galéria megtekintése

Papíron már tűzszünet van Ukrajnában

0 komment


Poór Csaba

Egyelőre csak esélyt kínál a tartós békére az a tűzszüneti jegyzőkönyv, amelyet pénteken írtak alá Minszkben Kijev és a szakadárok képviselői. Ha tartósnak bizonyul a fegyvernyugvás, enyhíthetik a Moszkva elleni nyugati szankciókat is.

Fotó: Yves Herman / Reuters

Tűzszünet lépett életbe Kelet-Ukrajnában, miután pénteken ebben állapodtak meg a kijevi kormány és a szakadárok képviselői. A jegyzőkönyvet Minszkben az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ delegáltjaiból álló, most a lázadók vezetőivel is kiegészült összekötőcsoport tanácskozásán írták alá.

A dokumentum, amelyet Barack Obama amerikai elnök „reménykedve, de szkeptikusan" fogadott, a Kreml pedig üdvözölt, 12 pontból áll. Az ellenőrzési mechanizmus mellett rendelkezik a fogolycseréről is, és Petro Porosenko ukrán elnök szerint ez már szombaton megkezdődhet. A tárgyalások egyik résztvevője, a luhanszki szeparatisták vezetője, Igor Plotnyickij azt mondta, hogy a pontok többsége megfelel az elvárásaiknak. A tűzszünet azonban nem jelenti azt, hogy lemondtak volna függetlenségi törekvéseikről – tette hozzá.

 

Még nem tudni, hogyan sikerül megvalósítani a megállapodást. Volodimir Feszenko, a kijevi Penta politikai elemzőközpont igazgatója például biztosra veszi, hogy itt-ott meg fogják sérteni a tűzszünetet. – A lényeg, hogy ez ne váljon rendszerszerűvé – mondta lapunknak az elemző. Szerinte mindkét fél érdekelt abban, hogy az egyezség legalább a tél alatt érvényben maradjon, mivel katasztrofális következményei lennének, ha a hideg beköszöntével is folytatódnának a harcok.

A júniusban Porosenko által meghirdetett egyoldalú fegyvernyugvást nem sikerült megszilárdítani, amiért egymást okolják a kormányerők és a lázadók. A bizalmatlanság pedig azóta csak nőtt. Így stabil békére a közeljövőben nem lát lehetőséget az elemző. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az azovi-tengeri Mariupol és Donyeck környékén a minszki tárgyalások idején is voltak összecsapások, igaz, estére elcsitultak. – Végleges rendezésre akkor kínálkozhat esély, ha legalább fél évre sikerül leállítani a harcokat, és demilitarizálják a kelet-ukrajnai régiót – vélekedett Feszenko. Ha ez nem sikerül, akkor kiújulhat a háború, vagy olyan „befagyott válság" alakulhat ki, mint amilyen a Moldovából önkényesen kiszakadt Dnyeszter melléken vagy Abháziában van.

Fotó: Andrew Winning / Reuters

David Cameron brit kormányfő jó hírnek nevezte a megegyezést, de azt mondta, hogy az Európai Uniónak tovább kell dolgoznia a Moszkva elleni újabb szankciókon. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ha a tűzszünet tartósnak bizonyul, és megvalósul egy megfelelő béketerv, szó lehet a büntetőintézkedések enyhítéséről. Diplomáciai forrásokra hivatkozva a Reuters arról számolt be, hogy az EU – miként azt tervezi – szigoríthat ugyan a gazdasági korlátozásokon, de életbeléptetésükkel valószínűleg kivár. A hírek szerint három napot vagy egy hetet adhat Moszkvának, hogy bebizonyítsa, valóban a válság megoldásán dolgozik.

Kérdés, hogy miként befolyásolja az alku Porosenko elnök helyzetét. Az elmúlt napok fejleményei arra utalnak, hogy ő nagyobb hajlandóságot mutat a megegyezésre, mint a nála harciasabbnak tűnő kormányfő, Arszenyij Jacenyuk. Volodimir Feszenko szerint a tűzszünet esélyt kínál az államfőnek is, hiszen ez a legkisebb rossz az országnak. Sok lesz a kritika és a kritikus – mondta a politológus. Bírálni fogják az elnököt, mert az ország egy része a lázadók ellenőrzése alatt marad, mert alkut kötött Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és mert – bár ezt a lehetőséget sokáig elvetették – végül szóba álltak a Kijevben terroristáknak tartott lázadókkal. Ám az emberek többsége belefáradt a háborúba – hangoztatta az elemző –, és a felmérések azt mutatják, hogy még az ukrán nacionalizmus központjában, Nyugat-Ukrajnában is a hadműveletek leállítása mellett van az emberek többsége.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.