galéria megtekintése

Navracsicsnak még a nemzetiségét is el kell felejtenie

0 komment


Pócs Balázs

A kormányoktól függetlenül dolgoznak majd – ígérték az EU-biztosok, akik letették a hivatali esküt Luxemburgban. A politikai vagy a pénzügyi csábításnak az ötéves megbízatásuk közben és után sem könnyű ellenállni.

Utasítást nem fogadnak el semmilyen kormánytól, intézménytől vagy más szervezettől: ez a legfontosabb része az eskünek, amelyet az Európai Bíróság előtt tettek szerdán az EU-biztosok. Bár Jean-Claude Juncker huszonnyolc fős csapata huszonnyolc uniós tagországból érkezett, mostantól a biztosoknak el kell felejteniük a nemzetiségüket, a feladatuk, hogy pártatlanul őrködjenek az EU-joganyag betartása felett.

Jean-Claude Juncker hivatalba lépését beárnyékolja a LuxLeaks-botrány
Jean-Claude Juncker hivatalba lépését beárnyékolja a LuxLeaks-botrány
Julien Warnand / MTI/EPA

Más kérdés, hogy a valóságban ez nem mindig működik. Günther Oettinger német EU-biztos a minap azzal keltett botrányt, hogy Franciaországot „költségvetési visszaesőnek" nevezte, a költségvetési hiánnyal folytatott állandó küzdelmére célozva. A francia politikusok duplán is bosszankodtak: éppen egy némettől kapták a bírálatot, ráadásul Oettinger tárcájának (digitális gazdaság) semmi köze a büdzséhez. Ahogy Pervenche Beres francia szocialista EP-képviselőnő méltatlankodva megjegyezte: „Egy uniós biztos nem szóvivője a hazájának."

 

A függetlenségükre nem csak az ötéves hivatali idejük alatt kell vigyázniuk az EU-biztosoknak. Az Európai Bíróságon tett ünnepélyes nyilatkozat ezért is tartalmazza: a megbízatásuk megszűnése után is „feddhetetlenül és tartózkodóan járnak el" a kinevezések elfogadásakor. Jó néhány kínos példa van az előéletüket és kapcsolati hálójukat kihasználó politikusokra. Egyikük a német szociáldemokrata Günter Verheugen, aki 2010-ben megalapította a European Experience Company lobbicéget, mindössze két hónappal azután, hogy vállalati ügyekért felelős biztosként befejezte a munkáját – és minderről az Európai Bizottságot sem értesítette.

EU-s családi fotókra kéredzkednek be a törökök

Egyszerre három EU-biztos látogatott el a minap Ankarába, és a delegációt Federica Mogherini, az unió „külügyminisztere”, az Európai Bizottság alelnöke vezette. Brüsszel lehetségesnek látja három új tárgyalási fejezet megnyitását a törökökkel. A csatlakozási folyamat élénkítése felettébb indokolt: meg kell nyerni az utóbbi időben rohamosan távolodó tagjelöltet. A több évtizedes várakozás lelohasztotta a török társadalom lelkesültségét a tagság iránt – különösen, hogy több későbbi jelentkező megelőzte őket.

A legutóbbi tárgyalásokat aktuálissá tette, hogy Törökország szerepe nőhet az európai gázellátás területén. Eddig az azeri gáz lehetséges tranzitországa volt, most az orosz elnök éppen Ankarában jelentette be, hogy a Déli áramlat gázvezetéket is inkább török kikötőbe irányítaná. A törökök eddig csak a kurdisztáni és iráni gáz esetleges továbbítását tervezték, az orosz lépés alaposan felértékelte őket.

Vulkan Bozkir török Európa-ügyi miniszter azonnal benyújtotta kívánságlistáját. Ankara szeretné, ha meghívnák az EU tanácskozásaira, és a képviselőjük ott lenne az EU-vezetők családi fotóin is. Törökország részese akar lenni a harmadik országokkal folytatott tárgyalásoknak, így az USA-val folyó szabadkereskedelmi tárgyalásoknak is.

A török–EU viszonyt egyfajta gyűlölet–szeretet viszony határozza meg – mindkét részről. Recep Tayyip Erdogan elnöksége alatt folyamatosan erősödnek a társadalom iszlám vonásai és vele a Nyugat-ellenesség elemei. Törökország nem lesz modell az arab–iszlám világ számára, de megkerülhetetlen résztvevője a szomszéd országokban folyó vallás- és polgárháborúknak. Az EU-küldöttség azt is el akarta érni, hogy Ankara adjon több információt a területén mozgó iszlám harcosokról, potenciális terroristákról. Jellemző módon tagadják, hogy ilyen forgalom létezik, vagy hogy a török titkosszolgálat felfegyverezné és kiképezné a dzsihadistákat. (Miklós Gábor)

Nem most kezdenek dolgozni az EU-biztosok, akik már november elseje óta betöltik a tisztségüket, de a hagyományok szerint a hivatali esküt csak a mandátumuk első hónapjaiban teszik le, mindig az Európai Bíróság luxemburgi székhelyén. Ugyanezen a ceremónián átesett tehát az összes eddigi Európai Bizottság is, az unió megalakulása óta.

Újdonsággal is szolgál azért a Juncker-csapat, amely politikailag minden eddiginél erősebbnek számít: volt kormányfőkből, miniszterekből, uniós biztosokból és EP-képviselőkből áll (Navracsics Tibor is miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztot töltött be). A nemek közötti esélyegyenlőségen viszont nem tudott javítani, mert ugyanúgy csak kilenc női biztost vonultat fel, mint a José Manuel Barroso vezette korábbi testület.

Beárnyékolja az új brüsszeli csapat hivatalba lépését a LuxLeaks-botrány, amelyre szerdán is kénytelen volt reagálni egy szóvivő: „Az Európai Bizottság tovább dolgozik az igazságos adózás érdekében." Oknyomozó újságírók nemrég ugyanis a nyilvánosság elé tárták, hogy – Jean-Claude Juncker miniszterelnöksége és pénzügyminisztersége idején – több száz nemzetközi vállalat kötött titkos megállapodást a luxemburgi adóhatósággal, és ezzel hatalmas adókedvezményhez jutott.

Emiatt euroszkeptikus EP-képviselők bizalmatlansági indítványt is benyújtottak a Juncker-bizottság ellen, ám ezt az Európai Parlament nagy többséggel leszavazta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.