galéria megtekintése

Orbán szerint mi védjük az egész EU-t a bevándorlóktól

52 komment


Szilvássy József

Aki nem várt áttörést, de még előrelépést sem a huszonhét uniós tagország állam-, illetve kormányfőinek pénteki, pozsonyi informális találkozójától, az nyilván nem csalódott – szögezte le gyorsértékelésében Grigorij Meszezsnyikov neves szlovák politológus. Német kollégája, Peter Schulze pedig úgy vélekedett, hogy az újabb fogadkozások ellenére az Európai Uniónak továbbra sincs egységes jövőképe. Noha az Európai Unió egyik legfontosabb válságtünete a Brexit, az csupán a vendégek déli dunai sétahajózása közben került napirendre, amikor Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke beszámolt Theresa May brit kormányfővel folytatott legutóbbi tárgyalásairól.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az EU-csúcs sikertelen volt abból a szempontból, hogy nem sikerült megváltoztatni Brüsszel bevándorláspolitikáját. Álláspontja szerint továbbra is a korábbi „önsorsrontó és naiv" bevándorláspolitika uralkodik az unióban, most is többet beszéltek a szétosztás gyorsításáról, mint a migránsok megállításáról a schengeni övezet határán.
A közösség vezetői azonban a háromfordulós tanácskozást követő esti sajtótájékoztatójukon jóval derűlátóbbak voltak, még ha

Angela Merkel erősen borúlátó kijelentéssel indította a csúcsot. A német kancellár tudniilik azt mondta: „Az unió kritikus helyzetben van".

 

Angela Merkel esti, a francia elnökkel, Francois Hollande-dal közösen tartott értekezletén közölte azt is: – Tettekkel kell megmutatnunk, hogy a jelenleginél jobbak tudunk lenni, s egy találkozó nem oldhatja meg az unió válságát. Hozzátette: „Az uniós alapító szerződés megkötésének 60. évfordulójára, jövő márciusig határozott lépéseket kell tenni a külső és belső biztonság, a külső határok védelme, a terrorizmus elleni harc és a gazdasági növekedés terén." Hollande úgy vélte: a biztonság erősítésével, az illegális migránsáradat feltartóztatásával, további jelentős beruházásokkal, a fiatalok munkanélküliségének lényeges csökkentésével lehet erősíteni az uniót.

Orbán Boriszov bolgár kormányfővel. A visegrádi országok segítséget ajánlottak
Orbán Boriszov bolgár kormányfővel. A visegrádi országok segítséget ajánlottak
Yves Herman / Reuters

Donald Tusk hangsúlyozta, hogy a gondok ellenére az uniós projektnél nincs jobb a földrészünkön. – Ugyanakkor nem téveszthetjük szem elől, hogy milliók féltik biztonságukat, aggódnak a terrorizmus miatt és bizonytalannak látják saját jövőjüket, különösen a fiatalok – közölte. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke örömmel állapította meg, hogy minden résztvevő támogatta azokat a javaslatokat, amelyeket e héten az Európai Parlamentben, pénteken pedig Pozsonyban terjesztett elő. Bejelentette, hogy legkésőbb decemberre teljes mértékben akcióképes lesz az unió külső határait védő, addigra megerősített szárazföldi és parti őrség. Brüsszel 108 millió euróval segíti a török–bolgár határ ellenőrzésének megerősítését, továbbá közös európai főhadiszállás kiépítését.

A délelőtti tanácskozást köve­tően mutatta be a sajtónak Beata Szydlo, a V4-ek soros elnökségi tisztségét betöltő Lengyelország miniszterelnöke a visegrádi csoport javaslatcsomagját. A visegrádi négyek szorgalmazzák az európai intézmények és a nemzeti parlamentek közötti egyensúly helyreállítását, az utób­biak megerősítésével. Követelik, hogy a további integrációval kapcsolatos vitában minden tagállam egyenjogúan vehessen részt. Szorgalmazzák az unió külső határainak megerősítését, a szabad piac és a schengeni térség megőrzését. A legnagyobb érdeklődést az a javaslat váltotta ki, amely a kötelező kvóták helyett „rugalmas szolidaritást" ajánl a migránsválság kezelésére. Eszerint minden tagállam maga dönthetné el, miként járul hozzá a közös gondok enyhítéséhez. A visegrádiak készek azonnal segíteni Bulgáriának, támogatják a további együttműködés megerősítését Törökországgal és azokkal az államokkal, ahonnan a menekültek érkeznek – hangsúlyozták a javaslattevők. Orbán Viktor miniszterelnök ehhez kapcsolódva azt mondta: a csúcs legjobb híre Magyarország számára, hogy a V4 az egyetlen országcsoport, amely konkrét javaslatokkal érkezett, milyen legyen az új unió.

Orbán még a csúcstalálkozó kezdete előtt találkozott Martin ­Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével. A kormányfő közölte: arra kérte ez EP-elnököt, hogy a jövőben ne alkalmazzanak „jogalkotási trükköket", kijátszva a nemzetállamok akaratát. Példának hozta, hogy az állam-, illetve kormányfők az önkéntes kvóta mellett döntöttek, de az Európai Parlament az Európa Bizottsággal összejátszva ezt kötelezőre kvótára változtatta. Schulz viszont úgy vélekedett a találkozó után: „Párbeszédre van szükség, mert sorsdöntő kérdésekben csak így érhetünk el értelmes kompromisszumokat, nem pedig ideológia megbélyegzéssel, mely nihillistáknak kiáltja ki azokat, akik más véleményen vannak."

Tusk és Juncker. A jövőbe tekintenek
Tusk és Juncker. A jövőbe tekintenek
Yves Herman / Reuters

Kérdésre kifejtette: Orbán Viktor és Lech Kaczynski javaslata az ­unión belüli kulturális ellenforradalom szükségességéről XIX. századi, nacionalisztikus szemlélet, amelyet századunk kihívásai és realitásai messze túlszárnyaltak. Emlékeztette a magyar kormányfőt arra is, hogy az Európai Unió mindig olyan erős lesz, ahogy azt a tagállamok engedik. Schulz meglepődve értesült arról, hogy Orbán az ő egyik régebbi nyilatkozatát húzta elő a népszavazás kampányában. „Határozottan kizárom, hogy a baloldali polgármesterek valamiképpen összejátszanának a migránsok letelepítésével kapcsolatban" – mondta. A közelgő magyarországi népszavazásról pedig úgy vélekedett, hogy az semmiképpen sem enyhíti a migránsválságot, az eredménytől függően legfeljebb a kormány pozícióját befolyásolja.

Esti sajtótájékoztatóján a magyar kormányfő elmondta: Németország és Görögország a két kulcsország a bevándorlási helyzet megoldásához, s amíg előbbiben nincs határozott felső korlátja a beengedett migránsoknak, folyamatos lesz a szívóhatás. A görögöknek pedig a schengeni megállapodás miatt meg kellene állítaniuk az Európába igyekvőket, de ezt nem teszik meg.

Hozzátette: amíg ez a két ország nem változat a politikáján, egy dolgot tehetünk, betartjuk a schengeni előírásokat, és minden illegálisan belépni akarót a jog és fizikai erő alkalmazásával feltartóztatunk. Aláhúzta: ha Magyarország nem védené meg az EU külső határait, nagy baj lenne más országokban. Magyarország az összes többletköltséget egyedül vállalja, amikor nemcsak saját magát védi, hanem Európa többi népével is szolidáris – jelentette ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.