galéria megtekintése

Obama keményebb szankciókért lobbizik Amszterdamban

2 komment

NOL

Barack Obama megérkezett Hollandiába, hogy az Oroszországgal szembeni esetleges keményebb szankciókról tárgyaljon a G7 többi képviselőjével.

Az amerikai elnök már Hollandiában van, ahol várják őt a G7-országok - Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és Nagy-Britannia - képviselői. A the Guardian szerint Obama azon lesz, hogy az európai országok az eddiginél sokkal nagyobb nyomást gyakoroljanak Oroszországra, nehogy a krími eset megismétlődjön a közeljövőben – például a kelet-ukrajnai Donyeckben, ahol szintén az Ukrajnától való elszakadásért tüntetnek.

A brit lap figyelmeztet rá, hogy Európát sokkal szorosabb szálak fűzik Oroszországhoz, mint az Egyesült Államokat, és a feszült viszony igencsak komoly veszélyt jelenthet számos európai gazdaság számára: az EU gázigényének közel harmadát Oroszország biztosítja, és a gáz mintegy negyven százalékát Ukrajnán keresztül szállítják számos országba.

Barack Obama így érkezett meg a holland nemzeti múzeumhoz ma délelőtt. Egyhetes körútja során ellátogat még Belgiumba, Olaszországba és Szaúd-Arábiába is. Paul Vreeker/REUTERS
 

„Az európai hatalmak elkötelezték magukat amellett, hogy fellépnek Oroszországgal szemben. De szerintem nehéz lesz meggyőzni őket, hogy elmenjenek addig, ameddig az Egyesült Államok elmenne" – véli Jeffrey Mankoff Oroszország-szakértő és elemző.

A Fehér Ház biztonsági tanácsadója úgy nyilatkozott a sajtó munkatársainak, hogy az USA célja az, hogy ne súlyosbodjon a helyzet. „Célunk a diplomáciai rendezés, a kedélyek csillapítása, és az, hogy gazdasági támogatást nyújtsunk Ukrajnának. Ezen túl Oroszország szankcionálása, egészen addig, amíg erre szükség van" – mondta Susan Rice.

Az Obama-adminisztráció eddig 31 orosz kormányközeli személyt és tisztségviselőt sújtott szankciókkal – megtagadták tőlük a beutazást és a befagyasztották számláikat –, ám sajtóértesülések szerint az elnök hajlik arra, hogy új intézkedéseket hozzon, amennyiben Putyin benyomul Dél- vagy Kelet-Ukrajnába. Ezek keményebb, széleskörű intézkedések lennének, és olyan kulcsszektorok érintenének, mint például az orosz energiaipar.

„Keményebb szankciók bevezetésével kell világos üzenetet küldenünk Vlagyimir Putyinnak. Meg kell értetnünk vele, hogy a szankcióink komoly hatással vannak a gazdaságára" – nyilatkozta a CBS televíziónak Kelly Ayotte republikánus szenátor.

Míg Obama úton volt Hollandiába, ma reggel ismét elfoglaltak egy katonai támaszpontot a Krím-félszigeten, ezzel két nap leforgása alatt a harmadik bázison vette át az uralmat Putyin hadserege.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerint a fedoszijai haditengerészeti támaszpontot két irányból támadták meg. Az orosz erők hang-fény gránátok és páncélozott járművek segítségével nyomultak be, majd ezt követően összeterelték a támaszponton tartózkodó ukrán katonákat és megkötözték őket.

Az egyik katona – aki a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy a támaszpontot elfoglalták –, hozzátette, hogy több lövés is eldördült. A fedoszijai volt az egyik utolsó, még ukrán kézen lévő bázis. Orosz források szerint már 189 katonai objektumon lobog az orosz zászló a Krímben.

A BBC helyszíni tudósítója szerint az orosz haderők mostanra átvették az irányítást a Krím-félszigeten, az ukrán katonákat pedig szinte mind visszahívták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.