galéria megtekintése

Menekülteket ért rakétacsapás

1 komment


Poór Csaba
NOL

Menekültek konvoját érte támadás Kelet-Ukrajnában, de nem tudni pontosan, ki hajtotta végre a sok emberéletet követelő akciót. A kormányerők és a szeparatisták egymást vádolják a történtekért.

Az incidensről elsőként a fegyveres erők egyik regionális parancsnokságának szóvivője adott hírt. Hétfő reggel, Luganszk térségében aknavetőkből és Grad rakéta-sorozatvetőkből nyitottak tüzet a menekülők járműoszlopára, sokan bennégtek az autókban, az áldozatok száma még nem ismert – közölte Anatolij Prosin, aki szerint a támadást a Moszkva-barát felkelők hajtották végre.

Orosz katonák a rosztovi Kamenszk-Sahtyinszkij ben
Orosz katonák a rosztovi Kamenszk-Sahtyinszkijben
Alexander Demianchuk / Reuters

A lázadók vezetői viszont tagadják ezt. Andrej Purgin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság „miniszterelnök-helyettese" kijelentette: csapataiknak azon a területen nincs meg a katonai képességük egy ilyen akcióhoz, az ukrán fegyveres erők viszont folyamatosan repülőgépekkel bombázták és Gradokkal lőtték az érintett útszakaszt.

 

Az ukrán kormányerők állítják, hogy az ellenőrzésük alá vonták Luhanszk egy részét, és intenzív harcokról érkeznek hírek Donyeck környékéről is. Nyugati katonai segítséget azonban nem kap Kijev a hadműveletek gyors befejezéséhez. Pavlo Klimkin külügyminiszter a hétvégén azt mondta, hogy ezt kérik a NATO-tól és az Európai Uniótól, ám Alexander Stubb finn miniszterelnök hétfőn egyértelművé tette: egyik szervezet sem nyújthat ilyen támogatást. A német külügyi szóvivő is kijelentette, hogy nem szerepel a berlini kormány napirendjén ez a téma.  

Az ENSZ adataira hivatkozva a newsru.com orosz internetes hírportál azt írta, hogy Donyeckből és Luganszkból az utóbbi öt nap alatt 22 ezren menekültek el. A térségből továbbra is intenzív harcokról érkeznek hírek, és egyelőre nem látszik esély a konfliktus politikai rendezésére. Legalábbis ez derült ki a francia, a német, az orosz és az ukrán külügyminiszter berlini megbeszélései után.

Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier, Szergej Lavrov és Klimkin vasárnap éjszakába nyúlóan folytatott mintegy ötórás tárgyalást, amelynek végén a legoptimistább értékelés is csak arról szólt, hogy „bizonyos pontokban" sikerült előrelépni. Ezt a házigazda Steinmeier közölte, és arról is beszámolt, hogy a megbeszélés résztvevői konzultálnak kormányaikkal és a napokban egyeznek meg az eszmecsere folytatásáról.

„A cél az marad, hogy tűzszünet lépjen életbe Ukrajnában és elkerüljük a további áldozatokat" – mondta a német külügyminiszter.

Ukrán kollégája viszont igencsak visszafogott értékelést adott Twitter-bejegyzésében, érzékeltetve, hogy nem hoztak eredményt a rendezési tárgyalások. Nincs helye kompromisszumnak, ha az államnak át kell lépnie a „vörös vonalat", és Ukrajna ezt nem tette meg – írta Klimkin. Később úgy nyilatkozott, hogy Kijev feltételekkel kész a tűzszünetre. Szavai szerint biztonságosnak kell lennie az orosz-ukrán határnak, a fegyvernyugvást az EBESZ-nek kell ellenőriznie, a lázadóknak pedig el kell engedniük a túszaikat és nem szabad újakat elfogniuk.

Sajtóértekezletén Lavrov is azt hangoztatta, hogy a fegyvernyugvás ügyében nem sikerült haladást elérni, de hangsúlyozta: végleg elhárultak viszont „a jórészt mesterségesen állított" akadályok a múlt héten a hadműveletek által sújtott Kelet-Ukrajnának küldött orosz segélykonvoj kérdésében. Berlinben mindent egyeztettek az ukrán féllel és a Nemzetközi Vöröskereszttel – mondta Lavrov, de megjegyezte: az ukrán kormányerők a korábbinál intenzívebben támadják azt a térséget, ahova a szállítmánynak el kell jutnia.

Az orosz elnöki szóvivő tagadta, hogy – miként a donyecki lázadók vezetője, Alekszandr Zaharcsenko a hétvégén közölte – Oroszország páncélosokkal erősítené a szeparatista csapatokat, és a Reuters jelentése szerint Lavrov is újfent visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Moszkva fegyverrel segíti a lázadókat. A határhoz közeli orosz csapatösszevonásokat pedig a miniszter azzal indokolta, hogy elővigyázatosnak kell lenni, amikor néhány kilométerrel arrébb valódi háború folyik.

Fegyvernyugvásról még nincs szó, de az akadályok állítólag már elhárultak
Fegyvernyugvásról még nincs szó, de az akadályok állítólag már elhárultak
Alexander Demianchuk / Reuters

Moszkvai elemzők egy része értelmetlennek tartja a berlinihez hasonló egyeztetéseket. Jevgenyij Mincsenko politológus például egy rádióadónak úgy vélekedett, Kijev most aligha hajlandó kompromisszumra, mert arra számít, hogy a kormányerők hamarosan beveszik Donyecket és Luganszkot, így „a probléma magától megoldódik".

Más sajtóértékelések viszont arra számítanak, hogy a berlini egyeztetések eredményeként tető alá hozhatnak egy orosz-ukrán csúcstalálkozót. A Reuters még korábban írt arról, hogy az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak a közvetítésével asztalhoz ülhet Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök, a Novije Izvesztyija moszkvai lap értesülése szerint pedig a napokban az orosz fővárosban tárgyalt Natalia Galibarenko ukrán külügyminiszter-helyettes.

Közben visszavonta az ukrán elnökhöz intézett ultimátumát a Jobboldali Szektor (PSZ) első embere. Dmitro Jaros azt mondta, hogy a fronton uralkodó helyzet miatt nem vonulnak embereivel Kijev ellen, noha a szélsőségesen nacionalista szervezet honlapján a hétvégén közzétett nyilatkozat még ezzel fenyegetőzött.

A PSZ egyebek között követelte, „tegyenek rendet" a kijevi belügyminisztériumban, és megenyhülésében jelentős szerepet játszhatott az, hogy a tárca vezetője, Arszen Avakov bejelentette: javasolta a kormánynak a szélsőségesek által bírált első miniszterhelyettes, Volodimir Jevdokimov tábornok leváltását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.