galéria megtekintése

Bántalmazás, káosz, botrányos módszerek: Tiszabő a magyar oktatás igazi tragédiája

12 komment

Kálmán T. Attila

Több mint két éve bántalmazza és szexuális megnyilvánulásaival zaklatja a rá bízott gyerekeket a tiszabői általános iskola egyik pedagógusa – panaszolják tanárok és szülők. A tanárnő, Menyhért Ildikó ellen nyomoznak, de ő ártatlannak mondja magát. Lapunk cikksorozatban, az érintettek megszólaltatásával dolgozza fel az ország egyik legszegényebb településének iskolájában történt megrázó eseményeket, Menyhért előéletét és politikai kapcsolatait.

„Szia, Rózsa! Ne ijedj meg, a vádak, amiket rólam harsognak, nem igazak. De végre a névtelenség homályából előjöttek a rágalmazóim" – nyugtatta a gyermekbántalmazással gyanúsított Menyhért Ildikó ismerősét, Hoffmann Rózsát. Nem mindennapi, hogy egy falusi tanítónő a volt oktatási államtitkárral cseveg, de Menyhért körül messze nem ez a legkülönösebb dolog.

Menyhért Ildikó otthonában
Menyhért Ildikó otthonában
Földi D. Attila / Népszabadság

A Tiszabőn tanító nő azzal került a hírekbe, hogy állítólag veri a rá bízott gyerekeket. Feljelentették azért is, mert bugyi nélkül ment iskolába, és felhúzta a szoknyáját.

 

– Úgy nézek ki, mint aki nem hord bugyit? – kérdezte találkozásunkkor tiszabői vályogházában a 47 éves tanárnő, aki minden vádat tagad. Szerinte összehangolt támadást folytat ellene a tantestület, illetve néhány „börtönviselt szülő", ők használják fel a gyerekeket is, hogy eltávolítsák. Koszos és ragad a napló? Valakik összekenték. Felszakadt egy gyerek szája? A fiú ki akarta lopni a tárcáját a táskájából, és amikor odanyúlt, a szájába akadt a tanárnő keze. Menyhért Ildikónak minden vádra van válasza. ­Hiába jelentették fel viselt dolgai miatt a környékbeli rendőrkapitányságokon, és jelezték az illetékes tankerületnek a panaszokat 2013 óta folyamatosan, Menyhért még mindig a helyén van.

„Két éve rendszeresen bántalmazza és szexuális tartalmú megnyilvánulásaival zaklatja az illetékes tankerület tudtával a nevelésére bízott gyerekeket az egyik általános iskola pedagógusa és igazgatónő barátnője" – így kezdődött az a levél, amelyben valakik a tiszabői tantestületből a sajtó segítségét kérték. Hivatalos iratokat, jegyzőkönyveket küldtek szerkesztőségünknek, amelyekben Menyhért hol dilettáns, hol brutális módszereiről lehet olvasni.

Menyhért Ildikót 2013 augusztusában a helyetteseként mutatta be Gaálné Szuknovics Éva igazgató, ám a tiszabői tantestület már november elején fellázadt ellene. Csak az igazgató és maga Menyhért nem írta alá azt a levelet, amelyben a pedagógusok egy közalkalmazotti gyűlés után az igazgatóhelyettes azonnali, fegyelmivel történő elbocsátását kérték Szabó Istvántól, a Klik kunhegyesi tankerületének vezetőjétől. A gyűlés leiratában az olvasható, hogy Menyhért érkezése után „kaotikus lett a helyzet" az iskolában. Végül úgy elmérgesedett a viszonya a tantestülettel, hogy egy bizalmi szavazás után tanítói kinevezéssé módosították intézményvezető-helyettesi megbízását.

A tiszabői iskola udvara. Zárt hely
A tiszabői iskola udvara. Zárt hely
Földi D. Attila / Népszabadság

„Az egyik gyermek a másik nyakán térdelt, és verte, M. Ildikó odaszólt, hogy »ügyesen játsszatok!« Majd az alul levő gyermeket hazazavarta" – írták le az egyik általa tartott testnevelésórát. A káoszt más történetek is alátámasztják. Menyhért egy fiút állítólag kizárt a teremből, mire a gyerek kintről ordította, hogy „Megbaszlak, tanár!" A leirat szerint az is megesett, hogy egy gyerek ököllel ütötte Menyhért Ildikó fejét.

Pecsétes feljelentés

Az első, feljelentésig jutó ügy viszont a bugyibotrány lett. Az egyik verzió szerint a tanítónő a szoknyáját felhúzva mutatta egy csapat gyereknek, hogy nem visel alsóneműt. Ő úgy meséli, hogy egy kisfiú húzta fel a szoknyát. „Október vége volt, hideg, még harisnya is volt rajtam" – idézi fel Menyhért, aki szerint ez volt az első támadás, amikor gyerekek szájába adtak olyasmit az ellene szervezkedő tanárok, amiből baja lehet. A névtelen, de az iskola pecsétjével ellátott feljelentéssel induló ügy egyéves nyomozás után következmény nélkül zárult, mivel egy gyerek sem tett terhelő vallomást. Menyhért Ildikót ki sem ­hallgatták.

A tantestület ettől az ügytől függetlenül is Menyhért kirúgását követelte magatartása és szakmai hiányosságai miatt, hozzátéve, hogy három hónapos próbaideje miatt az eltávolítását indokolni sem kellene.

A Klik végül csak azután szállt ki Tiszabőre, hogy egy reggel a tanárok nem voltak hajlandók felvenni a munkát addig, amíg az új tanítónő állásban marad. Az ezt követő egyezkedésen abban maradtak a felek, hogy az igazgatónő belső vizsgálatot folytat, és megpróbálják házon belül megoldani az ügyet.

A tankerületi Klik közleményéből viszont az derült ki, hogy Gaálné nem bizonyosodott meg „minden kétséget kizáróan" a Menyhért ellen felhozott vádakról. Ettől függetlenül – közös megegyezésre hivatkozva – távozásra akarta bírni őt. A tanárnő azonban maradt.

Menyhért Ildikó
Menyhért Ildikó
Földi D. Attila / Népszabadság

2014 februárjában az akkor 23 fős tantestület 12 tagja panaszkodott rá. Megküldték a Kliknek a munkaviszonya megszüntetéséről szóló tervezetet is. Erre nem érkezett válasz a tankerülettől, noha a kunhegyesi Klik közleménye szerint ők is kezdeményezték a pedagógus jogviszonyának megszüntetését „a lefolytatott eljárás során megállapított sorozatos fegyelemsértések miatt".

Hogy Menyhért miért taníthat most is Tiszabőn, arról nem sikerült többet kiderítenünk, ugyanis Szabó István tankerületi igazgató robotikusan csak annyit válaszolt kérdéseinkre, hogy olvassuk el a sajtóközleményt. A központi Kliktől megtudtuk, hogy a tankerület addig nem nyilatkozik, amíg le nem zárul a Menyhért ellen folyó nyomozás. Ugyanakkor bekérték a tanárnő hatósági igazolványát a tankerülethez, azaz bármikor felfüggeszthetik a jogviszonyát.

Így viszont arról sem tudtunk beszélni Szabóval, miért állítja azt több tanár, hogy nem volt érdemi Klik-vizsgálat az iskolában, noha többször hívták a fenntartó képviselőit rendkívüli nevelési értekezletre. Furcsállják, hogy miközben a tankerület Menyhért eltávolításával hitegette őket, nem történt semmi, velük viszont – hol kérés, hol fenyegetés formájában – azt közölték: ne forduljanak a nyilvánossághoz.

„Legyél csak rossz!"

Eközben a jegyzőkönyvek szerint a helyzet súlyosbodott. Volt olyan tanár, aki szerint a Menyhértre bízott gyerekek azt csináltak, amit csak akartak. Egy fiú óráról kimenve a szomszéd tanterem ajtajába vizelt, mások székeket dobáltak bent, a tanárnő osztályának tagjai a többi osztályba járókat is terrorizálták. Menyhért elismerte, hogy az általa tanított, összevont első négy eltérő tagozatos osztály csinált efféléket. Szerinte azonban direkt pakoltak hozzá problémás, túlkoros gyerekeket.

– Mielőtt odamentem, az udvaron körbeállták a gyerekek a verekedőket, volt, akit úgy ütöttek, hogy előtte kikötözték. A tanárok meg nem csináltak semmit – idézte föl Menyhért. A többi tanár ezt cáfolja, szerintük Menyhért képtelen bánni a gyerekekkel.

A családsegítőben azt mondták, sok tanár jelez náluk az agresszív gyerekek miatt, és korábban is általános volt a verekedés az iskolában. Arra viszont Menyhért kivételével nem panaszkodtak, hogy a gyerekek bántanák őket. Fenyegetésekről azonban mások is beszéltek.

Menyhért Ildikó ennél többet állít. Elmondása alapján leköpik, lökdösik, ütik, rúgják őt, egyszer vesszővel vágtak végig rajta, és rendszeresen tesznek rá szexuális utalásokat is. „Szexi tanár néni, szeretnék vele lenni, meg fogom baszni" – énekelte neki egy fiú, többen pedig „Pina Verának" hívják szemtől szembe is. „Ez egy ilyen szubkultúra" – intézi el a zaklatásokat a tanárnő, akit azzal is megvádoltak, hogy kihívó viselkedése miatt beszélnek így vele a gyerekek. Állítólag a melltartójából veszi elő órákon a mobilját, szívesen beszél a gyerekekkel a szexről és hastáncol nekik cigány népismeret órán. A hastánc kivételével Menyhért tagad, arról meg azt mondja, máshol fizettek azért, hogy hastáncolni tanítsa a gyerekeket.

– Nem tisztelik őt, ennek issza a levét – mondja róla egy volt tiszabői tanár. Menyhért szerint azonban néhány kollégája és szülő hergeli ellene a gyereket, hogy alkalmatlannak állítsa be. „Legyél csak rossz az Ildikó néninél, az egy hülye" – szerinte ilyesmiket mond az iskola „árnyékvezetése" a diákoknak, akik ezen felbátorodva tombolnak az óráin.

Szülői harag

Egy volt kollégája más magyarázattal állt elő: „Régebben sem bírt a gyerekekkel, sokan lekezelték. Főleg az idősebb cigány fiúk. Ildikó ráadásul jópofizott velük, ami csak olaj volt a tűzre."

Tiszabőn a tantestületben megfordultak más cigány pedagógusok, köztük nők is, de ilyesmit mások nem tapasztaltak.

A Menyhérttel szembeni panaszok a következő években is folytatódtak. Egy tanár szerint többször a tantestület tagjai védték meg a szülők haragjától.

„Miért bántod a gyerekeket, mikor te is cigány vagy?" – kérdezte tőle egy anyuka egy jegyzőkönyv szerint. Más szülők is kitértek a származására, furcsállva, hogy a „sajátjaival" szemben agresszív.

Többen arról számoltak be, hogy gyerekük fél iskolába menni, amióta „Menyhért betette oda a lábát". Egy fiú rendszeresen felriad éjszakánként, és tízévesen újra bepisil. A gyerekek félősen, akadozva mesélték el ugyanazt, amiket a jegyzőkönyvekben olvastunk, és más esetekről is beszámoltak. De olyan kislánnyal is beszéltünk, akinek „lldi néni" a példaképe, és a szülei is meg vannak elégedve vele. „Jó tanár ez, nem kell bántani" – mondta az apja.

„Nem vagyok én verekedős, látták, a kiskutyáimmal is milyen szépen bánok" – magyarázta ottjártunkkor Menyhért, aki úgy gügyögött a kutyáihoz, mint a csecsemőkhöz szokás. A tantestület más tagjait vádolja agresszióval: azt mondja, az egyik idősebb tanárnő ököllel többször arcon ütött egy lányt, egy férfi pedig a hajánál fogva vágott a szekrényhez egy kislányt a tanáriban.

Kisebb tockosok

Menyhért Ildikót 2015 augusztusában gyanúsítottként hallgatták ki a fegyverneki rendőrkapitányságon tíz pofozkodós ügy miatt. Vallomásában csak annyit ismert el, hogy valakivel szigorú volt. Egy gyereknek – miután a fiú felmászott a WC pavilonjára, amikor ő bent ült – azt mondta: „Ha én felteszlek a falra, akkor anyád sem ismer majd rád". Kérdésünkre azt mondta, egyszer-egyszer adott kisebb tockosokat, de több sosem történt. Az iskolában egyetlen feljegyzés született arról, hogy ütött. „Ottót ütöttem meg, mert leköpött" – mondta, miután azzal vádolták, hogy megpofozott egy kislányt. Később az olvasható: „Ottót és Zolit vertem meg, pofon vágtam őket".

Folytatódik az EduLeaks!

Továbbra is arra kérünk mindenkit, akinek olyan dokumentumok vannak a birtokában, amelyek segítenek bemutatni az oktatási rendszer abszurditását, problémáit, juttassa el szerkesztőségünkbe. Folyamatosan dolgozzuk fel a beérkezett anyagokat. (E-mail: eduleaks@nepszabadsag.hu, postai cím: Népszabadság, 1082 Budapest, Futó utca 35–37.)

Forrásainkat sohasem adjuk ki. Cikksorozatunk korábbi részeit erre a linkre kattintva érhetik el.

A pofonok miatt indított ügyekben május közepéig meghosszabbította a nyomozást a szolnoki ügyészség. Ötvennél több tanút hallgattak ki. A több Btk.-passzust kimerítő gyanúsítás ellenére a tanárnő egyelőre nem utazott Szolnokra, hogy elolvassa a rá nézve terhelő tanúvallomásokat. Eleinte könnyedén beszélt a témáról, biztosra véve, hogy „pont kerül az ügy végére, és győz az igazam". Erre a hétre viszont már gondterheltebb lett, miután beszélt az ügyésszel és felmérte, hogy komoly baja származhat a vádakból.

A hírek hatására a Klik már szinte naponta vizsgálódik az iskolában. Bár továbbra sem érthető, mi szükség erre, ha a fegyelemsértések miatt ki akarták rúgni Menyhért Ildikót.

Lesújtó jelentés

A korábbi tanári nyilatkozatok és vizsgálatok alapján a tanárnő késve és értékelhetetlen színvonalon adta le a tanmeneteit, naplója igénytelen és hiányos volt, az óráit nem tartotta meg rendesen és ügyeletet sem teljesített. Olyan furcsaságokat is emlegettek vele kapcsolatban, mint hogy megitta a gyerekek elől az iskolatejet, másoktól pedig száz forintért vette meg az ebédjüket.

– Megtartottam az óráimat, a többi pedig egyszerűen nem igaz – mondta, amikor ezzel szembesítettük, és hozzátette, nem vette el a gyerekek ennivalóját, hanem többször vásárolt nekik a saját pénzéből. Gyerekek nevét kezdte sorolni, akik nála tanultak olvasni vagy valami mást. Azt mondta, jó eredményeket mutathat fel a különböző szinten sérült, sokszor tizenévesen is analfabéta gyerekeknél, akik más tanároknál csak rajzolgattak.

A pedagógiai szakszolgálat 2014. júniusi ellenőrzésének jegyzőkönyve mégis lesújtó képet fest a tanárnő munkájáról. „A tanulók jóval az elvárható tudásuk alatt teljesítettek, ezt a nagyon gyenge teljesítményt értelmi sérülésük nem indokolja" – állapította meg az ellenőrzés. E szerint „egy tanuló énekelt, míg más folyamatosan ordított" az óráján, „a gyerekek ki-be járkáltak a teremből", egyik a díszítést szaggatta le az ablakról, egy másik egy dobozt tépett szét, a harmadik „valamit szór, és dobálja a gyerekeket". Végül a jelentés szerint tömegverekedés alakult ki.

„Az órán semmi érdemi munka nem történt" – vonta le a következtetést az ellenőr, aki azt is megjegyezte, hogy „a pedagógus többször is hibázott", a hármas számot például párosnak nevezte. Menyhért erre annyit mondott, hogy rossz passzban volt.

Cikksorozatunk következő két részében:

- Mi vezetett ahhoz, hogy egy harmincévesen már igazgatói posztot betöltő tanár az omladozó falusi iskolában kötött ki?

- Miért nem lép a Klik a feltételezett bántalmazások miatt?

- Tényleg „jól fekszik valahol" a tanárnő, ahogy kollégái mondják róla?

- Hogy kerül a képbe a Jobbik, mint a cigány származású pedagógus újdonsült szövetségese?

- Miért éppen Tiszabő?





Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.