galéria megtekintése

Megúszta: enyhe büntetés ifjabb Hegedűs Lorántnak

0 komment


Czene Gábor

Enyhe büntetés ifjabb Hegedűs Lorántnak
Enyhe büntetés ifjabb Hegedűs Lorántnak
Móricz Simon / Népszabadság

Ítéletet hirdetett a református egyházi bíróság: a vád által kért legsúlyosabb fegyelmi büntetés, palástvesztés helyett írásbeli megrovást kapott ifjabb Hegedűs Loránt lelkész. Az eseményt indulatos jelenetek tarkították. Az ítélet nem jogerős, a vád és a védelem is fellebbezni fog.

Ifjabb Hegedűs Loránt vezérletével tavaly novemberben avatták fel a Szabadság téri református templom előtt Horthy Miklós mellszobrát. A zajos ellentüntetéssel kísért, istentisztelettel egybekötött rendezvényen jobbikos politikusok is megjelentek, a „zsidólistázós" kijelentéséről elhíresült Gyöngyösi Márton beszédet is mondott.

 

Egyházunk közfelfogását és korábbi megnyilatkozásait semmibe véve, a keresztyéni közösséget lejáratva a Szabadság téri református templomban provokatív politikai akciót szerveztek – így minősítette a rendezvényt Bogárdi Szabó István püspök, aki a történtek kivizsgálását kezdeményezte.

Az ügyben indult egyházi eljárás során a vádat képviselő Horváth György jogtanácsos palástvesztés (hivatalvesztés) kiszabását kérte az általa antiszemitának minősített lelkész ellen. A jogtanácsos úgy ítélte meg, hogy az egyházi törvényeket megszegve pártpolitikai célokat szolgáló rendezvényt tartottak a Szabadság téri templomban. Nemes Árpád, a lelkész védője alaptalannak nevezte a vádat.

Az egyházi bíróság az elmúlt hetekben két tárgyalási napot tartott a Kálvin téren. Ifjabb Hegedűs egyik alkalommal sem jelent meg, tiltakozva a „fegyelmi eljárás kettős mércét demonstráló jellege" miatt. Meglehetősen hosszú, nehezen követhető védekezését írásban terjesztette be.

A mostani ítélethirdetés előtt felesége, Hegedűs Lorántné – jobbikos parlamenti képviselő – közleményben kérte, hogy „imádságos szívvel és lélekkel álljunk ki a református hithősről (Horthy Miklósról) bizonyságot tevő lelkész gyülekezete mellett". Hegedűsné felhívása több szélsőjobboldali, náci-nyilas portálon is megjelent. Vona Gábor, a Jobbik elnöke az egyik közösségi oldalon buzdított, igaz, meglehetősen szűkszavúan. Csak ennyit írt: „Aki teheti, álljon ki a lelkész mellett".

A lelkész mintegy hetven-nyolcvan szimpatizánsa jelent meg a helyszínen. A korábbiaktól eltérően megjelent ifjabb Hegedűs Loránt is eljött, felesége és – többek között – Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő társaságában. Sokan a körfolyósra szorultak, odabent mozdulni is alig lehetett. Az egyik operatőr, aki Gaudi-Nagy felszólítására később bocsánatot kért, véletlenül megütötte kamerájával a lelkész kislányát. A gyerek sírva fakadt. Az eset után többen inzultálták az operatőrt: lökdösték és szidalmazták.

A református zsinat korábban többször elhatárolódott ifjabb Hegedűs szélsőséges nézeteitől. A vele szemben indított világi és egyházi perekből a lelkész eddig mindig győztesen került ki. Tulajdonképpen most is: bár a bíróság nem mentette fel a vád alól, palástvesztés helyett viszonylag enyhe büntetést, írásbeli megrovást szabott ki.

A szimpatizánsok körében általános volt a vélemény, hogy a „bíróság nem merte" megfosztani hivatalától ifjabb Hegedűst. Némelyek azt kifogásolták, hogy egyáltalán eljárás indult ellene.

Az ítélet nem jogerős. Nemes Árpád, a lelkész védője kérdésünkre közölte: bár a bíróság a körülményekhez képest mértéktartó döntést hozott, szerinte semmilyen büntetés kiszabása nem indokolt. Ezért fellebbezni fog.

Horváth György jogtanácsost, aki előre jelezte, hogy külföldi távolléte miatt nem tud jelen lenni, telefonon sikerült elérnünk. Lapunktól értesült a döntésről: ő is fellebbezést nyújt be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.