galéria megtekintése

„Mindenhol kilóg a lóláb” – Putyin visszavág

1 komment


Poór Csaba

Oroszország nincs és nem is lesz ellenséges államok gyűrűjében – jelentette ki az orosz elnök, aki csütörtökön tartotta újabb, immár hagyományos, élő televíziós fórumát.

Oroszország nincs és nem is lesz ellenséges államok gyűrűjében – jelentette ki Vlagyimir Putyin, aki csütörtökön tartotta újabb, immár hagyományos, élő televíziós fórumát. Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy Moszkva jó kapcsolatban van a világ országainak túlnyomó többségével, és példaként olyan nemzetközi együttműködési formákat említett, mint az ázsiai államokat összefogó Sanghaji Együttműködés Szervezete, a szovjet utódállamok egy részét egyesítő Eurázsiai Gazdasági Unió, valamint az Oroszország mellett Brazíliából, Indiából, Kínából és a Dél-afrikai Köztársaságból álló BRICS országcsoport. Törökországot, a török népet is barátinak tartják – mondta Putyin. Szavai szerint csak bizonyos politikusokkal, azok nem megfelelő viselkedésével van problémájuk, amire mindenképpen reagálni kell, de higgadtan, „kitörések" nélkül.

Fotó: Ilya Naymushin / Reuters

Szíriáról az államfő kijelentette: az orosz fegyveres erők sokat segítettek az ottani kormánynak, és részleges kivonásuk után is olyan állapotban hagyták a hadsereget, hogy az képes volt sikeres hadműveletekre, elfoglalta például Palmürát és több más várost. „Reméljük, hogy a tűzszünet békéhez vezet" – hangoztatta Putyin, aki szerint a válság végleges megoldásához tárgyalni kell, alkotmányt kell elfogadni, annak alapján pedig választásokat kell tartani Szíriában.

 

Az ukrán válság rendezéséhez Kijevnek kell politikai lépéseket megtennie, beleértve az alkotmány módosítását – ismételte meg a hivatalos moszkvai álláspontot Putyin. Úgy vélekedett, hogy Ukrajna csak vesztett az Európai Unióval kötött társulási megállapodással, amelyet szerinte valójában ürügyként használtak fel a 2014-es hatalomváltáshoz, az akkor az ország élére került kormányzat pedig nem változtatta meg a hatalom „klánalapú szerkezetét", sőt az még erősödött is Ukrajnában.

Putyin már a tizennegyedik alkalommal ült a kamerák elé a Kreml közelében lévő, moszkvai Gosztyinij Dvorban, ahol a rendezvény vendégeitől és a lakosságtól kapott kérdésekre válaszolt. Telefonon és sms-ben több mint hárommillió megkeresés érkezett. Jelentős részük a gazdaságról szólt. Az államfő elismerte, hogy a tavaly hivatalosan 12,9 százalékos inflációnál nagyobb mértékben nőttek az élelmiszerárak, amit azzal magyarázott, hogy, miután a Moszkva Ukrajna-politikája miatt elrendelt nyugati szankciókra válaszul élelmiszer-embargót vezettek be, az importot hazai termékekkel kell pótolni. A mezőgazdasági termelés ezért tavaly 3 százalékkal nőtt, miközben a GDP 3,7 százalékkal csökkent – idézett néhány adatot, és hozzátette: ahogy telítődik a piac, le kell állnia az áremelkedésnek.

Fotó: Michael Klimentyev/Sputnik/Kremlin / Reuters

Az orosz gazdaságról általában is igyekezett megnyugtatóan beszélni az államfő. Ő kedvező tendenciákat lát, az idei évre már csak 0,3 százalékos GDP-csökkenést, 2017-re pedig némi növekedést várnak – mondta, és a statisztikákat idézve közölte: a reáljövedelmek 4 százalékos csökkenése mellett 5,6 százalékos a munkanélküliség, a központi banki tartalékok a 2014 eleji szint fölé, 387 milliárd dollárra nőttek. Ez a kiadások tavalyi üteme mellett még akkor is négy évre elegendő lenne, ha semmit sem tennének – mondta. A legfontosabb gazdasági feladatnak a befektetésösztönzést, a hatékonyság és a kereslet növelését nevezte Putyin, aki szerint változtatni kell a gazdaság szerkezetén. – Ez nehéz feladat, de vannak biztató jelek, a nyersanyagkivitelhez képest nőtt például a technológiai termékek exportja – mondta. Arról is beszámolt, hogy a hosszú távú gazdasági stratégia kidolgozásába az az Alekszej Kudrin is bekapcsolódik, aki több mint 11 évig volt pénzügyminiszter, és 2011 őszén azért mondott le e posztról, mert nem találta meg a közös hangot az akkor még államfő, ám már a miniszterelnöki megbízatásra készülő Dmitrij Medvegyevvel.

Azt hittem, hogy ez a téma már lezárult – reagált Putyin az offshore-kiszivárogtatásra vonatkozó kérdésre, amely azt tudakolta, miért nem tesz ellenlépéseket rágalmazás miatt. A nyilvánosságra került adatokat az elnök hitelesnek nevezte, ám úgy értékelte, hogy azok konkrétan senkit sem vádolnak. Zenész barátjáról, az offshore-machinációk gyanújába keveredett Szergej Rolduginról azt mondta, hogy minden pénzét hangszerritkaságokra költötte, 12 millió dollárért vásárolt például egy 1732-ből származó Stradivari-csellót, amelynek első tulajdonosa Nagy Frigyes porosz király volt.

Putyin szerint az amerikai hivatalos szervek is részt vettek a panamai offshore-akták kiszivárogtatásában. Mindenhol „kilóg a lóláb" – mondta, és véleményét azzal az információval igyekezett alátámasztani, hogy a Panama-papírok kiszivárogtatásában főszerepet játszó német lap, a Süddeutsche Zeitung a Goldman Sachs amerikai befektetési bank médiaholdingjához tartozik. A lényeg azonban az, hogy az országot nem lehet manipulálni – hangoztatta Putyin, mondván: Oroszországot egyenjogú partnerként kell kezelni. – Ha tisztelettel tárgyalnak velünk, ha – mint mi tesszük – kompromisszumokat keresnek, akkor mindig megtaláljuk a mindenkinek megfelelő megoldást – jelentette ki az elnök.

Fotó: Pavel Bednyakov / Reuters

A mindvégig határozott benyomást keltő Putyin kénytelen volt arra a kérdésre is válaszolni, hogy házasságának felbomlása után mikor mutat be új first ladyt. Elvált feleségével, Ljudmilával jó viszonyban vannak, „talán még jobban is, mint korábban" – mondta Putyin, és közölte: mind volt hitvese, mind ő maga elégedett a magánéletével, ám érzékeltette, hogy részleteket egyelőre nem kíván a nyilvánosság elé tárni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.