galéria megtekintése

Le Pen vagy iszlám köztársaság: Houellebecq ismét botrányt kavar

4 komment


Szőcs László

Meglehetősen ördögi forgatókönyv: Franciaországban éppen aznap került a boltokba Michel Houellebecq botrányíró legújabb, egy franciaországi iszlám köztársaságot vizionáló regénye, amikor Allah Akhbar felkiáltással mészárlást rendeztek a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségében.

A Soumission (alávetettség, behódolás) című, több mint 300 oldalas regény az internetes eladások élére ugrott, és máris utánnyomják.

A szerző úgy tartja lehetségesnek az iszlám hatalomra kerülését az amúgy 67 milliós, ötmillió mohamedánnak otthont adó nyugat-európai országban, hogy 2022-ben (azaz a következő után esedékes elnökválasztáson), a második fordulóban a centristák összeállnak egy Muzulmán testvériség elnevezésű, francia földön legalábbis fiktív párttal.

„Felelőtlen nihilizmus vagy egyszerű irodalmi szatíra?"

 

– veti fel a kérdést a Le Monde kritikusa, s éppen ezt vitatja hevesen a francia közélet is.

Maga az író „valós lehetőségként", „hihető fikcióként" nyilatkozott a művéről, noha egy másik interjúban azt valószínűsítette, hogy a fikciójában a második helyre szoruló Marine Le Pen, a bevándorlásellenes Nemzeti Front elnöknője ülhet az államfői székbe 2022-ben. – Egyetlen példát sem tudok mondani arra, hogy egy kitalált történetet elmesélő könyv megváltoztatta volna a történelmet. Talán a programbeszédek vagy kiáltványok igen, de egy könyv nem – mondta Houellebecq.

A Nemzeti Front igen jól szerepelt a tavalyi három francia választáson: az európai parlamentit megnyerte, majd első két szenátorát is a párizsi felsőházba juttatta. Az idegen nyelvekre a legtöbbet lefordított kortárs francia író regényéről Francois Hollande államfő azt mondta: „Az irodalom a szabadságot jelenti". – Houellebecq nem fasiszta vagy iszlámgyűlölő, ahogyan a baloldal állítja – vélte Bernard Henri-Lévy ismert párizsi filozófus.

Michel Houellebecq a budapesti könyvfesztiválon
Michel Houellebecq a budapesti könyvfesztiválon

A Soumission jócskán rátesz az utóbbi időben nemcsak Franciaországban, de Nyugat-Európában is felkavart vitákra a bevándorlásról, a szélsőségességről és a többségi társadalom tűrőképességéről. Múlt októberben százezrével kapkodták el Éric Zemmour A francia öngyilkosság (Le suicide francais) esszékötetét. Az algériai berber–zsidó származású francia író nem kevesebbet állít: a francia elit kiengedte a bevándorlás feletti ellenőrzést.

A bevándorlás miatt Zemmour 12 millió embert idegennek tekint Franciaországban, a gyerekeket is ideszámítva. A németeknél 2010-ben Thilo Sarrazin, Berlin volt szociáldemokrata szenátorának kötete, a Németország felszámolja magát vált botránykönyvvé, ő maga pedig politikai páriává.

A Michel Thomas néven született, Goncourt-díjas Houellebecq 2013-ban Magyarországon is járt, és átvette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Nagydíját. Az író munkásságát Bartis Attila méltatta, aki laudációjában egyszerre nevezte az Elemi részecskék szerzőjének műveit botrányosnak, profetikusnak, pornográfnak és ironikusnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.