galéria megtekintése

Száz felett a tiencsini robbanás áldozatainak száma

1 komment

MTI

Már legalább 104 halálos áldozata és 722 sérültje van a pusztító erejű tiencsini robbanásoknak; 58 ember állapota súlyos, illetve válságos - közölte szombaton késő este a kínai katasztrófa-elhárítás helyi központja.

Az észak-kínai kikötővárosban szerdán történt szerencsétlenség mentési munkálatai jelenleg elsősorban arra irányulnak, hogy megakadályozzák az úgynevezett másodlagos katasztrófát, amelyet a tűz- és robbanásveszélyes vegyi anyagokat tároló raktár megsemmisülése nyomán a levegőbe, a talajba és a vízbe került egészségre káros anyagok okozhatnak.

Ima az áldozatokért
Ima az áldozatokért
Jason Lee / Reuters

A szombati hivatalos közlések megerősítették, hogy „valószínűleg" nátrium-cianidot is tároltak a megsemmisült raktárban, ami rendkívül veszélyes vegyület. Korábbi jelentések arról szóltak, hogy ammónium-nitrátot, kálium-nitrátot és kalcium-karbidot tartottak az épületben, továbbá meg nem erősített sajtójelentések szerint 700 tonna nátrium-cianidot. A környék vízelvezető rendszerét lezárták, hogy ezzel is megakadályozzák a környezet további szennyeződését.

Ugyanakkor mostanra kiderült, hogy a termékek pontos beazonosításához még a logisztikai vállalat sem rendelkezett egyértelmű információkkal. Ezért, illetve mert a tűzben a vállalat irodaépülete és dokumentációja is megsemmisült, a nyomozók a vámadatokból igyekeznek visszakövetkeztetni arra, mi volt a raktárban.

A városszerte felállított 17 monitoring állomáson nem észleltek cianidot, egy helyen viszont a műanyaggyártáshoz használatos xilolból (dimetil-benzol) a megengedett határérték felett mértek.

A South China Morning Post helyszíni tudósításában arról számolt be, hogy az újságírók kellemetlen szagokat éreztek, egyesek könnyeztek, mások fejfájásra panaszkodtak. A hatóságok mindazonáltal azt állítják, hogy a levegő és a közeli kikötőben a víz állapota kielégítő.

Azt a korábban megjelent hírt, miszerint a baleset helyszínétől számított három kilométeres körzetben kitelepítik a lakosságot, egy városi kormányzati tisztviselő később cáfolta. Ellenben egy menhellyé alakított közeli iskolából (amelyben a megrongálódótt lakásaikból evakuált környékbelieket helyeztek el) új helyre költöztették az embereket.

 
Robbanás után szombaton. A tűzoltók szerda éjszaka nem tudták, hogy veszélyes vegyi anyagokkal teli raktárhoz hívják őket
Robbanás után szombaton. A tűzoltók szerda éjszaka nem tudták, hogy veszélyes vegyi anyagokkal teli raktárhoz hívják őket
Stringer / Reuters

Időközben egyértelművé vált, hogy a jogszabályok szerint a robbanásveszélyes, mérgező anyagok raktárától 1000 méteres körzetben nem lehettek volna lakó- illetve középületek, vállalatok, közutak, miközben tény, hogy vannak.

Az érintett ingatlanfejlesztő szerint évekkel korábban, amikor a telket vásárolta és egy lakóparkot építtetett, még nem voltak a környéken veszélyes anyagokat tároló raktárak, és azóta sem kaptak ezekről tájékoztatást. A házak azonban alig 5-600 méterre állnak a robbanások helyszínétől.

Szombaton hét-nyolc újabb robbanásról számoltak be, de ezek hatásáról részleteket nem közöltek. Az interneten és az online médiában keringő hatalmas mennyiségű fotó között megrongálódott tűzoltóautókat is fel lehet fedezni.

A tűzoltók körében súlyos a veszteség, és minden jel arra mutat, hogy az azonosított áldozatok végleges száma tovább fog nőni. A hozzátartozók jelentések szerint bizalmatlanok a hatóságok helyi képviselőivel szemben, akik a kétségbeesett családtagokat megpróbálják távol tartani a hivatalos tájékoztatóktól.

Hozzátartozók egy egyelőre eltűntnek nyilvánított tűzoltó arcképével
Hozzátartozók egy egyelőre eltűntnek nyilvánított tűzoltó arcképével
Damir Sagolj / Reuters

Pénteken azt állították, hogy 22 tűzoltó van a halottak között és 13-at még nem találtak. Nyilvánvalóan a közhangulatot is felborzoló tény miatt, a legutóbbi adatközlés alkalmával már nem adták meg külön az életüket veszett tűzoltók számát.

A Global Times című napilap jelentése szerint a tűzoltók szerda éjszakai riasztásakor nem tudták, hogy veszélyes anyagokkal teli vegyianyag-raktárhoz hívták őket. Ennek ellenére - tették hozzá - volt náluk védőfelszerelés. Feltételezések szerint robbanás végzett velük. A Hszinhua hírügynökség összeállításában az szerepelt, hogy az új Kína megalakulása, vagyis 1949 óta most vesztették el a legtöbb tűzoltót egyetlen bevetés alkalmával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.