galéria megtekintése

Orosz kémekre cserélték a lecsukott ukrán pilótát

2 komment

Ny. M.

A hidegháborús időkre emlékeztető fogolycserét hajtottak végre szerdán: Oroszország két ügynököt kért cserébe egy ukrán pilótáért; mindhármukat az ukrán konfliktusban vállalt szerepük miatt csukták le.

Elnöki különgéppel szállították az oroszországi Rosztov-na-Donuból Kijevbe szerdán az orosz bíróság által 22 év börtönre ítélt Nagyija Szavcsenko ukrán katonanőt. Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint a gépen utazott az orosz felderítés két feltételezett tagja: Jevgenyij Jerofejev és Alekszandr Alekszandrov, akiket Kijevben ítéltek szabadságvesztésre terrorizmus vádjával. A Kelet-Ukrajnában elfogott Jerofejev és Alekszandrov szerdán kegyelmi kérvénnyel fordult Petro Porosenko ukrán elnökhöz.

A repülő útvonala a Flightradaron, 12:25-kor
A repülő útvonala a Flightradaron, 12:25-kor

Az Interfax informátora szerint a fogolycserét Rosztov-na-Donu repülőterén hajtották végre. A Russia Today szerint az Antonov AN-74-es gép – Szavcsenkóval a fedélzetén – az ukrajnai Boriszpil repülőtérre indult.

 

Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivője viszont tagadta a fogolycserét. „Nincsenek erre vonatkozó információim” – idézte Dmitrij Peszkovot a Putyin-barát Russia Today. Hozzá hasonlóan Szavcsenko ügyvédje is azt nyilatkozta, hogy nem tudott a fogolycseréről.  Alexandrov ügyvédje, Valentyin Ribin viszont a RIA Novosztyinak megerősítette a cserét.

Petro Porosenko ukrán elnök délután a Twitteren jelentette be, hogy Kijevben leszállt a különgép, Nagyija Szavcsenkóval a fedélzetén. A pilótanőt hazakísérő Szvjatoszlav Ceholko elnöki szóvivő pedig közölte, hogy Szavcsenkót a Boriszpil nemzetközi repülőtérről egyenesen az elnöki hivatalba viszik, ahol fogadja őt az államfő.

„Amint a repülőgép landolt, Porosenko elnök felhívta Szavcsenkót, és üdvözölte őt ukrán földön” – tette hozzá a sajtótitkár.

Nagyija Szavcsenko szabadon bocsátását korábban az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió is sürgette. Szavcsenkót azzal vádolták, hogy 2014 júniu­sában köze volt két orosz televíziós újságíró, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálához. A repülőtiszt a Kelet-Ukrajnában Kijev oldalán harcoló Ajdar nevű önkéntes alakulat tagja volt, és az általa megadott koordináták alapján érte tüzérségi találat a lázadók egyik állását éppen akkor, amikor az orosz tévések is ott voltak.

Nagyja Szavcsenkó mintha élvete volna a kirakatpert
Nagyija Szavcsenkó mintha élvezte volna a kirakatpert
Maxim Shemetov / Reuters

A pilótanő a per során végig tagadta bűnösségét, és azt állította, hogy a támadás idején már orosz fogságban volt, és akkor kényszerítették az orosz határ átlépésére. A bíróság ezzel szemben megállapította, hogy az orosz ügyészség mellett működő nyomozó bizottság által összegyűjtött bizonyítékok kizárják Szavcsenko ártatlanságát, ezért szükségtelennek ítélte, hogy ismételten megvizsgálja a katonanő alibijét, s hogy Ukrajnától jogsegély alapján pótlólagos bizonyítékokat kérjen azzal kapcsolatban. Nadgyija Szavcsenkót a bíróság az összes vádpontban bűnösnek találta, és a 22 éves börtönbüntetés mellett 30 ezer rubeles (mintegy 120 ezer forint) pénzbüntetést is kiszabtak rá.

A nemzetközi médiában még az ítélethirdetést megelőzően megjelentek olyan találgatások, miszerint Szavcsenkót kicserélhetik a Kelet-Ukrajnában elfogott Alekszandr Alekszandrovra és Jevgenyij Jerofejevre, akik – Moszkvának a közvetlen beavatkozással kapcsolatos cáfolatai ellenére – az orosz fegyveres erők aktív tagjainak vallották magukat. Erre Porosenko ukrán elnök rögtön a donyecki ítélethirdetést követően konkrét ajánlatot is tett. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője ezzel kapcsolatban akkor annyit mondott, hogy Oroszország a lehetséges fogolycsere ügyében szigorúan a saját jogrendje alapján fog eljárni.

Alekszandrov a kijevi kórházi ágyon
Alekszandrov a kijevi kórházi ágyon
Valentyin Ogirenko / Reuters

Alekszandrovot és Jerofejevet 2015. május 16-án ejtették foglyul a kelet-ukrajnai luhanszki megyéhez tartozó Szcsasztyje község környékén. A két felderítőt áprilisban 14 év börtönbüntetésre ítélték tiltott határátlépés, jogosulatlan fegyverviselés és terrorszervezetben való részvétel miatt.

Jerofejev a kórházban
Jerofejev a kórházban
Markian Lubkivskyi / Reuters

Alekszandr Alekszandrov őrmester és Jevgenyij Jerofejev százados saját elmondásuk szerint az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárnál szolgálnak, katonai egységük az oroszországi, Volga-parti Togliattiban állomásozik. Ezt az EBESZ-megfigyelőknek is megerősítették. Ehhez képest Moszkvában azt állították, hogy nem álltak katonai szolgálatban elfogásuk idején, mert korábban leszereltek az orosz fegyveres erőktől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.