galéria megtekintése

Liberland zászlajára licitáltak a korrupt fogvatartók

Múlt szombat este ismét előállították, vasárnap viszont, akárcsak egy héttel korábban, ismét szabadon engedték a horvátországi Pélmonostorban (Beli Manastír) a cseh Vít Jedlickát. Ő áprilisban kiáltotta ki a horvát és a szerb határ közötti, általa senki földjének nevezett helyen a „Liberland Köztársaságot”.

Gyorsított eljárásban bíróság elé állították, és ahogy az első alkalommal is, 2400 kuna (hozzávetőleg 96 ezer forint) pénzbírságra ítélték. Bíróság elé kerültek azok a cseh, német és egyesült államokbeli polgárok is, akik legutóbb elkísérték őt. A horvát köztévé munkatársa például ugyanannyi bírságot fizetett, mint Jedlicka, holott ő csupán riportot készített a történtekről.

Vít Jedlicka a Lidové noviny hétfői számában elmondta: nagyszerűen szórakoztak azon, hogy a horvát hatóságok hosszú órákig nem találtak semmilyen indokot az előállításukra és megbüntetésükre, végül a szerb–horvát határ illegális átlépése miatt kellett ezt a nem kis összeget leperkálniuk.

 

„Ugyanis most a Dunán, motorcsónakkal érkeztünk, amely állítólag a szerbiai oldalra is átsodródott. Egyébként korruptak is voltak a fogvatartóim, mert titokban meg akarták vásárolni Liberland nálam tartott zászlaját. Még licitáltak is egymás között, hogy ki fizet többet, mégsem adtam oda nekik” – közölte.

Elmondta azt is, hogy pünkösdkor vagy egy héttel később különbuszokat indít majd Prágából Pozsonyon és Budapesten keresztül Liberlandba, annyi az érdeklődő. Állítása szerint ezúttal Szerbia felől szeretnének bejutni a „birodalmába”. Arra a kérdésre, hogy honnan van ezekre az akciókra pénze, Vít Jedlicka rávágta: „Mindenhonnan érkeznek adományok, szponzori támogatások.

Nincs a világon még egy olyan ország, amelynek akkora többlete lenne a költségvetésében, mint az én miniköztársaságomnak”

– közölte.

A cseh férfi áprilisban kiáltotta ki a szerbiai Monostorszeg (Bacski Monostor) és a horvátországi Vörösmart (Zmajevac) között a Duna nyugati partjának kanyarulatánál található, mindössze 7 négyzetkilométernyi területen a „Liberland Szabad Köztársaságot”. Itt a folyó fokozatosan megváltoztatta a medrét, és így alakult ki ez a földrész, amelynek egyetlen ingatlanja a már csaknem összeomló vadászlak.

A prágai liberális politikus kora tavasszal járt Horvátországban, ott hallott a senki földjéről, amelynek hovatartozásáról Horvátország és Szerbia nem tud egyezségre jutni. Hazatérve először tréfának, a mindenható állami bürokrácia elleni fricskának szánta a Liberland Szabad Köztársaság kikiáltását.

Honlapot is alapított, amelyen kifejtette: „Az új állam alapítóinak célja olyan társadalmat létrehozni, ahol a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket.” Liberland már saját zászlóval, címerrel is rendelkezik, mottója pedig: „Élni és élni hagyni”. Legnagyobb meglepetésére napról napra nőtt a portál látogatottsága, ezzel együtt pedig Vít Jedlicka elszántsága is. Immár 250 ezren kértek – többnyire virtuális – állampolgárságot a világ szinte minden tájáról. Kérelmüket immár egy tucat önkéntes dolgozza fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.