galéria megtekintése

„Szemünk előtt szörnyeteg jöhet létre”

Lengyelország

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 05. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Ukrajna ügyében szerdára rendkívüli ülésre hívták össze a lengyel szejmet. A parlament a 39 millió lakosú ország nemzetbiztonsági helyzetéről tárgyal, miután Varsó kérte a NATO és az EU vezető testületeinek az összehívását is. A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszország agressziót követett el Ukrajna ellen, és ez a lengyeleket is veszélyeztetheti.

A lengyel politikusok és szakértők megnyilvánulásai azonban sokszor ellentmondásosak. Az intenzív politikai diskurzusból szokatlan módon kimarad az Ukrajnában élő több százezres lengyel kisebbség helyzete.

Kedden mindenesetre berendelték a lengyel külügyminisztériumba Alekszander Alekszejev varsói orosz nagykövetet. Marcin Wojciechowski külügyi szóvivő szerint „kifejezték tiltakozásukat az Ukrajna elleni agresszió, az ország területi integritásának megsértése miatt”.

A lengyeleket legalább ennyire aggasztja a velük határos kalinyingrádi körzetben tapasztalt komoly katonai mozgás. Az egykori kelet-poroszországi területen az orosz balti-tengeri flotta 3500 katonája hajt végre előre nem bejelentett hadgyakorlatot. Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy szerinte Ukrajna fekete forgatókönyvhöz közelít.

 

– Jeleznünk kell, Európa nem tolerál semmilyen agresszív cselekményt. A kijevi Majdanon összegyűlt embereknek tudniuk kell, vannak barátaik –jelentette ki a kormányfő.

Malgorzata Kidawa-Blonska kormányszóvivő Tusk nyilatkozatát azzal egészítette ki, hogy „Ukrajnának egészben kell maradnia, s nem engedhetjük meg, hogy darabonként szétszedjék. Ha nem nyilvánítunk határozott nemet e szándékkal szemben, akkor szemünk előtt szörnyeteg jöhet létre.”

A drámai hangvétel ellenére a lengyel hadsereget nem helyezték magasabb készenléti fokozatba.Tomasz Siemoniak védelmi miniszter azt mondta, hogy nem kérnek a NATO-szövetségesektől csapatokat a lengyel határvédelem megerősítéséhez, s Philip M. Breedlove, a NATO európai erőinek főparancsnoka azután fog dönteni a szükséges lépésekről, hogy a négycsillagos amerikai tábornok tárgyalt az Ukrajnával határos és az észak-atlanti szövetséghez tartozó államok (Törökország, Románia,Magyarország, Szlovákia) képviselőivel.

– Hogy a szükséges lépések között AWACS légtérellenőrző gépek küldése, vagy más elemek szerepelnek-e,majdmeglátjuk. A döntést bízzuk a katonákra – mondta a miniszter.

Megszólalt a lengyel ellenzék is. Jaroslaw Kaczynski, a jobboldali nacionalista Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke „Ukrajna ügyében azonnali cselekvésre” szólította fel a kormányt. A PiS vezetője szerint egyetlen államnak sincs joga magának külön jogokat követelni és befolyási övezeteket létesíteni Kelet-Európában.

Stanislaw Koziej tábornok, a lengyel Nemzetbiztonsági Iroda vezetője az (ellenzéki) Rzeczpospolita napilapnak azt mondta: Lengyelország máris veszélyeztetve van a szó tágabb értelmében, bár egyelőre nem fenyegeti idegen csapatok behatolása. De még ezt sem lehet kizárni.

Arra a kérdésre, szerinte mi a „fekete forgatókönyv” Lengyelország számára, azt mondta, hogy a legsötétebb szcenáriót sem lehet kizárni. „Hatalmas szomszédja támadása esetén Ukrajna államként összeomolhat, s határainknál biztonsági fekete lyuk keletkezhet.” A tábornok szerint „egyelőre nem kell mozgósítani a lengyel hadsereget, igaz, az ukrán válság roppant dinamikusan alakul. A mai elemzések holnapra akár már idejétmúlttá válhatnak.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.