galéria megtekintése

Már 18 halottja van a japán földrengéssorozatnak

0 komment

NOL

Húszezren segítenek a mentési munkálatokban, miután helyi idő szerint szombat hajnalban újabb nagy erejű földrengés rázta meg a szigetország délnyugati részét.

A 7,3 erősségű földrengés japán idő szerint szombat reggel 01:25-kor kezdődött Kjúsú térségében. A katasztrófában eddig 18 ember vesztette életét, és több százan megsérültek a helyi sajtó közlése szerint – tájékoztatott a BBC.

Fotó: KYODO / Reuters

A csütörtöki rengésekben már kilencen haltak meg. A legtöbben akkor, amikor Masiki városában összedőlt egy többlakásos társasház, és sok ház megrongálódott. Ezernél is több a sérült.

 

A hatóságok attól tartanak, hogy sokan rekedtek az összedőlt épületek romjai alatt is. Egy öregek otthonában például legalább hatvan ember szorult a törmelék alá.

Az utak is megrongálódtak. Több helyről jelentettek hatalmas földcsuszamlásokat. Kétszázezer háztartásban nincs áram. Félő, hogy a várható esőzések sárlavinákat indítanak el. 

Fotó: KYODO / Reuters

Húszezer embert küldtek a térségbe, hogy segítsenek a mentésben a rendőröknek és a tűzoltóknak. „Mindent megteszünk, hogy kezeljük a helyzetet” – jelentette ki Szuga Josihide kabinetfőnök.

A második rengés – amelynek az epicentruma 10 kilométeres mélységben volt – sokkal erősebb és kiterjedtebb volt a korábbinál. Emberek ezrei töltötték az éjszakát az utcákon vagy parkokban takarókba burkolózva és rettegve a következményektől. Kumamoto prefektúra egyik illetékese, Tanaka Tomojuki szerint a halálos áldozatok száma óráról órára nő.

Fotó: KYODO / Reuters

Japán a szeizmikus mozgások szempontjából a Föld egyik legaktívabb pontjának számít, az itt mért rengéseknek pedig a 20 százaléka 6-os vagy annál nagyobb erősségű. Átlagosan ötpercenként mérnek valamilyen földmozgást a szeizmikus tevékenységet figyelő műszerek.

Fotó: KYODO / Reuters

Japán a saját bőrén volt kénytelen megtanulni, ilyen esetekben hogy csökkentheti a minimálisra a károkat, a sérültek és a halálos áldozatok számát. Nemcsak az épületek tervezésénél alkalmazzák a legkorszerűbb technikákat, de egy korai vészjelzőrendszert is működtetnek. A rendszer pontosan meghatározza a rengés helyét és erősségét, és aztán figyelmeztetéseket küld ki, ami értékes perceket jelenthet az epicentrumtól távolabb élőknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.