorlás szempontjából a legnehezebb helyzetű uniós államok közé tartozunk, akkor az Európai Bizottság javaslata csak kedvező lehet, csökkentheti a terheinket – nyilatkozta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Ha viszont a kormány mégsem támogatja a bizottság ötletét, abból az következik, hogy a Fidesz végighazudta az elmúlt hónapokat – tette hozzá. Harangozó azt mondta, a bizottsági tervet, ha elkészül, szakértőkkel és a többi baloldali párttal is egyeztetve mérlegelik majd, de véleménye szerint a kvótarendszer az európai szolidaritás jó példája lehet.

A Jobbik elutasítja a Brüsszel által felvetett bevándorlási kvótát. A párt politikusa, Z. Kárpát Dániel azt mondta: a Nyugat-Európát és annak szociális rendszereit célba vevő menekültek nem köthetnek ki nálunk. A radikális párt az önálló határőrség visszaállítását sürgeti, és a terrorveszélyre hivatkozva zárttá tenné a menekültszállókat.

Jelentősen csökkenő migrációs nyomás

Magyarországon tavaly – a 2012-es kétezerrel és a 2013-as nem egészen 19 ezerrel szemben – csaknem 43 ezer kérelmezőt regisztráltak. A legtöbben Koszovóból jöttek, 2014-ben 21 ezernél is többen. Nyilvántartásba vettek mintegy 8800 afgánt és közel 6800 szíriait. Mindössze 240-en kaptak menekültstátust, 236 személyt oltalmazottként ismertek el. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szerint 2015 januárjában közel 12 ezren, februárban több mint 16 ezren próbálkoztak, döntő többségük koszovói volt. Márciusban és áprilisban lényegesen csökkent a migrációs nyomás, 12 ezernél kevesebb új kérelmet regisztráltak. A legtöbben az eljárás előtt eltűnnek a hatóságok látóköréből, azaz illegálisan Nyugat-Európába mennek. (L. K.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.