galéria megtekintése

Munkájukat veszthetik a kelet-európaiak az EU javaslatával

Egyenlő munkáért egyenlő bért! – adta ki a jelszót az Európai Bizottság, azt javasolva, hogy a kiküldetésben dolgozó külföldiek a jövőben a helyiekkel azonos javadalmazásban részesüljenek. Ezzel kiszorulnának a nyugati piacokról azok a kelet-európai vállalkozások, amelyek épp az olcsóságuk miatt jutnak megrendelésekhez.

A belga vagy német építőipari munkások, fuvarozók órabére négyszer- ötször magasabb, mint a magyar kollégáiké. Nem csoda, ha a magyarországi vállalkozások sikerrel pályáznak külföldi megrendelésekre. Az olcsóbb munkaerő versenyelőnyt jelent. Ezt az egyenlőtlenséget számolná fel az Európai Bizottság, előírva, hogy

a legföljebb két évre egy másik EU-tagállamba kiküldött, de a hazai munkaadójuk által fizetett munkavállalóknak ugyanakkora bért kell kapniuk, mint a fogadó országban dolgozó kollégáiknak.

A jelenlegi szabályok szerint a munkáltató a munkavégzés országában érvényes minimálbért köteles kifizetni az ideiglenesen ott dolgozó alkalmazottainak.

 

– A kiküldött munkavállalókról szóló irányelv módosítási kísérlete a következő hónapok, esetleg évek nagy csatája lesz Kelet és Nyugat között – vélik a téma brüsszeli ismerői, hiszen a 2004 óta csatlakozott tagállamok szinte egységesen elutasítják a javaslatot. Támogatják viszont a munkaerőpiacukat védeni igyekvő nyugat-európai országok, elsősorban Franciaország, Németország és a Benelux államok. A belga és a francia építőipai szervezetek szerint 2011 és 2014 között 15-20 ezer ember veszítette el a munkáját az iparágban a szerintük tisztességtelen verseny miatt.

– A nyugat-európai bankok, a Tesco, az Auchan a tőkeerejükkel, a szakértelmükkel taroltak nálunk, a mi versenyelőnyünk, hogy olcsóbban dolgozunk – ismertette a másik oldal érveit egy kelet-európai tagállam diplomatája. Ha egy belgiumi munkát elnyert kelet-európai építőipari vállalkozástól megkövetelnék, hogy belga munkabért fizessen az alkalmazottainak, akkor egyszerűen kiszorulna az ottani piacról.

– Megkérdeztem a szállítmányozás munkaadói és munkavállalói szervezeteit, harcoljak-e azért, hogy a magyar kamionsofőr német bért kapjon? Egybehangzóan azt válaszolták, ha a németországi színvonalra kéne emelni a fizetést,

megszűnne a munkájuk

– fejtette ki lapunknak Ujhelyi István szocialista képviselő, aki az Európai Parlament közlekedési bizottságában próbálja visszaverni a kelet-európai­ak „szociális dömpingjére" vonatkozó vádakat. Hiszen ez azt a valótlan képzetet kelti, mintha a kelet-­európaiak azért lennének olcsóbbak, mert költségszint alatt, feketén dolgoznának.

Munkás egy frankfurti építkezésen. A munka értéke túlságosan is eltérő
Munkás egy frankfurti építkezésen. A munka értéke túlságosan is eltérő
Kai Pfaffenbach / Reuters

Ezt nem állítja az előterjesztő Marianne Thyssen foglalkoztatási biztos, de azt igen, hogy a kiküldetés jelenlegi rendszere nem felel meg a méltányosság követelményének. Szerinte az EU-nak nem lehet más célja, mint a felzárkóztatás. – A versenyképesség többet jelent, mint alacsony árakat. A kelet-európaiak előnye, hogy keményen dolgozó, vállalkozó szellemű emberek – fejtegette a minap kelet-európai újságírók előtt.

Az európai vállalkozásokat tömörítő szervezet, a BusinessEurope viszont úgy véli, hogy a bérek kiegyenlítése a kiküldöttek és hazaiak között éppenséggel akadályozná a fejletlenebb országok felzárkózását. – Ez a javaslat támadás az egységes piac ellen – nyilatkozta lapunknak Marcus J. Breyer, a szervezet főigazgatója.

Az Európai Bizottság márciusi javaslatáról először az Európai Parlament ad véleményt, majd a tagállamok illetékes miniszterei. Kósa Ádám, az EP szociális bizottságának néppárti tagja szerint a képviselő-testület leghamarabb az év végén készülhet el az álláspontjával. A Fidesz EP-delegációja nem látja értelmét a módosításnak, amikor még a hatályos szabályok végrehajtásával is gondok vannak — mondta a Népszabadságnak a képviselő, aki szerint a kiküldött munkavállalók aránya elenyésző az EU-ban foglalkoztattak számához képest: 1,9 millió ember, a dolgozók mindössze 0,7 százaléka.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.