galéria megtekintése

Politikai földrengést várnak

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 24. számában
jelent meg.

1 komment

R. Hahn Veronika
Népszabadság

Az EP-választási kampányban vihart kavartak az Európa-ellenes párt óriásplakátjai. A brit zászló közepéből támad a kérdés: ki irányítja az országot? Majd kisebb betűkkel alatta: a törvényeink 75 százalékát Brüsszelben hozzák. És hogy működik az EU? Ezt egy munka nélküli, földön kuporgó brit munkással illusztrálják, aki épp alamizsnát kér.

Nagy-Britanniában a brit Függetlenség Párt (UKIP) indította útjára elsőként az európai parlamenti választási kampányát, nem kis vihart keltve. Az Európa- és bevándorlásellenes szervezet számára szinte minden más pártnál fontosabb a jó szereplés. A szavazást egyfajta vizsgának tekintik a 2015. májusi parlamenti választás előtt, amelyen vezetőjük, Nigel Farage is megméretteti magát.

Ami Európát illeti, egy frissen készült közvélemény-kutatás szerint a 30 százalékon álló Munkáspárt küldheti majd a legtöbb képviselőt Strasbourgba. A 27 százalékos népszerűségnek örvendő UKIP könnyedén legyőzheti a 22 százalékos Konzervatív Pártot, sőt, a hátralévő négy hétben akár a legnagyobb ellenzéki pártot is behozhatja. Az európai gondolatért leginkább lelkesedő Liberális Demokraták egyelőre a szavazók 8 százalékának kegyét nyerték el.

Nigel Farage Sheffieldben mutatta be a párt első óriásplakátját. Az országos visszhangot kapott rendezvényen kijelentette, „politikai földrengéssel érne fel”, ha a UKIP az első helyen végezne a választáson. A plakát szövege – „26 millió európai keres munkát. Vajon kinek a munkahelyét szemelték ki?” – máris felháborodást váltott ki. A hirdetést politikusok és egyházi vezetők is előítéletektől átitatott, félelmet keltő, fajgyűlölő üzenetnek tekintik.

 

A UKIP vezetőjét a legkevésbé sem aggasztják a bírálatok, már csak azért sem,mert a nemrégiben Nick Clegg-gel folytatott két tévévitája óta a párt tagsága elérte a 36 ezret, ami nem sokkal kevesebb, mint az ellenfele által irányított Liberális Demokraták pártolóinak 44 ezres száma.

Farage kijelentette, hogy „a legkevésbé sem zavarja, ha a valóság fájdalmas bemutatásával felborzolja az értelmiségiek kedélyeit”. Meggyőződése szerint „eltekintve a westminsteri buboréktól, nagyon sok munkaképes korban lévő ember küszködik megélhetési problémákkal”.

Autógumi-szerelő áll a reklámhadjárat hátterében

A szigetországszerte több száz helyen elhelyezett UKIP-plakátok a Brüsszelben hozott brit törvényekkel és az EU-bürokraták „celebéletmódjával” szemben is fellépnek. A párt csak komoly anyagi támogatással engedheti meg magának ezt a drága reklámhadjáratot, melynek tervezője egy Family névre hallgató kis edinburghi kommunikációs ügynökség.

Az eddig benyújtott másfél millió fontos számlát egy yorkshire-i üzletember, a hetvenéves Paul Sykes állta. A magát egyszerű barnsley-i autógumi-szerelőként beállító multimilliomos nem a pártkasszába, hanem egyenesen az ügynökség számlájára utalta át a kampány árát. A 650 millió fontos vagyonnal rendelkező Sykes nem tagja a UKIP-nak, a hirdetések megszövegezésében viszont aktívan részt vett. Határozottan tagadta, hogy rasszista lenne. Célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét azokra a veszélyekre, amelyek a nyitott határokból és Brüsszel befolyásából adódnak.

Farage reményei szerint a következő hetekben további másfél millió font áll majd a UKIP rendelkezésére. A politikus végre megmagyarázta, mire költötte európai parlamenti képviselői keretéből azt a közel 60 ezer fontot,mellyel eddig nem számolt el. Mint mondta, személyesen is hozzájárult a UKIP választási kampányához, melynek fő mondandója, hogy a szigetországnak ki kellene lépnie az EU-ból.

Farage német felesége kivétel

Alaposan zavarba hozta a BBC riportere, Nick Robinson Nigel Farage-t, a UKIP vezérét, amikor nekiszegezte a kérdést: vajon a politikus német felesége, Kirsten kinek az állását veszi el Nagy-Britanniában? Hiszen a plakátokon épp ezt veti a külföldiek szemére. Ezek után kiderült, hogy az asszonyt titkárnőként épp maga Farage alkalmazza, és uniós forrásokból fizeti – miközben az unióból való kilépés mellett érvel. És hogyhogy egy külföldit alkalmaz, faggatta tovább Robinson, netán nem talált megfelelő brit munkaerőt? A hét összes napján hadra fogható, és keveset keres, próbálta jelentékteleníteni a dolgot Farage. Aha, tehát pont olyan olcsó munkaerő, mint amivel a plakátokon riogat? – Nem, ez teljesen különleges eset, hiszen éjjel-nappal velem van. – Vagyis nem talált volna erre a munkára brit munkaerőt? – kötötte az ebet a karóhoz Robinson. – Csak akkor, ha feleségül jön hozzám – zárta le a vitát Farage. (Süddeutsche Zeitung)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.