galéria megtekintése

Retúrjeggyel az Élysée felé

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 23. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

„Déjá vu”, avagy „egy előre bejelentetett visszatérés krónikája”: kevés frázis van, amit ne pufogtatott volna el a párizsi sajtó Nicolas Sarkozy bejelentése kapcsán. Az exállamfő jelölteti magát pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnöki posztjára. Ami reményei szerint újra az államfői székig repítheti 2017-ben.

Politika és labdarúgás. Nicolas Sarkozy a Paris St. Germain–Lyon bajnoki meccsen, a visszatérését bejelentő tévéinterjú után
Politika és labdarúgás. Nicolas Sarkozy a Paris St. Germain–Lyon bajnoki meccsen, a visszatérését bejelentő tévéinterjú után
Gonzalo Fuentes / Reuters

Végleg megunta a borostásan töltött unalmas hétköznapokat, és retúrjegyet venne a legfőbb közhivatalba Nicolas Sarkozy. Mint a francia közszolgálati tévében vasárnap este kifejtette, „nincs más választása”, mint a visszatérés, látva a „megalázó produkciót”, amit országa manapság produkál, illetve az „elszigetelődést”, amit a szélsőjobboldali Nemzeti Front hoz.

Évek óta, szinte 2012. májusi bukása óta rebesgették, hogy ilyen fiatalon (most 59 éves) nem mondott még le a visszatérés lehetőségéről, s csak várja rá a megfelelő alkalmat. De tanácsadói arra biztatták, várjon ki minél tovább, lehetőleg 2016-ig is, a rá követő évben esedékes elnökválasztás előtt, hogy minél kevésbé kopjon el. Különösen, hogy tízből hat francia ma is elutasítja az apai ágon magyar származású Sarkozyt, s kétharmaduk nem hisz benne, hogy megváltozott volna.

 

Csak éppen most dagadt hatalmasra a vákuum. Francois Hollande elnök „népszerűségét” már 13 százalékosnak is mérték, s azon belül is csak két (!) százalékra taksálták a feltétlen támogatóinak számát. Ez még a stabil szocialista szavazótábornak is csak a töredéke. Az ellenkezés érthető: folyamatosan 11 százalék körül alakul a franciáknál a munkanélküliségi ráta, a kormány folyamatos jobbratolódása elidegeníti a baloldalt. A balközép „zendülői” a minap tartózkodással fejezték ki nemtetszésüket, amikor Manuel Valls kabinetjéről szavaztak. Francia elemzők is nyíltan beszélnek róla: a korábban az Európa motorjának tekintett Berlin–Párizs tandem nem működik, két alkotóeleme nincs már pariban egymással. A németek gazdaságilag és a politikai tekintélyben is messze elhúztak, s Párizsban is idézték a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítóját, aki „járkáló szellemként” írta le az Élysée-palota jelenlegi lakóját.

Másfelől ott a kihívás, amit a Nemzeti Front (FN) jelent: a francia politikai paletta jobbszéle már az idei helyhatósági, majd európai parlamenti választásokon is jól szerepelt, utóbbit meg is nyerte. Marine Le Pen, a „családi vállalkozásban” működtetett FN elnöknője, az ország egyik legnépszerűbb politikusa, akiről sok francia kisember úgy érzi: ő legalább odafigyel rá. Törődik a félelmeivel, az egzisztenciális bizonytalanságával, érkezzen a fenyegetés a munkaerőpiacról vagy a bevándorlók, illetve a merényleteket végrehajtó dzsihadisták felől.

Kérdés, hogyan tudná a szélsőjobbal felvenni a versenyt éppen Sarkozy. Amíg helyzetben volt, folyamatosan jobbra tolta a jobbközépet, s nem ment a szomszédba egy jó adag populizmusért. Most azt mondta, a jobbal, illetve más hagyományos politikai választóvonalak meghaladására készül.

A vákuum harmadik összetevője a saját pártján belül előállt helyzet. Az UMP-t, amely eddig képtelen volt kihasználni a lassan hivatali félidejéhez érkező Hollande gyenge szereplését, a különböző áramlatok (mérsékelt-radikálisabb) élesen megosztották. A novemberi pártelnökválasztásig volt miniszterelnökökből álló triumvirátus irányítja. Sarkozy korábban még úgy gondolta, nem a „kispályán”, azaz a pártpolitika csatornáin tér vissza. Mint a Le Monde írja, formálisan nem is vállalhatna pártpolitikai szerepet, mivel exelnökként hivatalból tagja az alkotmánytanácsnak, s ez ott kizáró ok. Lemondani a posztról viszont nincs lehetősége, legfeljebb nem vesz részt a testület munkájában, ahogyan már régóta sem teszi. Végül ott vannak a kérdőjelek listáján Sarkozy peres ügyei is: mintegy tíz eljárás van ellene folyamatban, bár mint közölte, nem tart a felelősségre vonástól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.