galéria megtekintése

Rasszista, csak nem tud róla

NOL
NOL

„Nem vagyok rasszista. Szörnyű hibát követtem el, és azért vagyok itt, hogy bocsánatot kérjek" – mondta a  CNN-nek adott interjúban Donald Sterling, a Los Angeles Clippers kosárlabdacsapat tulajdonosa, aki most először állt a nyilvánosság elé azóta, hogy rasszista kijelentései miatt örökre eltiltotta az NBA.

Két hétig várt, de végül bocsánatot kért a rasszista kijelentéseiért Donald Sterling, az NBA-ben játszó Los Angeles Clippers tulajdonosa. Lépre csalták – állítja.

Donald Sterling a felesége oldalán a Clippers egyik meccse alatt. Ha valami rosszat mondott...
Donald Sterling a felesége oldalán a Clippers egyik meccse alatt. Ha valami rosszat mondott...
Danny Moloshok / Reuters

Sterling egy CNN-nek adott interjúban kért bocsánatot, többek között azért, mert a kiszivárgott hangfelvételek tanúsága szerint, a barátnőjének, Vanessa Stivianónak megtiltotta, hogy afroamerikai játékosokkal fényképezkedjen, és azt is, hogy a Clippers mérkőzéseire invitálja őket. „Jó ember vagyok, aki elkövetett egy hibát... Szeretem a csapatomat, szeretem a társaimat... Szörnyű hiba volt, amit soha többé nem fogok megismételni" – mondta a CNN riporterének és ismert arcának, Anderson Coopernek. A beszélgetést ma este vetíti a hírtelevízió, de az érdemi mondanivalóját még ez előtt nyilvánosságra hozták . Az AP hírügynökség tudósítása szerint a klubtulajdonos arra kérte az embereket, hogy eddigi tevékenysége alapján ítéljék meg, ne a közelmúltbéli „botlása" alapján.

 

Ez a botlás szerinte amúgy is csapda volt. „Hallgatom a felvételt, és nem tudom, hogyan mondhatok ilyeneket... Miért vett rá ez a lán, hogy ilyeneket mondjak" – magyarázta. Cooper erre megkérdezte tőle, azt állítja-e, hogy felültették. Lépre csaltak – válaszolta erre Sterling, majd homályos körmondatba kezdett arról, hogy ő emberekről soha, csak eszmékről beszél.

Mint mondta, azért várt a bocsánatkéréssel, mert rendkívül felzaklatták a történtek. Sterlinget az NBA két héttel ezelőtt 2,5 millió dolláros bírsággal sújtotta, a 29 másik klubtulajdonos pedig szavazáson rákényszerítheti, hogy váljon meg a Clipperstől. A botrány kitörése előtt még úgy volt, hogy az NBA életműdíjjal tünteti ki. Az ingatlanmilliárdos ügyvéd 1981-ben vette meg a kosárlabdacsapatot, amivel ő volt a legrégebbi tulajdonos az észak-amerikai profi kosárlabdaligában.

„Az a helyzet, hogy nagyon nehéz most nekem. Gondot okoztam, és nem tudom, hogy miként tehetném jóvá... amennyiben a többi klubtulajdonos úgy véli, hogy megérdemlek még egy esélyt, akkor meg fogják adni nekem" – mondta. Ahhoz, hogy rákényszerítsék a Clippers eladására, az NBA 30 klubtulajdonosából 22-nek a voksa kell.

Sterling még április 9-én fakadt egy, a polgárháború előtti időket idéző tirádára a barátnője előtt. A TMZ bulvárportál által kiszivárogtatott beszélgetés tanúsága szerint Stivianónak a minden bűne az volt, hogy egy meglehetősen ártalmatlan közös fénykép kedvéért a Clippers egyik meccsén odaállt a Los Angeles Lakers élő legendája, a HIV-fertőzés miatt húsz éve visszavonult Earvin Magic Johnson mellé, és a felvételt közzétette az online kép- és videómegosztón, az Instagramon. Sterlingnél hallhatóan ez vágta ki a biztosítékot. „Ne állj már oda feketékkel ezeken a kibaszott képeken" – támadt rá a barátnőjére. Stiviano egyébkét mexikói-afroamerikai. A TMZ az első szivárogtatási akció után előállt a beszélgetés teljes, 15 perces változatával is. Ennek a tanúsága szerint Sterling számára fehér és fekete zsidók között is van különbség, a fekete zsidók ugyanis „száz százalékkal, ötven százalékkal, száz százalékkal" alacsonyabb rendűek, mint a fehérek.

Sterling egyébként azt állítja, hogy már kétszer is beszélt Johnsonnal a botrány kitörése óta, és ha valami rosszat mondott sajnálja, de nem hiszi, hogy Johnson mindent megtett a kisebbségek jogaiért és azt sem, hogy példakép lehetne a Los Angeles-i gyerekek számára.
A 80 éves Sterlingre a magánéletében is rájár a rúd, a tőle már rég elhidegült felesége bejelentette, hogy válni akar. Shelly Sterling már jó ideje készül erre, ám anyagi megfontolásból nem tette, ám mint a közelmúltban elmondta, már elérkezettnek látja az időt. Hozzátette, hogy nem mond le 50 százalékos tulajdonrészéről a Clippersben.

Sterlinget 2005-ben egyszer már felelősségre vonták rasszizmus miatt. A szövetségi hatóságok két pert is indítottak ellene, amiért sem afroamerikaiaknak, sem latinóknak nem volt hajlandó kiadni az ingatlanirodája által közvetített lakásokat. Bár már akkor is úgy nyilatkozott, hogy az afroamerikaiak „bűzlenek és vonzzák a férgeket", végül megúszta egy 2,73 millió dolláros pénzbüntetéssel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.