galéria megtekintése

Magyarok építenek stadionokat Oroszországban

10 komment


Poór Csaba

A regionális együttműködés javításával és az oroszországi magyar beruházások ösztönzésével javítana a magyar kormány a visszaesőben lévő magyar–orosz kereskedelmi kapcsolatokon – derült ki a két ország külügyminiszteri megbeszélésén. Lesz magyar résztvevője a 2018-as oroszországi labdarúgó-vébé előtti stadionépítésnek is, de azt még nem árulták el, hogy melyik cég.

Az orosz–magyar viszony nem függ egyetlen beruházástól, a Moszkvában stratégiainak értékelt paksi atomerőmű-bővítésről szóló szerződés az érdekek kölcsönös tiszteletben tartásán és a kölcsönös előnyökön alapul – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel tárgyalt Budapesten. Ugyanakkor valószínűleg megelégedéssel vette tudomásul, hogy vendéglátója ezúttal is hangoztatta: a Paks 2 projekt fontos mind Magyarország versenyképessége, mind az olcsó, biztonságos energia-előállítás szempontjából, és a magyar kormány elkötelezetten tartani kívánja a beruházás menetrendjét.

A magyar–orosz kereskedelmi forgalom tavaly 47, az idei év első két hónapjában pedig 25 százalékkal csökkent, a magyar vállalatok az elmúlt két évben 4,5 milliárd dolláros exportveszteséget szenvedtek el – adott gyorsértékelést az Ukrajna-politikája miatt Moszkvát sújtó nyugati szankciók és az orosz válaszembargó hatásáról Szijjártó, akit tárgyalópartnere a sajtótájékoztatón a keresztnevén, Péternek szólított.

Elöl Lavrov, mögötte Szijjártó
Veres Viktor / Népszabadság

 

A magyar miniszter szavai szerint a közös cél az, hogy lassítsák, majd megállítsák a csökkenést, és visszatérjenek a növekvő pályára. Ennek érdekében ösztönzik a regionális kapcsolatokat, négy oroszországi térséggel kötöttek, illetve kötnek gazdasági együttműködési megállapodást, Tatárföldön pedig magyar főkonzulátus nyílt. A magyar vállalatokat is oroszországi befektetésekre buzdítják: Moszkva közelében húsüzemet terveznek építeni, Tula megyében szeptemberben kezdi meg a működését egy nagy takarmánygyár, a Richter készen áll arra, hogy teljes termelésre álljon át Oroszországban, a Mol pedig három ottani kőolaj-kitermelő blokkban érdekelt, és csoportszinten a társaság által felszínre hozott olaj 6,3 százaléka ezekből származik.

Alakul az építőipari együttműködés is – mondta Szijjártó, és megjegyezte: a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság előkészítésébe magyar társaság is bekapcsolódhat, az érintett magyar magáncéget azonban annak hozzájárulása nélkül egyelőre nem akarta megnevezni.

A magyar kormány nem fog beleegyezni abba, hogy az Európai Unió, amelynek júniusban kell határoznia a Moszkva elleni szankciókról, automatikusan hosszabbítsa meg a büntetőintézkedéseket. A lehető legmagasabb szintű politikai párbeszéd után a lehető legmagasabb szintű döntésnek kell megszületnie – mondta. Szerinte az európai versenyképesség javításához az EU és Oroszország között észszerű, pragmatikus, egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló együttműködésre van szükség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.