galéria megtekintése

Megfélemlítéssel próbálkoznak a világraszóló botrány után

1 komment

NOL

Sigmundur Gunnlaugsson izlandi kormányfő bukása alighanem csak az első a sorban. Szerdán többek között Petro Porosenko ukrán államfő, George Osborne brit pénzügyminiszter és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) újonnan megválasztott elnöke, Gianni Infantino kényszerült magyarázkodásra, miközben a svájci rendőrség újabb házkutatást tartott az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) zürichi irodájában.

Mindez a vasárnaptól kiszivárgó iratok miatt történt, amelyek szerint a Mossack Fonseca nevű jogi cég 1977 és 2015 között csaknem 15 ezer 600 offshore céget jegyzett be ügyfelei számára.

11,5 millió dokumentum szivárgott ki...
11,5 millió dokumentum szivárgott ki...
Carlos Jasso / Reuters

Az ukrán elnök Kijevben azzal indokolta csokoládégyárának offshore cégbe menekítését, hogy megválasztásakor, 2014-ben külön akarta választani politikai és üzleti tevékenységét. Londonban George Osborne pénzügyminiszter, a már elhunyt apja révén szintén érintett David Cameron kormányfő eddig legvalószínűbbnek tartott utóda is nehéz helyzetbe került, miután az offshore-számlákra vonatkozó kitartó riporteri érdeklődés nyomán félbeszakította a BBC-nek adott interjúját. Az újságírók azonnal emlékeztették azokat, akiknek maguktól nem jutott az eszükbe, hogy hétfőn még Gunnlaugsson is így próbálta megúszni a botrányt.

 

Gianni Infantino FIFA-elnök azt nyilatkozta, elkeserítik az integritását kétségbe vonó újságcikkek. Róla az derült ki, hogy 2006-ban, még az UEFA elnökeként két, azóta vesztegetéssel vádolt üzletemberrel kötött szerződéseket. A svájci rendőrség, amely lassan mintha hazajárna a FIFA és az UEFA irodáiba, ezúttal tévés szerződések miatt tartott házkutatást.

A kiszivárgott dokumentumok szerint egy bizonyos Hugo Jinkis és fia, Mariano az UEFA Bajnokok Ligája meccseinek közvetítési jogait vásárolta meg, majd rögtön tovább is passzolták háromszoros áron. Ez önmagában nem volna törvénytelen, és az iratok nem is sejtetik, hogy Infantino is érintett lenne a FIFA-t nemrég megrengető korrupciós botrányban. Árulkodó azonban, hogy az UEFA korábban hevesen tagadta, hogy üzleteltek volna bárkivel azon 14 ember közül, akit az FBI korrupcióval gyanúsított meg a közvetítési jogok kapcsán. Márpedig Hugo és Mariano Jinkis is köztük van.

Az FBI szerint a két férfi a Cross Trading nevű offshore vállalkozás tulajdonosaiként éveken át dollármilliókkal vesztegettek meg dél-afrikai tisztviselőket, hogy olcsón megszerezhessék a regionális mérkőzések kizárólagos közvetítési jogait, amit aztán busás haszonnal adtak tovább.

Infantino neve is a Cross Trading egyik szerződésén szerepel, amely az equadori meccsek 2006–2009-es közvetítési jogairól szól. A vételár ez esetben 111 ezer dollár volt, a kiszivárgott iratok szerint a jogokat egy helyi tévécsatornának, a Teleamazonasnak adták tovább 311 ezer dollárért. További 28 ezerért vette meg a Cross Trading az UEFA Szuper Kupa közvetítési jogait, amit ugyanennek a tévécsatornának már 126 ezer dollárért adtak el.

...de Ramion Fonseca külső támadást emleget
...de Ramion Fonseca külső támadást emleget
Carlos Jasso / Reuters

A Mossack Fonseca közben a tényfeltárásban legaktívabb lapokat próbálja megfélemlíteni azzal, hogy jogi lépéseket helyezett kilátásban a jogtalanul megszerzett információ közreadása esetén. A cég egyik alapító partnere, Ramon Fonseca szerint a történelem legnagyobb kiszivárgott adatmennyiségét jelentő 11,5 millió dokumentum külső számítógépes betörésből származik, vagyis nem bennfentes adta ki az iratokat.

Civil szervezetek becslése szerint világszerte 21 ezermilliárd dollárnyi vagyont rejtettek el offshore számlákon. Ez 4 ezer milliárddal több, mint az USA éves nemzeti összterméke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.