galéria megtekintése

Magabiztosan nyerte az első vitát Hillary Clinton

0 komment


Kőműves Anita
NOL

Egyszerre volt határozott és emberi Hillary Clinton a demokrata elnökjelöltek első vitáján, amit fölényesen megnyert. Legnagyobb ellenfele saját maga volt, hiszen az elmúlt hónapokban rengeteg támadás érte, elsősorban amiatt, hogy saját emailszervert használt külügyminiszterként. Minden kényes kérdésre higgadtan válaszolt, és még arról is meg tudta győzni a nézőket, hogy nem robot.

Hillary Clinton már nem nézi levegőnek vetélytársát, Bernie Sanderst, derült ki a magyar idő szerint ma hajnalban megrendezett első elnökjelölti vitából, amelyen a demokrata politikusok csaptak össze. A pódiumon öten álltak, ám a figyelem középpontjában egyértelműen Clinton és Sanders álltak. A két politikus egészen a vitáig kerülte, hogy a másikat támadja. Clinton munkatársai pedig korábban azt szivárogtatták ki a sajtónak, hogy a legjobb, ha tudomást sem vesznek a vermont szenátori kampányáról. Bosszantó mellékkörülménynek tartották, ami idővel elmúlik.

Fotó: Lucy Nicholson / Reuters

Ez ma már a múlté. Sanders esélye még mindig kicsi arra, hogy megszerezze a demokrata jelöltséget, de két fontos államban, Iowában és New Hampshire-ben annyira szorongatja Clintont, hogy foglalkoznia kell vele. A vitát rendező CNN azt várta, hogy unalmas lesz a kétórás „műsor", mert a jelöltek már korábbam bejelentették, hogy nem mennek bele olyan látványos összecsapásokba, mint azt a republikánusok tették immár kétszer.

 

Vér tényleg nem folyt, a vita civilizált mederben folyt, ám Clinton már az első percekben megtámadta Sanders leggyengébb pontját, azaz demokratához képest lagymatag fellépését a fegyvertartási szabályok szigorítása érdekében. A vermonti politikus valóban többször tett engedményeket a fegyverlobbinak politikai megfontolásokból – az általa képviselt államban sokak egyik kedvenc időtöltése a vadászat és nagy becsben tartják fegyvereiket. Clinton szerint arra kell koncentrálni, hogy Amerikában naponta kilencvenen embert ölnek meg lőfegyverrel, és „itt az ideje, hogy az egész ország szembeszálljon az NRA-val" (a fegyverlobbival – a Szerk.).

"Ez nem Dánia"

Clinton azt is felvetette, hogy a magát „demokratikus szocialistaként" meghatározó Sanders tervei egyszerűen megvalósíthatatlanok. (Ezek között van az állami egyetemek ingyenessé tétele, ingyenes bölcsőde és óvoda, illetve állami, mindenkire kiterjesdő egészségbiztosítást). Az egykori külügyminiszter közölte: ő is progresszívnek tartja magát, de szereti, ha meg is tudja valósítani a dolgokat. (Az Egyesült Államokban jelenleg a „progresszív" többé-kevésbé az európai értelemben vett mérsékelt szociáldemokratát jelenti, bár annál valamivel jobbra áll.) Sanders ismét tagadta, hogy kapitalista lenne, és olyan országokat hozott fel jó példaként a demokratikus szocializmusra, mint Dánia és Norvégia. „Nem Dániában vagyunk" vágott vissza Clinton, aki azért nem felejtette el megjegyezni, hogy szereti a dánokat.

Sanders sem kímélte ellenfelét, hamar előhozakodott vele, hogy Clinton 2002-ben az iraki háború megindítása mellett szavazott, ami szerint „a legnagyobb külpolitikai hiba volt az ország történetében." Az este legmeglepőbb pillanata az volt, amikor Sanders kiállt Clinton mellette, ki ismét kifejezte, hogy már elege van abból, hogy mindenkit az érdekel, miért saját szervert és email-címet használt külügyminiszterként. Clinton közölte, hogy szívesebben beszélne az amerikai emberek problémáiról, Sanders pedig a segítségére sietett.

„Szerintem a miniszter asszonynak igaza van, az amerikaiaknak már elege van abból, hogy a maga átkozott emailjeről hallanak"

- mondta. „Nekem is" választolt Clinton széles mosollyal, és kezet nyújtott Sandersnek. 

Fotó: Lucy Nicholson / Reuters

A színpadon állt még három jelölt, akit a sajtó csak a „futottak még" kategóriába sorolt: Martin O'Malley egykori marylandi kormányzó, Jim Webb egykori virginiai szenátor és Lincoln Chafee, aki szenátor és kormányzó is volt Rhode Island államban. Számukra kulcsfontosságú volt a kedd este, hiszen most mutatkozhattak be először országos közönség előtt és próbálhatták meggyőzni a választókat arról, hogy indulásuk nem képtelen ötlet. Hármuk közül korábban O'Malleynak adtak esélyt az elemzők, de őt még saját államában, Marylandben is csak a demokrata előválasztásokon szavazók négy százaléka támogatja.

Az utolsó pillantig várták Joe Bident 

Annak is jelentősége volt, hogy ki nem jött el. Joe Biden nem volt ott a színpadon - pedig a CNN közölte, hogy az alelnök még akár a vita napján is jelentkezhet, hogy indulna az elnökjelölti posztért, be fogják engedni a vitára. Az utóbbi napokban már egyértelmű volt, hogy az induláson még mindig csak gondolkodó alelnök nem fogja a CNN által rendezett vita napjára időzíteni az esetleges nagy bejelentést, a tévécsatorna mégis hosszú perceket szánt arra adásidejéből, hogy bemutassa: a színfalak mögött készen áll egy hatodik pódium. Arra az esetre, ha Biden az utolsó pillanatban gondolná meg magát.

De ez csak a show miatt volt, hátha több nézőt vonz majd a vita: mindenki tudta, hogy a demokrata vita sokkal unalmasabbnak ígérkezik, mint a Donald Trumppal fűszerezett republikánus összecsapás, amelyet legutóbb 23 millióan néztek. Barack Obama és Clinton legnézettebb vitjára is csak 10,8 millióan voltak kíváncsiak 2008-ban, idézi fel a The Washington Post.

A Clinton-kampány eddigi legjobb napja

A vita jelentősebb bakik és incidensek nékül zajlott le. Sokak várakozásai ellenére Bernie Sanders nem veszítette el a higgadtságát egyszer sem. Az elemzők és a sajtókommentárok szerint az este egyértelmű győztese Clinton volt. A The New York Times reggeli politikai hírlevele szerint a keddi volt a Clinton-kampány eddigi legjobb napja. A Politico közvélemény-kutatása szerint a vitát követő demokraták hatvan százaléka szerint Bidennek nem kellene indulnia.

Fotó: Lucy Nicholson / Reuters

Clinton magabiztosan védte meg magát a kritikákkal szemben – még az emailbotrányra vonatkozó kérdésekben is. Bevitt jó néhány ütést Sandersnek, és még emberi arcát is mutatta – a washingtoni Politico hosszú cikkben elemezte, hogy a vita szünetéről épp időben visszaérve a helyére azzal viccelődött, hogy egy nőnek bizony hosszabb időre van szüksége, ha szólítja a természet. Clintont sokat vádolják azzal, hogy túl kiszámított – hogy „robot."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.