galéria megtekintése

Letartóztatták a terroristák Rómeóját

0 komment

NOL

Elkapták a ciprusi hatóságok azt az egyiptomi férfit, aki kedd reggel eltérítette az Egypt Air Alexandriából Kairóba tartó járatát 56 utassal a fedélzetén. Egy a Daily Mail birtokába jutott fotó tanúsága szerint a gépen maradt utolsó túszok már nem vették túl komolyan a helyzetet.

A repülőgépen egy férfi robbantással fenyegetőzött, ezért a gépnek a dél-ciprusi Lárnaka légikikötőjében kellett kényszerleszállást végrehajtania. A gépeltérítő túszul ejtette a repülő utasait és személyzetét.

Rómeó a kifutón
Rómeó a kifutón
Yiannis Kourtoglou / Reuters

Szeif Ed Din Musztafa azért térítette el a repülőt, hogy menedékjogot kérjen ciprusi kormánytól. Volt felesége Cipruson él. A nő a reptéren segítette a túsztárgyalókat - írja a Guardian, amely megjegyzi, a férfinél nem is volt valódi robbanószerkezet.

 

Musztafa folyamatosan engedte szabadon a túszait, helyi idő szerint fél három körül pedig letartóztatták, miután felemelt karokkal lépett ki a repülőgépből. Korábban az egyik túsza a pilótafülke ablakán kiugrotta pilótafülke ablakán, miközben hárman a lépcsőkön hagyták el az Airbus A320-ast

A ciprusi és egyiptomi hatóságok már a túszdráma alatt kizárták, hogy a férfi terrorszervezetekkel állna kapcsolatban. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök szerint sokkal inkább szerelmi bánat játszott szerepet a férfi tettében. Nem terrorista, hanem egy szerelmi bánatban szenvedő Rómeó. Mindig van egy nő a dologban – mondta nevetgélve az államfő.

Az utasok számára nem volt ilyen szórakoztató a dolog. Egyikük, Ibrahim Szamaha egyiptomi egyetemi professzor a BBC-nek mesélte, hogy a személyzet nem árulta el, hogy gépeltérítésről van szó. Először az lepett meg, hogy elveszik az útlevelünket, ami szokatlan dolog egy belföldi járaton. Aztán feltűnt, hogy egyre magasabban repülünk, míg végül rájöttünk, hogy Ciprus felé tartunk. A személyzet azt állította, hogy a géppel van baj.”

Van szakértő, aki szerint a járat pilótája hibázott, amikor engedett a gépeltérítő követelésének, hiszen bízhatott volna annyira a repülőtéri biztonsági előírásokban, hogy tudja, robbanómellénnyel a testén azonnal lekapcsolták volna.

Ugrás a pilótafülékéből
Ugrás a pilótafülékéből
Yiannis Kourtoglou / Reuters

Az egyiptomi külügyminisztérium közben sietve cáfolta, hogy közleményben idiótának nevezte volna a túszejtőt. Ezt az egyik minisztériumi forrására hivatkozva a Guardian szellőztette meg, azzal vágva vissza Kairónak a cáfolatra, hogy a kifogásolt cikkben szó sem volt arról, hogy Musztafát közleményben nevezték volna idiótának vagy szóvivő tette volna rá a megjegyzést.

Vigyorogva szelfizett az egyik túsz a túszejtővel (b)
Vigyorogva szelfizett az egyik túsz a túszejtővel (b)
Twitter

A férfi egyébként előbb a nőket és a gyerekeket engedte le a gépről, majd az egyiptomi férfiakat és csupán néhány külföldivel és a gép személyzetével maradt a fedélzeten. A Daily Mail értesülései szerint a hangulat ekkor már nem lehetett túl feszült a gépen, az egyik túsz ugyanis még szelfizett is a túszejtővel.

A gépeltérítő kihallgatása folyamatban van. Mindenkit az indítéka érdekel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.