galéria megtekintése

„Félek, hogy az igazi kaland csak akkor kezdődik, amikor hazatérek”

2 komment

NOL

Alekszandr Alekszandrov a tévéből tudta meg, hogy nem Oroszország katonája többé. „Pocsék érzés” – mondja. Az egyik társával május 16-án esett a kormányerők fogságába, és úgy tűnik, a hazáján kívül a feleségére sem számíthat.

„Nagyon aggódok a feleségemért” – mondja a Reuters riporterének a kijevi központi katonai kórházban ápolt katona. Alekszandrov szerződéses őrmesterként az orosz hadsereg egyik különleges alakulatában szolgál. Az egyik társával május 16-án esett a kijevi kormányerők fogságába, és azóta, csaknem két hete nem tudja elérni feleségét. Jekatyerina sem a telefonhívásokra, sem a közösségi médián keresztül küldött üzenetekre nem válaszol.

Pocsék érzés – Alekszandrov a kijevi kórházi ágyon
Pocsék érzés – Alekszandrov a kijevi kórházi ágyon
Valentyn Ogirenko / Reuters

A férfi azt mondja, hogy a felesége a házasságuk előtt is mindig felvette a telefont, ha a férfi kereste, még akkor is, ha az éjszaka közepén hívta.  A kórházi ágya melletti asztalon most is ott áll a közös képük. Próba szerencse alapon arra kéri a Reuters riporterét, Maria Cvetkovát, próbálja meg ő is, ám hiába. A hívásra senki sem válaszol.

 

Ez azért is különös, mert Jekatyerina néhány napja feltűnt az állami orosz televízióban is. Alekszandrov szerint a felesége idegesnek tűnt. Arról beszélt, hogy a férje még decemberben leszerelt, ami egyébként összecseng a Vlagyimir Putyin orosz elnök által hangoztatott frázissal, miszerint nincsenek orosz egységek Ukrajnában, csak olyan katonák, akik már leszereltek, és önkéntesnek szegődtek a két szeparatista kelet-ukrajnai megyében, Donyeckben és Luganszkban harcoló szakadárok mellé.

„Azt mondták, már nem vagyok katona. Elég pocsék érzés, főleg ha a feleségeden keresztül tudatják veled” – jegyzi meg a 28 éves katona. Azt állítja, hogy hároméves szerződése van, amelyet nem szegett meg, semmiféle felmondólevelet nem írt alá. „Csak teljesítettem a parancsokat” – állítja.

Eközben Alekszandrov társa, a 30 éves Jevgenyij Jerofejev százados sétál be a kórházi szobába és kapcsolódik be a beszélgetésbe. Mindkettejük ellen a Luganszk megyei szakadárokkal való együttműködés miatt, terrorszervezetben való részvétel gyanújával indítottak büntetőeljárást az ukrán hatóságok. Kijev egyik kerületi bírósága a múlt pénteken rendelte el az előzetes letartóztatásba helyezésüket július 19-ig. Azzal vádolják őket, hogy tűzpárbajban ukrán katonákkal végeztek, ők ezt határozottan tagadják, azt állítva, senkire nem lőttek. Az orosz katonai hírszerzéshez, a GRU-hoz tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárnál szolgálnak, egységük az oroszországi, Volga-parti Togliattiban állomásozik. Elmondásuk szerint a 200 fős egységükkel március 26-án vezényelték őket Ukrajnába, a határ átlépése előtt meg kellett szabadulniuk az azonosításukhoz szükséges dögcédulától és egyenruhájuktól is, helyette olyat véve fel, amely hasonlított a szakadárok által viselt egyenruhához.

Az asztalon most is ott a közös fénykép
Az asztalon most is ott a közös fénykép
Valentyn Ogirenko / Reuters

Luganszkban aztán a szakadárokat támogatták, akiknek szerinte kevesebb alkoholt kellene fogyasztaniuk, több olyan alkalom is volt ugyanis, amikor a szakadárok közel álltak ahhoz, hogy tévedésből az oroszokat lőjék az ukránok helyett. „A felük elítélt bűnöző” – legyint Alekszandrov. Május 16-án kerültek először tűzharcba, és meg is sérültek. Azt hitték, az ukránok meg fogják ölni őket, de aztán kórházba kerültek.

Az gyorsan kiderült, hogy a hazájukra nemigen számíthatnak. Néhány napig ugyan dédelgették a hiú ábrándot, hogy Moszkva majd fogolycserét ajánl fel értük és hazaviszi őket, de ez a kijevi orosz konzul, Alekszej Grubij keddi látogatásakor pillanatok alatt szertefoszlott. Grubij a kérdéseikre nem tudott vagy nem akart felelni. Egy korábbi közleményben a nagykövetség annyit ismert el, hogy a tűzpárbaj után fogságba esett fegyveresek orosz állampolgárok, akik megfelelő orvosi ellátásban részesülnek, és hogy a nagykövetség munkatársai rendszeresen látogatják a kórházban fekvő sérülteket. „Meg tudom érteni, hogy miért fordítanak nekem hátat mint katonának, de még mindig az ország állampolgára vagyok” – mondta erről Jerofejev. A Reuters az ügyben megkereste a kijevi orosz nagykövetséget, de a kirendeltség nem válaszolt.

Felépülésük után Alekszandrovot és Jerofejevet az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) az előzetes fogva tartásra használt börtönébe szállítják. Korábban az SZBU vezetője, Valentin Nalivajcsenko azt mondta, terrorizmus vádjával állnak majd bíróság elé, a per pedig nyilvános lesz.

A két orosz katona minden vágya, hogy mielőbb találkozhasson a szeretteivel, ám a hazatéréssel kapcsolatban vannak fenntartásaik. Mint mondják, nem tudják, hogy élhetnének egy olyan országban, amelyért az életüket adták volna, s amely ennek ellenére megtagadta őket. „Elég ijesztő. Felteszem, senki sem fog köszönetet mondani nekünk. És attól félek, hogy az igazi kaland csak akkor kezdődik, amikor hazatérek” – mondja Jerofejev.

Moszkva hárít

Az ügy Oroszországban is a politikai élet legfelső köreiig visszhangzik. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön a Reuters megkeresésére közölte, nem kíván semmit hozzátenni a korábban megjelent információkhoz, és megjegyezte, hogy a katonákat érintő kérdésekről a védelmi minisztériumot kellene faggatni. Cvetkova meg is kereste a tárcát, de senki sem akadt, aki a rendelkezésére állt volna. Sem a telefonon, sem az írásban feltett kérdéseire nem érkezett válasz.

Pénteken Grubij azt mondta, a két katona zsoldos, a tavaly önkényesen kikiáltott szakadár Luganszki Népköztársaság rendőre. A konzul megjegyezte, Oroszország minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az ilyen „zsoldosok” ne lépjék át a két kelet-ukrajnai szakadár terület határait, ez ugyanis a diplomata megfogalmazása szerint „árt Oroszország jó hírének” – idézi az MTI.

Jerofejev már inkább a hazatéréstől fél
Jerofejev már inkább a hazatéréstől fél
Valentyn Ogirenko / Reuters

Grubij biztosította a katonák ügyvédeit afelől, hogy még fel fogja keresni a kórházban ápolt orosz állampolgárokat, és igyekszik biztosítani számukra a kapcsolatot családjukkal. Ígérete szerint minden tőle telhetőt elkövet azért, hogy hozzátartozóik Kijevbe utazzanak, és meggyőződhessenek arról, nem kínozták meg őket, semmiféle nyomást nem gyakoroltak rájuk, megfelelő körülmények között tartják őket, és megkapják a szükséges gyógykezelést. Alekszandrov és Jerofejev felháborodását fejezte ki, és határozottan cáfolják, hogy zsoldosok volnának.

A Vedomosztyi szerdán arról számolt be, hogy orosz oldalról árkokkal és szögesdrótokkal erősítették meg az oroszországi Rosztovi Terület és a szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területek határszakaszát, állítólag a fegyver- és lőszercsempészet elleni védekezés jegyében, Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője szerint viszont Moszkva nemcsak a csempészetet, hanem azt is meg akarja akadályozni, hogy az orosz állampolgárságú zsoldosok és katonák visszaszökjenek Oroszországba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.