galéria megtekintése

Hatalmas erejű földrengés rázta meg Japánt

0 komment

NOL

Pénteken újabb, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés rázta meg Japán déli részét. Csütörtök óta összesen 5 nagyobb földmozgást mértek, többen életüket vesztették.

Újabb erős földrengéssorozat rázta meg Japán déli részét, cunamiriadót is fújtak.

Az amerikai földrengésjelző intézet, az USGS jelentése szerint helyi idő szerint szombat hajnali fél kettőkor egy a Richter-skála szerint 7-es erősségű földmozgás rázta meg japán legdélebbi csücskét, amit két közepes erősségű utórengés követett. 

A földrengés epicentruma
A földrengés epicentruma

 

Ahogy arról már beszámoltunk, a szigetország déli területét csütörtökön egy 6-os, illetve 6,4-es erősségű földrengés rázta meg, 9-en meghaltak, több mint nyolcszázan megsérültek.

Kumamotó a csütörtöki földrengés után
Kumamotó a csütörtöki földrengés után
Reuters/Kyodo

Úgy néz ki, a csütörtöki események még csak az előrengések voltak. Az újabb, pénteki földmozgás ugyanis még erősebb volt, a BBC szerint elérte a Richter-skála szerinti 7,4-es fokozatot, az USGS viszont 7-est mért.

Negyedórával később egy közepes, 5,8-as erősségű utórengést is mértek – olvasható az USGS oldalán. Mindkét rengés epicentruma 10 kilométeres mélységben volt. Egy perc múlva egy harmadik, 5,7-es földrengést is mértek.

Fedezékbe húzódtak az emberek a pénteki rengés után
Fedezékbe húzódtak az emberek a pénteki rengés után
REUTERS/Kyodo

A pénteki földmozgásokat követően cunamiriadót hirdettek ki Japán déli részére; a Reuters jelentése szerint egyméteres hullámok érhetik el a nyugati partot.

A csütörtöki és a pénteki földmozgások is Japán déli részén, Kyushu szigetén, Kumamotó városánál történtek. 

A japán NHK televízió értesülése szerint a mentők számos jelzést kaptak a lakásukban, házukban rekedt emberektől.  A legsúlyosabban Masiki városa szenvedte meg a rengést, az utakon több helyen felrepedt az aszfalt. Több ember megsérült, halálos áldozatokról nem érkezett hír.

Lefújták a riadót

A Reuters nem sokkal nyolc óra előtt azt jelentette, hogy a cunamiriadót lefújták. A környéken lévő három atomerőműben nem észleltek rendellenességet. 

A pénteki legnagyobb rengés erejét a japán meteorológiai hivatal 7,1-esre korrigálta. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.