galéria megtekintése

Külföldiek helyett partiarcoké lesz a Tisza-tó

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

A Tisza-tó nem jobb, nem rosszabb, hanem egyszerűen más. Miként a körtét az almával, úgy ezt a régiót a Balatonnal nem lehet összehasonlítani, nem ugyanaz a célközönségük, s mások a természeti adottságaik is – mondják az itt élők és a szakemberek.

A Sarudi- és a Tiszafüredi-medence, valamint az Abádszalóki-öböl például azon kevés természetes tavon kijelölt terület közé tartozik, amelyen motoros vízi sportok űzhetők. Az itteni kikötőkben egész hálózat alakult arra, hogy a jachttal, jetskivel érkezőket kiszolgálja: sok helyütt vízre ácsolt faházak, cölöpökre vert pihenőhelyek, modern kempingek, őrzött kikötők épültek az elmúlt tíz-tizenöt évben. Ez az adottság kétségkívül előnyössé teszi a régiót a Balatonnal szemben azok számára, akik efféle aktív sportokkal töltik a pihenőidejüket.

A Tisza-tónál főként magyar vendégekre számíthatnak a szállásadók
A Tisza-tónál főként magyar vendégekre számíthatnak a szállásadók
Mészáros János / Népszabadság

A statisztikai adatokból jól látszik: a Tisza-tavi régió ma is leginkább a hazai vendégeket vonzza, a külföldiek továbbra is jórészt a Balatonhoz mennek. Tavaly a Tisza-tónál 267 854 vendégéjszakát regisztráltak a hotelekben, panziókban és kempingekben, és a vendégeknek alig az ötöde volt külföldi. A közel hétszázötven magánszállásadó 2256 szobában 6076 férőhelyen 81 343 vendégéjszakát könyvelhetett el, a szállást kérők több mint nyolcvan százaléka itt is hazai vendég volt.

 

A régió idegenforgalmának egyértelműen jót tett a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum megépítése. Ottjártunkkor a kánikula ellenére hosszú sorokban várakoztak a családok a pénztáraknál, hogy láthassák az élményközpont legfőbb attrakcióját, a föld alá süllyesztett hatalmas akváriumrendszert, benne az itteni vizek élővilágával, nagyobb és kisebb testű halakkal. Többen elmondták: nem először járnak itt, a környéken ugyanis kevés az olyan látványosság, amely akár egész napra ellátja élményekkel és leköti a gyerekeket. A horgászok nem ilyen derűlátók.

– Volt olyan év, hogy német vendégeim érkeztek, akik kifejezetten pecázni akartak, de másnap dühösen indultak vissza. Hiába váltották meg ugyanis a horgászjegyeket, a meder kotrása miatt nem tudtak leülni a parton. Mi azt érzékeljük, hogy a horgászokat egyre inkább visszaszorítják a fesztiválozó, motoros csónakokkal száguldozó, hangosan bulizó fiatalok – panaszkodott egy tiszafüredi nyugdíjas mérnök.

Nem újdonság viszont a partituristák föltűnése a Balatonon. Ott a tavalyi főszezonban a balatoni településeken 517 kereskedelmi szálláshely tartott nyitva, amelyek együttesen 120,5 ezer férőhelyet kínáltak a látogatóknak. Itt az ezredforduló óta mérséklődik a német vendégek által igénybe vett kereskedelmi szálláshelyi éjszakák száma: ez 2014-ben kevesebb, mint fele volt a 2001-ben rögzített 4,391 milliónak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.