galéria megtekintése

Balkán: nyugatra néző rozsdaövezet

0 komment


Miklós Gábor

Tizenkét éve ígérték meg az EU vezetői a nyugat-balkáni államoknak, hogy az unió tagjai lehetnek, ha teljesítik a tagsági feltételeket. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azonban tisztségét elfoglalva 2014 késő őszén kijelentette: az elkövetkező öt évben nem lesz bővítés.

Érvényesülhet közeli szomszédságunkban a török modell: tárgyalások a végtelenségig. Igaz, közben volt egy bővítési lépés. Szlovénia után második exjugoszláv tagállamként 2013-ban Horvátország beléphetett az EU-ba. A mostani várományosok: Montenegró, Macedónia, Szerbia, Koszovó, illetve Albánia. Az utóbbi egyetlen olyan államként, amely nem volt része a jugoszláv államszövetségnek.

Az ellenzéki Demokratikus Párt szimpatizánsai bontják a Belügyminisztérium épülete előtt felhúzott barikádot Tiranában
Az ellenzéki Demokratikus Párt szimpatizánsai bontják a Belügyminisztérium épülete előtt felhúzott barikádot Tiranában
Arben Celi / Reuters

A folyamatba az ötök közül Szerbia lépett be utoljára, s halad a leg­gyorsabban a tárgyalások és a követelmények teljesítése felé. Itt is a legerősebb a csatlakozás társadalmi támogatottsága. A szerbek eldöntötték: a Nyugathoz akarnak tartozni, a nagy többség tudja, nem várhat sem jobb életszínvonalat, sem tartós biztonságot Oroszországtól.

 

A szerb társadalom olyan történelmi sokkot élt meg az elmúlt harminc évben, amely megalapozza e törekvést. Arról nem is beszélve, hogy a nyugati életforma iránti vágy a titói idők óta igen erős, s mára talán felülkerekedik a nagyszerb nacionalista indulatokon. A csatlakozási folyamatnak vannak megfogható követelményei és leírhatatlan elemei.

Az unió intézményei rendre közzéteszik a tagjelöltek, a potenciá­lis tagjelöltek, valamint a tárgyaló országok állapotára vonatkozó értékelésüket – fejezetcímek szerint. Ezek főleg a jogalkotásra, az intézmények létrehozására vonatkoznak. Vannak ugyan olyan követelmények, amelyek például a kisebbségekkel való bánásmódról vagy a női egyenlőségről szólnak. A leírható követelmények többsége az intézmények létére és a mögöttük álló törvényekre vonatkozik, nem a társadalmi mentalitásra.

Nehéz eldönteni, mennyire vannak képben az európai illetékesek e kérdésekről. Elvileg mindent tudhatnak, hiszen évtizedek óta jelen vannak a térségben: az EU finanszírozza jelentős részben Bosznia-Hercegovina működésképtelen kormányzatát, valamint Koszovót.

Az EU vezetői is olvasnak újságokat, amelyekből értesülhetnek, hogy komoly források Montenegró elnökét tartják az európai cigarettacsempészet főnökének. Képben vannak azt illetően is, hogy bosz­niai, albániai, koszovói muzulmánok nagy számban csatlakoznak a dzsihadista martalócokhoz a Közel-Keleten. Ismert lehet a statisztikai adat, mely szerint Albániában ezer lakosra számolva többen halnak meg lőfegyvertől, mint az Egyesült Államokban.

NATO-ellenes tüntetés Podgoricában
NATO-ellenes tüntetés Podgoricában
Stevo Vasiljevic / Reuters

A többi nyugat-balkáni országban, ­beleértve ­Szerbiát is, a lakosság millió­nyi lőfegyvert tart illegálisan. Ismert, hogy több országban erősek az ősi hagyományok, létezik a ­vérbosszú és a klánrendszer. A korrupciónak, nepotizmusnak ilyen feltételek mellett más a helyi megítélése. Nyilván ezt is figyelembe kell venni, amikor a hozzánk földrajzilag közeli kis államokat vizsgálják, nem csak az intézményeket, a szabadpiaci működést garantáló törvényeket, a pártok és hivatalok formális működését.

AK-47-eseket foglaltak le a napokban egy bűnszervezetnél tartott razzián
AK-47-eseket foglaltak le a napokban egy bűnszervezetnél tartott razzián
Arben Celi / Reuters

A szocialista rendszer összeomlása nyomán nem keletkeztek új iparágak: a Nyugat-Balkán nagy része rozsdaövezet. Manapság Nyugat-Európa sem veszi fel a munkát kereső balkáni tömegeket, ahogy ötven éve tette. A nyugat-balkáni nyomorúság példája Koszovó, ahonnan tavaly tavasszal százezrek indultak Nyugatra megélhetést keresve.

Albánia ikonikus betonbunkerjeinek is nekiestek a kormány lemondását követelő tüntetők
Albánia ikonikus betonbunkerjeinek is nekiestek a kormány lemondását követelő tüntetők
Arben Celi / Reuters

A negatív leltárhoz tartoznak az etnikai-vallási konfliktusok, az időről időre kitörő helyi összecsapások. S ott van még a Koszovó és Szerbia, illetve a Macedónia és Görögország közötti viszály is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.