galéria megtekintése

Obama ismét rácsörgött Putyinra

0 komment

NOL

Barack Obama amerikai elnök ismét telefonon próbálta meggyőzni orosz kollégáját, hogy diplomáciai úton rendezze az ukrán krízist.

Az első telefonhívásra hat napja került sor az Ovális irodában, amelynek során Barack Obama és Vlagyimir Putyin kilencven percet beszéltek. Obama ezúttal is diplomáciai megoldást sürget
Az első telefonhívásra hat napja került sor az Ovális irodában, amelynek során Barack Obama és Vlagyimir Putyin kilencven percet beszéltek. Obama ezúttal is diplomáciai megoldást sürget
/ Reuters

„Obama elnök ma délután egy órán keresztül beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Obama hangsúlyozta, hogy az orosz lépések sértik Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Ez bizonyos szankciók életbe léptetésére késztetett minket, csakúgy, mint európai társainkat" – olvasható a Fehér Ház által kiadott sajtóanyagban.

A közlemény szerint Obama hangsúlyozta, hogy diplomáciai úton is meg lehetne oldani a konfliktust, mégpedig úgy, ha Ukrajna és Oroszország képviselői közvetlen tárgyalásokat folytatnának, a nemzetközi közösség tagjainak bevonásával. Ezen túl külföldi vizsgálóbizottságok bevonását javasolta, akik a helyszínen felügyelnék, hogy minden ukrán állampolgár – többek között az orosz kisebbség – jogai biztosítva legyenek.

 

A Kremlin tájékoztatása szerint Putyin azt mondta, hogy „a két ország közötti kapcsolatnak nem kellene megsínylenie azt, hogy nézeteltérések adódtak attól független, ugyanakkor rendkívüli jelentőséggel bíró nemzetközi problémák miatt", írja a BBC.

Ez volt a két vezető második – hivatalos – telefonbeszélgetése az elmúlt két hétben. Obama azt követően hívta ismét Putyint, hogy az Egyesült Államok – csakúgy, mint az Európai Unió – illegálisnak, és a nemzetközi jogok megsértésének nevezte, hogy a krími parlament megszavazta az Oroszországhoz való tartozásról szóló népszavazást, amelyet március 16-ra tűztek ki. 

Az Egyesült Államok korábban vízumkorlátozásról hozott döntést, ennek értelmében bizonyos, meg nem nevezett ukrán és orosz személyektől – akik valamilyen formában felelősek érte, vagy részt vettek Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megsértésében – megtagadják az amerikai vízumot.

A krími kormány által bejelentett döntés több diplomáciai forrás szerint az EU-csúcs hangulatát is megváltoztatta. Eredetileg úgy volt, hogy Oroszország nem számíthat kemény szankciókra az európai állam- és kormányfők csütörtöki rendkívüli találkozóján, de a legújabb fejlemények mindezt megváltoztatták.

Az amerikaiak által bejelentett szankciók és a krími fejlemények hatására az európai vezetők hajlandóknak tűntek keményebb kritikát megfogalmazni Moszkvával szemben – ennek jele, hogy a tanácskozás több mint három órával tovább tartott a tervezettnél, noha több jobboldali vezetőnek (köztük Orbán Viktor miniszterelnöknek) el kellett volna indulnia Dublinba az Európai Néppárt kongresszusára.

Korábban több EU-tagország – különösen Németország – képviselőinek nyilatkozataiból is arra lehetett következtetni, hogy a kemény szankciók helyett inkább közvetítés útján próbálnák megoldani a krízist. Az EU állam- és kormányfői csütörtökön végül abban egyeztek meg, hogy elítélik az orosz agressziót, visszavonulásra szólították fel az orosz csapatokat, és a krími népszavazást törvénytelennek ítélték.

Ukrajna aláírja a társulási szerződést

Arszenyij Jacenuyk azt mondta, Ukrajna kész Oroszországgal tárgyalni, amennyiben Moszkva kivonja csapatait a Krím félszigetről, tiszteletben tartja a nemzetközi egyezményeket, és nem támogatja tovább a „terrorista" és „szeparatista" egyéneket, írja a Reuters hírügynökség. A Kyiv Post értesülései szerint Jacenyuk azt is közölte, hogy a következő hetekben megkötik azt a társulási szerződést az Európai Unióval, amely miatt novemberben kirobbant az ukrán válság.

Nem tudni, hogy utaznak-e az ukrán paralimpikonok

Az ukrán paralimpiai csapat egyelőre nem biztos, hogy képviselteti magát a ma kezdődő paralimpiai játékokon. A delegáció vezetője úgy nyilatkozott ma az AP hírügynökségnek, hogy a konfliktus negatívan befolyásolhatja a sportolók teljesítményét. „Nem tudom, hogy mennyire tudna a csapat az eredményekre koncentrálni" – mondta Valeri Suskevics. A Reuters hírügynökség értesülései szerint Suskevics magát Putyint is arra kérte, biztosítsa, hogy a játékok alatt béke lesz, hogy az ukrán sportolóknak ne kelljen az utolsó pillanatban kiszállnia a versenyből. Eddig több magas rangú személy is közölte, hogy Oroszország Krím félszigeti megszállása miatt bojkottálja a paralimpiai játékokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.